Companiile Dedeman, Spedition UMB si PA & CO International, detinute de fratii Paval, Dorinel Umrarescu, respectiv Costel Casuneanu, sint, dupa profitul net obtinut in anul 2007, primele trei in topul celor 50 de societati bacauane cele mai profitabile. De departe, insa, se detaseaza compania Dedeman, care a avut o cifra de afaceri de peste 616 milioane de lei, la care profitul net a fost de aproape 66 de milioane. A doua ca marime, dupa numarul salariatilor (1.476, fata de Aerostar Bacau cu 1.679), Dedeman a detronat-o pe Spedition UMB, prima in topul anului 2006, dupa aceleasi criterii.
Conform bilanturilor oficiale, depuse la Ministerul de Finante, primele 50 de firme din judetul Bacau au avut, in anul 2007, o cifra de afaceri totala de aproape trei miliarde de lei, la care profitul net toal a fost de peste 270 de milioane. Bacaul se situeaza, astfel, inaintea Iasiului, la cifra de afaceri (care nu a ajuns nici la 2,9 miliarde de lei), si mult peste celelalte judete din Regiunea Nord-Est. Judetul Iasi are, insa, primele 50 de firme mai profitabile, cu aproape 308,5 milioane de lei in total, fata de ceva mai mult de 270 de milioane in Bacau. Firmele din celelalte judete ale regiunii sint mult mai jos la profitul net, care este chiar de 2,5 ori mai mic decit la primele doua clasate. Profitul a fost obtinut, insa, cu un numar de salariati total diferit de companii. Astfel, in judetul Bacau numarul salariatilor a ajuns la aproape 11.000, pe cind in Iasi a trecut bine de 13.000. Ultimele clasate, firmele din judetul Vaslui, au adunat si ele peste 10.000 de salariati, dar cele din judetele Suceava si Neamt abia daca s-au apropiat de 5.500, in timp ce judetul Botosani a avut aproape 8.000 de lucratori.
Profit mare cu o mina de salariati
Intre primele zece companii bacauane cele mai profitabile se mai numara si Tehnostrade (tot a lui Dorinel Umbrarescu, asa cum sint si Spedition UMB sau Speed UMB), Aerostar, Regia Autonoma de Gospodarie Comunala Bacau, Carpa o Tek Bacau, Rustrans, Chimcomplex Borzesti si Reparatii si Echipari Masini. De talie mare, dupa cifra de afaceri, ramin Spedition UMB, compania lui Dorinel Umbrarescu, in care cifra de afaceri a trecut de 150,8 milioane de lei, iar profitul de 22 de milioane. Umbrarescu a reusit, insa, aceste rezultate cu numai 21 de salariati, fata de cei 704 ai firmei lui Costel Casuneanu, care a ajuns la ceva mai mult de 140,6 milioane de lei cifra de afaceri si 18,6 milioane profitul net. Tot cu o mina de oameni, doar opt, a invirtit aproape 15 milioane de lei Carpa o Tek Bacau si a obtinut aproape opt milioane de lei profit. Surprizele de acest fel continua si sint chiar mai mari. De exemplu, Romania Leasing IFN a avut vinzari de aproape noua milioane de lei (peste patru milioane de lei profit) cu numai doi oameni. Profesional Road Construction a lucrat numai cu cinci salariati, Rotbac numai cu opt, iar Sonec s-a limitat la patru. Dar Unforced Bacau i-a intrecut pe toti: a avut doar un salariat, a trecut de doua milioane de lei in cifra de afaceri si a obtinut un profit mai mare decit aceasta cifra, de aproape 2,2 milioane de lei.
Alte nume de top
A doua grupa de zece din top are ca protagonisti firmele Selena, Pambac, Servrut Construct, Cybernet Auto Center, Sped UMB, Romanian Leasing IFN, Dedeman Automobile, Simba Invest, Comfert si IMB. A treia grupa de „decari” sint DMV AG Onesti, Viva Feed, Modeon Onesti, Redo Group, medica Bacau, Magura, General Electric, Crimbo Sav Gas, Rutier Conex XXI si A&R. Cele din a patra grupa sint firmele Unforced, Apa Serv, Professional Road Construction, Grup Termloc, SSAB Impex, Rotbac, Tiseco si Corrs Prest Serv. De asemenea, in top au intrat si Master Wood, Defermann, Sonec, Croco Onesti, SCUT Bacau, Interagroaliment, Medicaltest Bacau, Agroindustriala Bacau, Barleta Bacau si Prem Construct.
... a zis
Foarte interesanta clasarea RAGC-ului in top?! In timp ce la CET sunt cateva sute de miliarde datorii, „compania domnului Craiovan” ne scoate milioane de euro din buzunar pentru namolul pe care ni-l livreaza la robinete! Ar fi interesant si un top al veniturilor directorilor de companii, inclusiv cu craiovan, sa vedem si noi cam cat platim sa ni se salte banii din buzunar pentru un serviciu de doi lei.