Constantin Șoșu a cumpărat cu 1,25 de miliarde de lei Agrozootehnica
• bunurile fermei au fost evaluate inițial la aproape 13,4 miliarde de lei • din banii obținuți nu se vor putea plăti toate datoriile • numai Casa Județeană de Pensii are de recuperat 600 de milioane de lei • Constantin Șoșu deține monopolul luciului de apă din județul Bacău • el vrea să investească într-o fabrică de preparate din pește
La sfîrșitul săptămînii trecute a avut loc al doilea termen al licitației pentru vînzarea societății Agrozootehnica SA Horgești. Deși mai multe firme au cumpărat caietul de sarcini, la termenul de vineri, 13 septembrie, s-au prezentat doar firma SOMA SA, aparținînd omului de afaceri Constantin Șoșu, Augustin Tinu, în calitate de persoană fizică, și Koala Senior, firmă patronată de Florin Cămară. Deoarece la primul termen, stabilit pe 30 august, nu s-a prezentat nimeni, pentru această rundă prețul de pornire a fost scăzut cu 25 la sută, de la 13,4 miliarde de lei, la 10,02 miliarde de lei. Pentru că nimeni nu a oferit acești bani, s-a apelat la sistemul „cine dă mai mult”. Cîștigătoare a fost firma SOMA SRL, care și-a adjudecat ferma pentru 1,2 miliarde de lei, plus TVA.
Agrozootehnica SA Horgești s-a înființat în urmă cu cinci ani, prin divizarea firmei Agro Nova SA Răcăciuni, avînd ca unic acționar Ministerul Agriculturii și Alimentației. Obiectul de activitate este cultura cerealelor, cultura legumelor, bostănoaselor și ciupercilor, viticultura, activități mixte (cultura plantelor și creșterea animalelor), pomicultura și activități anexe de pescuit în apele interioare, comerț etc. Capacitățile de producție pe care le deține societatea sînt sectorul piscicol, care are 74,48 de hectare luciu de apă în administrare, proprietatea Agenției Domeniilor Statului (ADS), și sectorul zootehnic, bază importantă pentru creșterea bovinelor, porcinelor și ovinelor, cu două suprafețe de teren pe care sînt amplasate clădirile și curțile aflate în proprietatea societății (peste opt hectare). De menționat că Agrozootehnica deține în patrimoniu și alte mijloace fixe, cum ar fi digul lacului de acumulare Horgești, grătare dig, pătule pentru porumb, un rezervor de motorină, precum și o importantă rețea de drumuri tehnologice, racord la rețeaua electrică, alimentare cu apă și stîlpi de iluminat.
Vînzarea s-a făcut conform procedurii falimentului, în urma unei decizii a Tribunalului Bacău, pronunțate pe 4 martie 2002. Falimentul s-a declanșat după ce societatea s-a aflat în imposibilitatea de a-și achita datoriile la stat, la cererea Casei Județene de Pensii Bacău. Datoriile acumulate către această instituție sînt de circa 600 de milioane de lei, dar, în total, Agrozootehnica are de achitat debite de trei miliarde de lei, dintre care 300 de milioane la Direcția Generală a Finanțelor Publice Bacău. Cum prețul obținut din vînzare nu poate acoperi decît o parte din datorii, cu siguranță că unii creditori vor rămîne în pagubă. Următorul pas pentru finalizarea tranzacției este aprobarea vînzării de către judecătorul sindic, la prețul stabilit la licitația de vineri.
Constantin Șoșu are monopolul luciului de apă
Achiziția de vineri l-a adus pe omul de afaceri Constantin Șoșu, președintele SC SOMA SRL, în postura de deținător al monopolului asupra luciului de apă din județul Bacău. SOMA a mai cumpărat, în 1999, firma ESOX SA Bacău, fosta întreprindere piscicolă a județului, care are în componență trei ferme piscicole de producție însumînd 360 de hectare luciu de apă (Motoșeni, Pereschiv și Antohești). Contactat telefonic, Constantin Șoșu ne-a declarat că, prin cumpărarea iazurilor Bibirești și Horgești, a dorit să închidă cercul capacităților de producție piscicole din județ. Următorul pas al lui Șoșu este construirea unei fabrici de preparate și semipreparate din pește de apă dulce, despre care patronul de la SOMA spune că va fi singura de acest profil din România. Deocamdată, Constantin Șoșu nu a dorit să precizeze suma pe care intenționează să o investească. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns