Curtea de Apel Bacău a admis cererea Agenției Naționale de Integritate (ANI) privind cercetarea averii fostului consilier județean Eugen Burcă și a soției acestuia. Instanța a ajuns la concluzia că nu se justifică modul în care familia Burcă a dobândit suma de 791.628,08 lei și a dispus confiscarea ei. Fostul consilier Eugen Burcă a făcut recurs împotriva acestei decizii, care se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Cătălina CHIFU
Agenția Națională de Integritate a deschis acțiune în instanță după ce a considerat că Eugen Burcă, fost consilier județean, nu a respectat legea când a completat și depus declarațiile de avere și de interese. În urma unui control, inspectorii ANI au descoperit că, în intervalul octombrie 2008 – decembrie 2009, apare o diferență de 1.038.349 lei între averea dobândită de consilier, împreună cu soția, și veniturile realizate. Eugen Burcă a adus, la acea vreme, în apărarea lui mai multe documente și contracte de împrumut în principal pentru susținerea societății pe care o administra, EUG Prod SRL, încheiate în 2008 și 2009. În total, peste 250.000 de euro împrumutați, în condiții mai mult decât avantajoase – fără dobândă sau termen limită de restituire, de la apropiați ai fostului consilier – doi frați, ginerele, cumnatul și un prieten de familie.
Contracte ar fi fost omise de fostul consilier la completarea declarațiilor de avere. Inspectorii ANI au acuzat atunci că Eugen Burcă a „fabricat” aceste contracte pentru a justifica obținerea unei sume mari de bani pe durata mandatului. „Rezultă fără echivoc că aceste contracte ar fi întocmite și declarate la începerea mandatului de consilier județean, cu știință, în scopul justificării provenienței sumelor ce vor fi cheltuite ulterior și care nu vor putea fi acoperite de veniturile realizate în perioada exercitării mandatului – era acuzația adusă de ANI. (…) Ceea ce conduce la concluzia că aceste contracte sunt fabricate cu știință, pentru a încerca justificarea dobândirii unor sume care depășesc cu mult veniturile realizate, sume care au fost investite în scopul creditării și majorării capitalului social al EUG Prod, societate deținută de persoana evaluată în proporție de sută la sută.”
Fostul consilier județean Eugen Burcă speră ca, la recurs, Înalta Curte de Casație și Justiție să ia în calcul toate probele aduse de el în apărare. „Curtea de Apel a admis o parte din probe și a recunoscut doar un contract din cele cinci – șase depuse – ne-a declarat Eugen Burcă. Ne-a redus o anumită valoare din suma inițială de 10,5 miliarde lei vechi. Eu aștept să văd ce spune Înalta Curte, pentru că nu se poate să recunoști doar o parte din contracte. Dacă s-a recunoscut unul înseamnă că toate sunt în regulă”.
Lasă un răspuns