• Camelia Aholtoaie, multiplă campionă națională și vicecampioană europeană la handbal cu „echipa de aur” a Științei Bacău, unde a evoluat alături de Mariana Tîrcă, Ioana Vasilca, Eva Gall, Maria Torok, a ales o carieră mai puțin obișnuită pentru un sportiv, aceea de kinetoterapeut • „este o fată cu mîinile de aur” spun despre ea atît pacienții, cît și profesorii de la Facultatea din Kinetoterapie
Puțini dintre noi știu ce înseamnă kinetoterapie, un termen care ne apare în vocabular mai ales în perioadele de admitere la facultate. Cuvîntul provine din limba greacă „kinetos” – mobil și „therapeia” – tratament, și s-ar traduce, așadar, prin „tratament mobil”. În Bacău, există de zece ani, Facultatea de Kinetoterapie, de pe băncile căreia mulți pleacă în Occident, unde își găsesc cu ușurință un loc de muncă sigur și bine plătit. Puțini dintre kinetoterapeuți rămîn să lucreze în spitale sau la diverse O.N.G.-uri în țară, unde sînt nevoiți, de multe ori, să facă cu totul altceva decît cele învățate în școală. Îți trebuie mult curaj să rămîi, spre exemplu, în Bacău, să lucrezi într-o instituție publică cu un salariu de mizerie și într-un mediu „ostil” prin lipsa puterii de înțelegere a menirii kinetoterapeutului, și să nu pleci peste hotare. Există, însă, și excepții.
Unul dintre cei care au îndrăznit să rămînă în Bacău și să spargă barierele kinetoterapieii este și Camelia Aholtoaie, fostă multiplă campioană națională și vicecampioană europeană la handbal cu „echipa de aur” a Științei Bacău, colegă cu Mariana Tîrcă, Ioana Vasilca, Eva Gall, Maria Torok. Un sportiv de prim rang al județului nostru. Chiar dacă și-ar fi putut continua activitatea pe plan sportiv, ea și-a ales o carieră diferită de cea a fostelor sale coechipiere. A decis să devină kinetoterapeut.
Am vizitat-o pe Camelia Aholtoaie la cabinetul de tratament pe care l-a deschis la parterul unui bloc de pe strada Carpați. În hol, o femeie trecută ușor de prima tinerețe astepta fie consultată. Prin ușile întredeschise, privirile ne pătrund iscoditoare. Într-o sală, mai multe aparate de gimnastică, care de care mai curioase. Alături, o masă specială pentru masaj. Un cabinet dotat cu toate cele trebuincioase unui kinetoterapeut. Camelia Aholtoaie e o persoană modestă, care acceptă anevoie să vorbească despre ea. Profesoara Doina Mîrza, șefa catedrei de Facultatea de Kinetoterapie din Bacău, o caracterizase, în cîteva cuvinte, pe fosta ei elevă: „o fată cu mîinile de aur”.
Fosta vicecampioană la handbal a absolvit Facultatea de Kinetoterapie din Bacău în 1997. „Aș fi putut să urmez cariera sportivă. M-am îndreptat, însă, spre kinetoterapie. A fost alegerea mea, pentru că îmi place să ajut persoanele cu handicap. La început, nu știam mare lucru despre această meserie. Cel care mi-a destăinuit tainele acestei discipline a fost profesorul Dumitru Moțet”, povestește Camelia Aholtoaie.
După ce a absolvit Facultatea, s-a angajat la Spitalul Județean. Sprijinită de sora sa mai mică, Narcisa Păunică, tot jucătoare de handbal, la echipe de talia Borussiei Dortmund, actualmente la campioana Danemarcei, Ikast, Carmen și-a pus pe picioare propriul cabinet, unde a trăit și trăiește experiențe dintre cele mai complexe. Mai ales că și-a ales ca arie de activitate pacienții cu afecțiuni ale sistemului nervos. „Cel mai copleșitor caz a fost acela al unui băiețel cu sindromul Down. A venit cînd avea doi ani. Medicii de specialitate vedeau în el un monstru. Mama mi-a spus că i s-a sugerat să-l sterilizeze. După un timp, prin diverse metode, copilul a început să stea în șezut și, încetul cu încetul, să se joace cu frățiorul său care era perfect sănătos. În cîteva luni de tratament, și-a îmbunătățit și vocabularul”, spune kinetoterapeutul. Însă, pe lîngă aceste bucurii ale unor eforturi răsplătite de revigorarea trupească a celor bolnavi, căci de „avantaje materiale nici nu poate fi vorba”, Camelia a avut și cazuri în care a văzut că nu pot să fac nimic. Conștientă de faptul că totul are o limită și, chiar și un om cu mîinile de aur nu-l poate suplini pe Dumnezeu, kinetoterapeuta băcăună a rămas în aceste cazuri cu obsesia gîndului că nu a putut să ajute cu nimic anumite persoane.
Practicînd prețuri cu mult sub cele normale ( o ședință costă doar 55.000 de lei), „altfel, n-ar veni nimeni, căci lumea e săracă și aș dori să fac mai mult să-i pot ajuta pe cei cu probleme”, Camelia Aholtoaie oferă o gamă variată de tratamente: asocierea electroterapiei cu terapia durerii, masajul terapeutic care reduce procesul inflamator și terapia cu lumina polarizată- metode aplicate cu rezultate deosebite în amelioarea durerii coloanei.
Pentru a nu rămîne în urmă cu kinetoterapia, ea merge periodic la o clinică de recuperare în Germania, la Gissen, unde vede și învață concepția nemțească despre kinetoterapie.
O metodă de tratament deosebită de tradiționalul tratament medical, care este prea puțin cunoscută în România, cu rezultate ce apar în timp, de a căror eficiență nu se îndoiește nimeni: aceasta este kinetoterapia. O disciplină în care fiecare pacient este o individualitate. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns