A VIII-a editie a Forumului Regional de Investitii Nord-Est, „Orizont Nord-Est 2020”, a debutat ieri, 3 noiembrie, la Centrul de Afaceri si Expozitii „Mircea Cancicov” din Bacau, in prezenta a 200 de participanti. Manifestarea este organizata de Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est, in parteneriat cu Primaria Municipiului Bacau si Consiliul Judetean. La lucrari participa reprezentanti ai mediului de afaceri, ai administratiilor locale din Regiunea Nord-Est, dar si reprezentanti ai unor institutii si ai administratiei centrale, ai unor organizatii neguvernamentale si ziaristi. Forumul are loc si astazi, 4 noiembrie.
Tema aleasa pentru forumul din acest an vine in intimpinarea unui complex de preocupari si probleme care vizeaza cel de al doilea buget al comunitatii europene destinat dezvoltarii statelor membre, pentru care acum se pregateste ceea ce numim, generic, „Strategia Europa 2020”. „Schimbarea obiectivelor politicii de coeziune – a spus, in deschiderea lucrarilor, directorul general al ADR Nord-Est, Constantin Apostol – este o provocare careia toti actorii responsabili din regiune sint chemati sa-i raspunda. În actuala perioada de programare s-au acumulat multe lectii invatate, care ar trebui valorificate. Au început sa prinda contur proiecte investitionale de anvergura, dar mai sint inca multe de facut pentru reducerea decalajelor de dezvoltare inregistrate fata de alte regiuni. Autoritatile publice locale si partenerii nostri regionali au demonstrat inca o data ca in aceasta regiune avem nevoie si trebuie sa cooperam pentru a genera rezultate pozitive. Noi putem fi un exemplu pozitiv pentru autoritatile publice centrale prin modul de cooperare la nivel regional”.
Pentru politici comune, pragmatice, in Regiune
In calitate de coorganizator, Romeo Stavarache, primarul Municipiului Bacau, a subliniat importanta dezvoltarii economice si cresterea calitatii serviciilor publice, ca principale deziderate pentru cresterea calitatii vietii. De asemenea, primarul Bacaului a accentuat asupra promovarii unor politici comune, pragmatice, la nivelul intregii Regiuni, pentru eliminarea decalajelor si pentru absorbtia, in perioada 2014 – 2020, a fondurilor europene, in acest sens, Bacaul putind fi considerat un model de bune practici, cu proiecte de circa 400 de milioane de euro (realizate si in curs de realizare). Romeo Stavarache a insistat si asupra unor chestiuni de ordin tehnic, birocratic, care ingreuneaza absorbtia fondurilor europene, cerind in acest sens membrilor Guvernului prezenti la Forum promovarea unor politici care sa usureze dezvoltarea de proiecte finantate din fonduri europene.
La rindul sau, Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean, a apreciat ca Forumul este cu atit mai important cu cit are loc intr-un context dificil pentru Romania. „Vorbim – a spus Dragos Benea -, fara rezultate concrete, despre regionalizare, descentralizare, despre slaba absorbtie a fondurilor europene. In acest context, vreau sa cred ca vom reusi sa valorificam experientele legate de atragerea fondurilor din perioada 2007 – 2013. Un alt obiectiv pe care il dorim posibil cu ocazia acestui eveniment este promovarea unei strategii de reducere a decalajelor de cofinantare existente intre primariile oraselor mari si primariile din mediul rural, o problema cu impact negativ pentru noi”.
Sesiuni in plen, lucru pe ateliere
Primele doua sesiuni in plen au captat atentia audientei prin consistenta si actualitatea temelor abordate – „Strategia de dezvoltare pentru perioada 2014 – 2010” si „Infrastructura de utilitate publica”, moderate de prof. univ. dr. Vasile Puscas, director al Institutului de Studii Internationale de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, si Dragos Pislaru, general manager al GEA Consulting.
Doua ateliere de lucru au completat programul primei zile a Forumului, care au oferit prilejul de identificare a avantajele competitive si economice ale Regiunii Nord-Est, de argumentare pro si contra pentru o politica de dezvoltare regionala descentralizata, de a se afla cum poate fi transpusa capacitatea inovativa in avantaje competitive i de se asista la prezentarea unor exemple de buna practica in domeniul dezvoltarii durabile si responsabilitatii sociale.
Dezbaterile au fost completate de expozitia de proiecte inovative „Europa si Regiunile Cunoasterii”, cu rezultate ale cercetarii romanesti, machete si materiale de promovare ale proiectelor cu finantare europeana din Regiunea Nord-Est.
Lasă un răspuns