• aceasta a fost soluția de a-i feri pe elevi de înghețul ce a pus stăpînire pe clase • situația se datorează întîrzierii montării centralei termice
Anul școlar a reînceput, ieri, fără probleme, în tot județul. Revenirea în forță a iernii nu i-a pus, cel puțin deocamdată, cu o singură excepție, în dificultate pe elevi și profesori. Excepția a venit dinspre Grupul Școlar „N.V. Karpen”, care continuă să semene cu un congelator, în condițiile în care noua centrală termică nu a fost încă montată. „Lucrările de infrastructură au fost finalizate, singura care lipsește fiind centrala termică. Din ultimele informații pe care le dețin, acesta s-ar afla în vamă, dar am primit asigurări din partea Primăriei că, pînă la sfîrșitul săptămînii în curs, aceasta va ajunge la școală. Muncitorii de la firma care efectuează lucrările spun că mai e necesară încă maxim o săptămînă pentru ca centrala să fie montată, ceea ce ne face să sperăm că, în cel mult două săptămîni, toate sălile de clasă să aibă căldură”, ne-a declarat profesorul Mihai Vasiliu, directorul Grupului Școlar „N.V. Karpen”.
În aceste condiții, salvarea elevilor a purtat numele de „practică”, care se desfășoară în centrale telefonice și la „Romtelecom”, însă varianta e valabilă doar pentru elevii din clasele X – XII. „În primul semestru am funcționat după o variantă de orar care nu a cuprins nici o oră de practică, pentru că am anticipat situația de acum. Cum orice liceu tehnologic are în orar practică, care se poate face și comasat, am apelat la această variantă”, a explicat directorul Vasiliu. Din păcate pentru elevii acestora, cele zece clase de-a IX-a, la care se adaugă trei clase de la școala postliceală și alte cinci de „seral”, nu au prevăzut în programă perioadă de practică, ceea ce i-a obligat să rămînă în școală. Drept urmare, liceul și-a modificat programul, elevii din cele 18 clase învățînd, în trei schimburi, în cele șase săli ceva mai „călduroase” din școală. „Sălile cu pricina au fost dotate și cu cîte două calorifere electrice, care funcționează non-stop, ceea ce face ca temperatura să fie destul de suportabilă. În plus, ora durează doar 40 de minute, iar pauza cinci minute”, a adăugat directorul Mihai Vasiliu. Inspectoratul Școlar a aprobat, ieri, formula de orar propusă de cei de la „Karpen”, dar inspectorul general Ghiorghi Iorga spune că „în cazul în care sănătatea elevilor va fi pusă în pericol, vom suspenda cursurile”. De remarcat faptul că montarea centralei nu va aduce, însă, căldura în cămin, cantină și sala de sport, incinte care vor rămîne, pînă la finalizarea lucrărilor, cufundate în frig. Amintim că, în momentul de față, căminul și cantina de la „Karpen” sînt dezafectate, elevii interniști fiind mutați, de la debutul anului școlar, la Liceul „Mihai Eminescu”. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns