• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

Cotidian de știri și investigații

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Dosar / Fostul primar Andrei Șerban și un grup fidel de afaceriști vor referendum ca să-l demită pe noul primar din Slănic Moldova, Gheorghe Baciu. PSD Bacău NU susține referendumul

Fostul primar Andrei Șerban și un grup fidel de afaceriști vor referendum ca să-l demită pe noul primar din Slănic Moldova, Gheorghe Baciu. PSD Bacău NU susține referendumul

Ziarul de Bacau 10 mai 2017 7 comentarii

LikeShare

UPDATE: Partidul Social Democrat (PSD) Bacău nu susține organizarea referendumului de demitere a primarului din Slănic Moldova, din cauza datoriilor lăsate de fostul primar. În plus – anunță senatorul Dragoș Benea, președintele PSD Bacău – este posibilă demiterea consilierilor locali social-democrați din Slănic Moldova, prin retragerea sprijinului politic.

„PSD Bacău nu susține acest demers, din respect pentru situația confuză din punct de vedere financiar în care a fost lăsată Primăria Slănic Moldova în iunie 2016. Până la o analiză în interiorul organizației, nu susținem acest proiect, deși numele partidului este des folosit în strângerea acestor semnături. PSD Bacău, în schimb, analizează foarte serios prestația consilierilor locali PSD Slănic Moldova, întrucât au o agendă mai mult personală decat în interesul orașului. Până la finalul lunii iunie, vor fi luate decizii (inclusiv de retragere a sprijinului politic pentru unii dintre consilieri)”, a prcizat pentru Ziarul de Bacău președintele Dragoș Benea.

Potrivit liderului județenei PSD, analiza este efectuată de Ștefan Silochi, primarul din Târgu Ocna, deputatul Theodora Șotcan și deputatul Lucian Șova, conform unei hotărâri a Biroului Politic Județean al PSD Bacău, din martie 2017.

La Slănic Moldova, o grupare de afaceriști apropiată de fostul primar Andrei (Adi) Șerban strânge semnături pentru demiterea lui Gheorghe Baciu, noul edil, ales din partea PNL la alegerile locale din iunie 2016.

Orașul Slănic Moldova are conturile blocate, în urma datoriilor acumulate în administrația lui Andrei Șerban. Acesta a pierdut alegerile locale, după ce și-a atacat propriul partid, PSD, în campania electorală.

Andrei Șerban, fostul primar, și Gheorghe Baciu, noul primar din Slănic Moldova

Gruparea Iacobov a mai încercat un referendum

Slănic Moldova, orașul-stațiune care dezamăgește de zeci de ani, a fost permanent în centrul luptelor politice și ale grupurilor de interese. Cea mai dură perioadă s-a derulat în perioada privatizărilor în turism, când, la fel ca acum, grupatea Iacobov-Șerban a încercat să organizeze un referendum pentru demiterea primarului PD, Mircea Ionel, ales legal în 2000.

Mircea Ionel, primar până în 2004, și Andrei Șerban, primar până în 2016

Unul dintre merele discordiei au fost în anii 2000 izvoarele de apă minerală. Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a vrut să organizeze licitații pentru acordarea licențelor de concesiune a tot ceea ce înseamnă izvoare minerale din stațiunile balneare.

În cazul orașului Slănic Moldova, potrivit romaniacurata.ro, interes și-a manifestat afaceristul Corneliu Iacobov, important lider al PSD. Astfel, s-a aranjat ca resursele din stațiunile balneare să fie atribuite (fără licitație) societăților comerciale care cumpără vechile întreprinderi balneare.

La Slănic Moldova, cumpărător a fost SC Perla Moldovei SA, firmă în dreptul căreia se regăseau la începuturi mai multe nume, inclusiv, potrivit romaniacurata.ro, cel al lui Andrei Șerban. (România Curată a scris pe larg despre aceste afaceri aici.)

În cele din urmă, referendumul pentru demiterea primarului Mircea Ionel nu s-a mai ținut, pentru că Guvernul Năstase nu a mai emis o hotărâre pentru scrutin. La acea vreme, s-a zvonit că PSD nu a vrut să deschidă Cutia Pandorei, pentru că și în localitățile conduse de primari PSD ar fi putut să apară inițiative similare.

Atac la baionetă

Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic Moldova

În urma administrației lui Andrei Șerban, primăria Slănic Moldova are conturile blocate. Cu circa 800.000 de lei, s-ar debloca situația, însă edilii nu reușesc să strângă datoriile din impozite și taxe acumulate în dreptul unor firme, în timpul administrației actualului contestatar Adi Șerban. Numai pentru 2015, Curtea de Conturi a constatat o gaură de peste 2 milioane de lei.

