• după ce a cerut închiderea combinatului, Gabriel Vlase a revenit la sentimente mai bune și a cerut „înțelegere” pentru cea mai poluantă societate din oraș • se pare că autoritățile s-au angajat să nu mai amendeze Sofert
Soarta pe termen scurt a Sofert Bacău a fost decisă la masa verde, în urma unei discuții între autoritățile locale și patronul combinatului. Ioan Nicolaie, acționarul majoritar al Sofert, însoțit de Cornel Cîrnu, directorul general al combinatului, s-a întîlnit ieri cu Gabriel Vlase, subprefectul județului și președintele executiv al PSD, și cu Dragoș Benea, viceprimarul municipiului Bacău și vicepreședintele PSD. Timp de peste o oră, cei patru au discutat despre activitatea combinatului chimic băcăuan. „Sofert merge și va merge în continuare. Vom semna un protocol cu Ministerul Mediului, prin care ne vom angaja să investim 6-7 milioane de euro pentru rezolvarea problemelor de mediu ale combinatului”, ne-a declarat Ioan Nicolaie la finalul discuțiilor. Patronul de la Sofert a dat asigurări că nu se vor mai face disponibilizări, ba chiar „e posibil să mai angajăm oameni”.
Ciudat la întîlnirea de ieri de la Prefectură este altceva, legat de amenzile pe care Sofert le încasează periodic pentru emisiile de noxe în atmosferă. Se pare că autoritățile și patronul au bătut palma și au convenit un moratoriu asupra amenzilor pe care le-ar putea da, de acum încolo, Protecția Mediului. Patronul Nicolaie ne-a declarat că singurele amenzi pe care le-ar putea încasa de acum încolo ar fi doar dacă „nu respectăm graficul de investiții pe care ni l-am asumat”. De partea cealaltă, subprefectul Gabriel Vlase ne-a declarat că „nu am discutat despre nici un moratoriu la amenzi, ci e vorba despre o înțelegere pentru o situație ce nu se poate rezolva peste noapte”. Vlase a mai spus că Sofert are, față de celelalte combinate de profil, un dezavantaj „subiectiv”, dat de amplasarea geografică și care favorizează cunoscuta „ceață de CIC”.
Extrem de surprinzătoare este, acum, marea bunăvoință manifestată de Vlase față de Sofert. În urmă cu numai trei luni, Vlase luat atitudine față de repetatele episoade poluante pe care le-a general Sofert. Subprefectul Gabriel Vlase a declarat la Comisia de Dialog Social din noiembrie 2003 că „eu, unul, nu mai vreau ca Sofert să polueze”. Vlase a opinat atunci că închiderea combinatului ar fi o soluție, deoarece problemele sociale generate de această măsură s-ar rezolva ușor. „Circa 600 de oameni nu sînt o problemă specială, deoarece Bacăul poate absorbi această forță de muncă. Oricum, cei care au fost buni au plecat deja de la Sofert”, a opinat subprefectul Vlase. După discuția de ieri cu patronul de la Sofert, Vlase și-a îndulcit brusc și inexplicabil tonul și ne-a spus că, de fapt, afirmațiile sale sînt „o interpretare a Ziarului de Bacău”. Subprefectul ne-a spus că, de fapt, în luarea sa de cuvînt, a vorbit despre închiderea combinatului ca despre o soluție extremă și nu ca de o dorință a sa.
Despre posibila suspendare a amenzilor potențiale date de Agenția Regională pentru Protecția Mediului, s-ar putea ca directorul instituției să nu știe încă nimic, pentru că directorul Iulian Movilă a fost ținut la ușa subprefectului pe tot parcursul discuțiilor. Semn că discuțiile despre soarta Sofert au avut mai mult un foșnet politic, acum, în pragul campaniilor electorale. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns