La Colocviul Franco-Român de Chimie aplicată „COFrRoCA -2002”, organizat la Bacău de către Catedra de Chimie și Tehnologie Alimentară, oaspeții sosiți din Franța s-au distrat de minune în orașul nostru. La dineul de gală oferit de organizatori, la restaurantul Hotelului „Moldova”, unde au fost invitați toți participanții la colocviul, ne-a fost dat să vedem chipurile unor străini ale căror ranguri și demnități nu au afectat cu nimic imaginea unor oameni, în realitate, simpli și naturali, cu un comportament și o o atitudine în care nu s-a întrezărit nici o urmă de infatuare.
Cel mai sugetiv exemplu a fost profesorul Gerard Guillaumet, de la Universitatea Orleans din Franța, distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Bacău, precum și la ceilalți profesori universitari și doctori în chimie sosiți din țara cocoșului galic.
Așadar, singurul moment de comuniune româno-franceză, căci a existat, totuși și așa ceva, s-a consumat joi noaptea, la restaurantul cu pricina. Căci, vineri a fost ultima zi de colocvii și comunicări, după care românii s-au retras fiecare în orașul lui, iar oaspeții de peste hotare au plecat într-o excursie la mănăstirile din Nordul Moldovei.
Chiar și așa, ce s-a petrecut după prima zi de întruniri științifice este greu de redat în cuvinte. Cel puțin pentru francezi. Ritmurile populare, ce au răsunat pînă-n zori de zi în cochetul hotel băcăuan, i-au prins pe simpaticii franțuji, nu de puține ori, în hore și dansuri folclorice, din care nu s-au desprins decît cu mare greutate. „Mă simt ca și cînd aș fi în vacanță. Este ceva extraordinar aici”, ne-a declarat profesorul Thierry Hamaide, în timp ce, alături de ceilalți compatrioți, admira cu gura căscată cavalcada folclorică susținută de Cristian Tănase și alți membrii de la Ansamblul „Busuiocul”.
Pentru chimiștii români, ospitalitatea de care au dat dovadă universitarii băcăuani joi noaptea a semănat mai mult cu o nuntă în toată regula. Muzică bună, mîncare și băutură pe măsură. Au lipsit, ce-i drept, darurile din partea nuntașilor.
Gazdele de la Universitatea din Bacău au vrut să arate că se poate îmbina frumos utilul cu plăcutul și se pare că au reușit. Iar imaginea lăsată în sufletul „fraților” din Occident a fost cu singuranță una deosebită. Cel puțin așa ne-au mărturisit și așa am văzut pe fețele lor. (C. Gh.)
Lasă un răspuns