„Noi avem moștenită o datorie istorică pentru care ne-ar trebui 7-8 bugete anuale din venituri proprii să o acoperim. Ar trebui să stăm aproape opt ani să plătim datoriile lăsate de fosta conducere. Numai Hotelul Perla, de exemplu, are datorii curente de circa 200 de mii de lei. Dar vine din grupul de firme Perla Moldovei, care în total au datorii de 2.470.000 de lei la bugetul local. Majoritatea dintre ele sunt în faliment sau în insolvență și este puțin probabil că vom recupera acești bani. Numai datoria de la Perla Moldovei reprezintă 8% din bugetul Slănicului”, a declarat primarul Gheorghe Baciu, citat de cotidianul Deșteptarea.

„Ce era să fac, să le iau la bătaie?!”

Adi Șerban, fostul primar

Andrei Șerban, fostul edil, și-a asumat demersul de demitere a celui care l-a înfrânt la alegerile din 2016. „Nu mă mai interesează Primăria, ci bunul mers al orașului. Din niște oameni mândri, acest primar i-a transformat în cerșetori pe slăniceni, care merg pe la mall să ceară bani pentru izvoare”, a declarat Șerban pentru Ziarul de Bacău.

„Am decis să intervin, pentru că tot ceea ce spune Gheorghe Baciu sunt numai minciuni. În 2004 eu am preluat în Slănic Moldova o datorie de 3 miliarde de lei, nu aveam nici sediu de primărie. Acest mincinos a plătit o nouă strategie de dezvoltare, deși plătisem eu una, pe fonduri europene. Interesul meu este ca stațiunea să funcționeze. Vă mai atrag atenția că orașul este în pericol să returneze fondurile europene cu care s-a făcut pârtia de schi, pentru că primarul a dat autorizații unor comercianți să vândă acolo, lucru total interzis”, a mai spus fostul primar.

Andrei Șerban a mai precizat că nu mai are acțiuni la nicio societate din 2004, deci nici interese economice. Fostul primar a comentat și problema impozitelor și taxelor rămase nestrânse în mandatele sale și care acum grevează bugetul local: „Eu am acționat conform legii, am cerut insolvența acelor firme. Ce era să fac, să le iau la bătaie?!”

Unii dintre afaceriștii cu datorii și-au mutat activele de pe o firmă pe alta, ca să scape de executarea silită.

Lanțul deciziilor, până la referendum

La alegerile din iunie 2016, Gheorghe Baciu a obținut 1.330 de voturi (57,2%), iar Andrei Șerban a fost votat de 642 de cetățeni (27,6%). De la alegerile din iunie 2016 și până acum, s-au întâmplat trei evenimente: un nou scandal al izvoarelor, blocarea conturilor primăriei Slănic Moldova și eliberarea din închisoare a mentorului lui Adi Șerban, Corneliu Iacobov.

Grupul de oameni de afaceri apropiat lui Andrei Șerban a anunțat că se apropie de 1.300 de semnături pentru demitere și a depășit pragul minim de 1.100. Conform Legii Administrației publice locale (L 215/2001), organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localitățile componente ale orașului.

„Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii orașului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale sau neexercitării atribuțiilor ce îi revin potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului”, mai prevede Legea.

După primirea cererii, prefectul va proceda la analizarea temeiniciei motivelor invocate, a indeplinirii conditiilor legale, precum si la verificarea veridicitatii si autenticitatii semnaturilor, in termen de 30 de zile. Dupa verificare prefectul va transmite Guvernului, prin Ministerul Administrației Publice, o propunere motivată de organizare a referendumului.

Pe baza propunerii motivate a prefectului, avizată de Ministerul Administrației Publice, Guvernul se va pronunța, prin hotărâre, în termen de 60 de zile de la solicitarea prefectului. Hotărârea Guvernului va stabili data organizarii referendumului și va fi adusă la cunoștința locuitorilor orașului, prin grija prefectului.

Cheltuielile necesare pentru organizarea referendumului se vor suporta de la bugetul local. Reamintim, Slănic Moldova are conturile blocate pentru datorii.

Deși liberal în acte, primarul Gheorghe Baciu este considerat un apropiat al lui Viorel Ilie, fost primar în Moinești și actual ministru ALDE, formațiune ce a nominalizat noul prefect al Bacăului, la care vor ajunge documentele pentru demitere.

