Consilierii județeni trebuie să rezolve problemele constatate de Centrul de Resurse Juridice la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Răcăciuni, spune deputatul Tudorița Lungu, vicepreședinte al PNL Bacău.
Într-un comunicat de presă, se face referire la condiții de trai inumane, dormitoare cu geamuri sparte, uși și ferestre care nu se închid, toalete neracordate la rețeaua de apă, țevi ruginite, paturi metalice vechi, pereți murdari, scorojiți sau cu tencuiala căzută, chiuvete cu baterii defecte și din care apa curge direct pe pardoseală, dulapuri mici și deteriorate, băi din care lipsește săpunul, hârtia igienică sau prosoapele: „Aceasta este realitatea în care trăiesc, în județul Bacău, 187 de persoane cu probleme neuropsihice, la 30 de ani de la Revoluție”.
Un dezastru constatat în urma controlului efectuat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (A.N.D.P.D.C.A.) din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică de la Răcăciuni, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC ) Bacău.
Potrivit sursei menționate, neregulile încep chiar cu faptul că centrul nu deține licența prevăzută de lege. Personalul este insuficient, raportul angajat/ beneficiar, care ar trebui să fie de 1:1, este mult mai mic, în condițiile în care cei 187 de asistați sunt deserviți de 123 de cadre medicale și personal auxiliar. Nu sunt angajați medici, psihologi sau alți specialiști care să ajute la recuperarea pacienților, iar inspectorii au descoperit că 12 asistați nu au niciun grad de handicap, deși beneficiarii trebuie să fie persoane adulte cu dizabilități confirmate de certificate aflate în termen de valabilitate.
Corpul de control a scos la iveală și faptul că 42 de asistați ai centrului provin din alte județe, iar autoritățile locale din județele de baștină nu decontează cheltuielile aferente, așa cum prevede legea. Întrebați de inspectorii Corpului de control al A.N.D.P.D.C.A. ce demersuri au făcut pentru recuperarea banilor, reprezentanții DGASPC Bacău nu au oferit niciun document care să confirme că ar fi existat o preocupare în acest sens. Nu au fost singurele documente pe care cei de la DGASPC. Bacău au refuzat să le pună la dispoziția reprezentanților autorității naționale, care au constatat că, în realitate, la C.R.R.N. Răcăciuni, „cu complicitatea DGASPC Bacău”, nu sunt respectate prevederile legale referitoare la stabilirea, înlocuirea sau revocarea măsurii de protecție a adultului cu handicap.
Și contractul încheiat de DGASPC Bacău pentru acordarea de servicii psihologice le-a stârnit suspiciuni inspectorilor, care au constatat că fișele pacienților nu sunt semnate de psihologi, nu cuprind informații referitoare la evoluția beneficiarilor, consemnările sunt adesea formale și nu există evidențe din care să reiasă dacă psihologii s-au prezentat sau nu la terapie și cât timp au petrecut în centru.
Conducerea Centrului de Recuperare Răcăciuni și, ulterior, conducerea DGASPC Bacău au refuzat să pună la dispoziția echipei de control registrul privind imobilizarea sau izolarea pacienților internați, pe motiv că acesta a fost deteriorat sau că a dispărut și va fi căutat, dar cercetările efectuate au dus către constatarea că în centru sunt încă folosite metode extreme, cum ar fi cămașa de forță și izolarea într-o încăpere, în condiții asemănătoare unei închisori.
”Este incredibil ceea ce se întâmplă, în 2020, la Răcăciuni, la câțiva kilometri de noi, cum sunt tratați niște oameni care și așa au fost nedreptățiți de soartă. Mădălina Turza, președinta A.N.D.P.D.C.A., a prezentat toate aceste concluzii în cadrul unei conferințe de presă ținute la București, în care a mărturisit cât de șocată este că astfel de lucruri încă mai sunt posibile într-o țară care este membră a Uniunii Europene de aproape 13 ani. De ceea ce se întâmplă la Răcăciuni sunt responsabili și Daniela Țîțaru, directoarea DGASPC Bacău, care și-a suspendat de curând contractul de management, dar care trebuie să deconteze pentru această situație. La fel de vinovat este și președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, și el fost director al DGASPC, până acum patru ani. Starea aceasta nu poate rămâne așa, consilierii județeni trebuie să intervină, trebuie să vedem ce fonduri au fost alocate, dacă au fost alocate, ce s-a întâmplat cu banii și ce putem face pentru a schimba fundamental lucrurile pentru persoanele cu dizabilități internate acolo”, a declarat Tudorița Lungu, deputat PNL de Bacău, care s-a sesizat încă de acum câteva săptămâni privind situația de la Răcăciuni. (sursa: comunicat de presă)
Bacauan a zis
Ar trebui cei responsabili de acest centru sa stea si ei internati acolo cateva luni in acele conditii!Nesimtitii!!!
gabriel a zis
Serviciile sociale au fost neglijate dintotdeauna la Bacau, asa s-a ajuns si in acesta stare deplorabila.
Poate cetatenii Bacaului or sa realizeze cam cat pretuiesc ei in ochii celor ce conduc acest judet de la Revolutie incoace.
Mai mult asociatiile nonguvernamentale se lovesc de piedici la tot pasul, doar „sistemul” este de neclintit la Bacau.