De mai bine de un an, industria usoara se afla intr-un real impas. Situatia s-a accentuata mai ales in aceasta perioada, odata cu aparitia crizei. Acest lucru s-a putut observa si pe plan local, fabricile din domeniu avind serioase probleme cu asigurarea activitatii. In multe cazuri, firmele din confectii si-au redus simtitor activitatea, mai ales pentru ca partenerii straini, spre care se indrepta, pina acum, aproape intreaga productie, si-au reevaluat planurile de achizitii. Prin urmare, unele firme care lucrau pentru export se gindesc din ce in ce mai serios la inchiderea activitatii, dupa ce mai intii au redus-o semnificativ, in speranta ca vor putea trece de acest hop. Altii au ales sa se mute in Rusia, Ucraina si Moldova, acolo unde mina de lucru este mai ieftina decit la noi.
Ori o inchide ori o scoate la vinzare
In impas pare a se afla si firma Asco (fosta Confectia) Bacau. In prezent, fabrica mai deruleaza o serie de comenzi la export, dar numai pe lunile ianuarie-februarie. In acest context, pentru jumatatea lunii viitoare, administratia firmei a convocat AGA Extraordinara, unul dintre punctele de pe ordinea de zi fiind tocmai informarea actionariatului cu privire la impactul crizei economice asupra fabricii. Interesanta este propunerea venita din partea unui angajat. Mai exact, firma Dan International SRL, apartinind directorul general al fabricii, Bogdan Atanasiu, a propus achizitionarea utilajelor, a echipamentelor de productie si a productiei in curs, „cu conditia preluarii intregului personal al societatii”. „Inca de anul trecut, unii actionari ai fabricii au pus problema incetarii activitatii societatii, motivind ca industria usoara nu mai este o afacere, ca sint probleme de tot felul etc. A mai intervenit si criza asta mondiala, iar actionarul majoritar, firma Imotrust din Arad, un jucator important pe piata imobiliara, a zis ca el nu se baga, pentru ca nu e specialist in acest domeniu. Asa ca am venit eu cu solutia aceasta, sa cumpar utilajele si sa preiau toti angajatii. Stiu ca unii m-ar considera nebun, in contextul in care toti isi inchid fabricile si isi trimit oamenii acasa. Imi asum eu riscul acesta, ma voi ocupa eu de comenzi, de tot”, a declarat Bogdan Atanasiu, directorul general al fabricii.
„Peste contractul pe ramura nu trece nici dracul”
Sindicatele par sa fi agreeze si ele aceasta varianta, de altfel, cam singura care sa le asigure un loc de munca. „Cind au venit noii actionari de la Arad ne-au asigurat ca nu ne vor concedia, pentru ca acum sa spuna ca nu mai e rentabila farbrica. Oricum, afara nu ne pot da, doar daca ne vor plati salarii compensatorii. E un contract la nivel de ramura peste care nu trece nici dracul. Se negociaza cu sindicatele”, a declarat Rodica Sandulache, liderul de sindicat al salariatilor de la Asco. Urmeaza ca un evaluator sa expertizeze valoarea la care ar putea sa se incheie tranzactia.
Lasă un răspuns