LikeShare

Din categoria: Dosar, Top Story Etichete: Adi Serban, Adrian Serban, Andrei Serban, Gheorghe Baciu, Perla Moldovei, primaria Slanic Moldova, referendum Slănic Moldova

Reader Interactions

Comentarii

  1. Anton a zis

    10 mai 2017 la ora 1:15 pm

    E jalnic dl.primar Baciu!A venit cu razbunări politice ,fara viziune ,fara prioritati,a marit toate taxele si impozitele,obstructioneaza activitatea agentilor economici si nu are soluții!

    Răspunde
  2. stan a zis

    10 mai 2017 la ora 1:36 pm

    Ce partid a lasat orasul intr-o situatie confuza din punct de vedere finaciar (asta e o noua gaselnita)?

    Răspunde
  3. Petre a zis

    10 mai 2017 la ora 2:27 pm

    Se apropie potera de fostul primar PSD si de gasca mafiota din jurul lui?

    Răspunde
  4. TUCU a zis

    11 mai 2017 la ora 2:26 pm

    Fostul primar, nici bun simt nu are. Dupa ce nu a facut nimic pt. oras, numai afaceri cu retrocetari ilegale, vila pe hectare intregi, fata la Viena, cu apartament cumparat/inchiriat si altele. Acum nu lasa nici pe altii sa-si faca treaba.Noroc cu, cotidianul local- anexa a PSD-ului, care inca ii mai „canta in struna”.

    Răspunde
  5. MANDEA a zis

    12 mai 2017 la ora 1:17 pm

    Andrei Serban – Corneliu Iacobov – Viorel Hrebenciuc = un trio care pentru nenorocirile aduse acestei tari ar trebui sa moara in puscarie……

    Răspunde
  6. Ana a zis

    13 mai 2017 la ora 7:06 pm

    pai de ce fostul primar nu-si plateste taxele,cand vin la Slanic il vad plimbandu-se cu un bolid cu numera germane,mereu avand ceva afaceri la hotelul „Perla” unde il vad in companii cu oameni suspecti

    Răspunde
  7. TUCU a zis

    19 mai 2017 la ora 4:24 pm

    O „lucratura” a PSD-ului, au de gand sa impinga in fata – ca primar – o ” muhaia”, ca fostul primar sa stranga comisioanele de la afaceristii care nu-si platesc taxele si impozitele. Interesant de vazut cei care au semnat pt.referendum cine sunt, cred ca o mare parte dintre afaceristii care au datorii de ani de zile la primarie si vor sa continue tot asa.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Comunicat de presă

VIDEO – Atenție, șoferi! Se circulă în condiții de iarnă în zona montană a județului Bacău

Activități amuzante cu copiii în bucătărie

Onești: Apă cu presiune redusă pe mai multe străzi!

Parteneriatul familie-școală, o coordonată importantă a „Strategiei pentru reducerea fenomenului de bullying și violență în școlile din Bacău”

Locuri de muncă CONTAINERE FDC: sudor, lăcătuș confecții metalice, operator Abkant, electrician, instalator, vopsitor, tâmplar PVC, muncitor finisaje (parchet laminat, rigips), muncitor necalificat/semicalificat.

8 martie 2023

Locuri de muncă la SOMA Bacău: mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

23 februarie 2023

SOMA Bacău angajează mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

21 februarie 2023

Locuri de muncă disponibile la SOMA Bacău: mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

20 februarie 2023

Ultimele comentarii

  • Ardei originalul la O firmă din Bacău face studiul de fezabilitate pentru extinderea DN24, pentru accesul la Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi. Contractul este de peste 680.000 lei
  • George la S-a dublat numărul mașinilor electrice înmatriculate, în județ. Chiar și așa, băcăuanii nu se îngrămădesc să schimbe combustibilii fosili pe baterii
  • Yo la FOTO: Acoperișul unui bloc din Bistrița-Lac a fost luat de rafalele de vânt
  • Ieseanuljegos la O firmă din Bacău face studiul de fezabilitate pentru extinderea DN24, pentru accesul la Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi. Contractul este de peste 680.000 lei
  • sandu la Primăria Bacău vrea să cheltuiască 300.000 de lei de Ziua Copilului. Festivalul va avea loc în perioada 1-4 iunie

Cabinet parlamentar

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Mokka – Card de Cumparaturi
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale
  • Salon cosmetica

Cabinete parlamentare PNL

Trafic Ziarul de Bacău · Copyright © 2023 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău