75.000 de lei reprezintă investiția din acest an a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului pentru proiectele social-educative destinate copiilor și elevilor defavorizați. În Bacău, Moinești sau Onești, în timpul binecuvântării rosite de ÎPS Arhiepiscop Ioachim au fost însoțite de împărțirea a 5.000 de pachete cu rechizite și dulciuri copiilor. Joi seara, în Bacău, au fost împărțite 500 de ghiozane complet echipate pentru școală elevilor proveniți din familii defavorizate, alte 500 fiind dăruite copiilor din zona Sascut, Buhuși, Onești, Moinești și Roman.
Împotriva abandonului școlar, pentru susținerea elevilor defavorizați și pentru promovarea educației și studiului în Școală, Biserica vine cu acordarea de burse de studiu, finanțarea unor programe școlare și acordarea de rechizite și ajutoare. În anul acesta școlar, Eparhia Romanului și Bacăului investește peste 75.000 de lei în programe social-educative. Aceasta datorită unui amplu proiect ”Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți”, derulat sub coordonarea ÎPS Arhiepiscop Ioachim, ierarhul care, în urmă cu trei ani, a pus bazele unuia dintre cele mai reușite și apreciate astfel de inițiative, în urma căreia mii de elevi au înțeles că sunt ajutați de Biserică.
”După anchetele sociale făcute prin parohii, am înțeles că este nevoie de sprijinul nostru. De aceea, cei 75.000 de lei vor fi acordați sub formă de burse, de ajutor pentru plata căminelor în care vor locui elevii, se va plăti transportul unor copii către școlară și vor fi cumpărate hăinuțe și rechizite. Este un dar făcut din inimă, în numele lui Dumnezeu”, avea să precizeze Arhiepiscopul Ioachim în fața celor 4000 de băcăuani prezenți vineri, 11 septembrie, la debutul proiectului ”Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți” la biserica ”Sf. Dumitru” din municipiul Bacău. De altfel, la rugăciunile de binecuvântare a copiilor rostite în Bacău, Moinești și Onești, alături de ÎPS Ioachim au fost prezente peste 11.000 de persoane. Tinerii și vârstnicii, deopotrivă, și-au mărturisit public atașamentul față de valorile spirituale, culturale și naționale promovate de Biserica strămoșească.
1.000 de ghiozdane pregătite pentru școală
Tot la începutul anului acestui an școlar sunt împărțite 1000 de ghiozdare complet echipate, celor mai defavorizați dintre copiii din județul Bacău și zona Romanului. ”Aceşti copiii au fost selectaţi de către comisii formate din preoţii parohi, profesori de religie şi conducerile unităţilor şcolare, dintre elevii proveniţi din familii cu venituri reduse şi aflaţi în risc de abandon şcolar. Acest parteneriat Biserică-Școală-Familie are ca scop promovarea educaţiei moral-religioase în rândul copiilor şi al tinerilor din cuprinsul ţării noastre”, a declarat preot prof. Ionuț Căsăneanu, inspector de specialitate Religie din cadrul ISJ Bacău.
Joi, 17 septembrie, la orele 17.00, în cadrul unui slujbe de binecuvântare oficiată la biserica ”Precista” din Bacău, ÎPS Ioachim a oferit elevilor proveniți din familii defavorizate din municipiul Bacău 500 de ghiozdane complet echipate pentru școală, acțiune realizată în cadrul unui parteneriat între Protopopiatul Bacău și Primăria municipiul Bacău.
La Școala Generală cu clasele I-VIII Răcăciuni au ajuns 45 de ghiozdane, care au fost dăruite celor mai necăjiți elevi din partea Bisericii. Bucuria făcută copiilor a fost cu atât cu mai mare cu cât șansele de a avea rechizite noi erau egale cu zero. ”Este un gest deosebit și folositor. Erau necesare aceste ghiozdane, pentru că elevii care le-au primit provin din familii foarte nevoiașe. Iar aici, nu toți au posibilitatea de a-și procura rechizite la început an școlar”, a spus prof. Diaconu Elena, directoarea Școlii din Răcăciuni.
Efectul benefic al activităților de susținere a elevilor defavorizați în care este implicată Arhiepiscopia Romanului și Bacăului este apreciat și la nivelul conducerii Inspectoratului Școlar Județean. ”Considerăm esențial ca Biserica să se implice în aceste acte caritabile. Este un sprijin important pentru copii, mai ales că sunt mulți cei care au o situație materială și financiară precară. Reprezintă un stimul în plus de a-i aduce la școală”, a declarat prof. dr. Alina Pistol, inspector general școlar adjunct în cadrul ISJ Bacău.
Popescu a zis
Ghiozdane au fost, dar cu 1 caiet 48 file de matematica, 1 caiet de muzica, 1 pix, 1 carioci, 1 stilou. Marile rechizite care alcatuiesc un „ghiozdan complet echipat”. Tot zbarciti au ramas preotii, cu toate ca enoriasii au donat multi bani. De ce oare nu pot fi corecti? Pacat…mare pacat!