Unul dintre „actorii” importanți ai comunității locale este Fundația de Sprijin Comunitar Bacău, înființată în urmă cu șase ani. De fapt, FSC este continuatorul unor proiecte începute în 1992 de către Relief Fund for Romania, o organizație din Anglia. Englezii inițiaseră un proiect de asistență medicală în zona Podu Turcului și unul de terapie prin joc pentru copiii din instituțiile de ocrotire. În 1995 a fost înregistrată Fundația de Sprijin Comunitar, care a preluat baza materială și stilul de lucru al britanicilor. Președintele FSC, Gabriela Achihăi, și un grup de colaboratori au început să dezvolte programele deja demarate și să inițieze altele noi. În 1997, după venirea actualului director executiv, dr.Ștefan Ciobanu, a început programul de îngrijire la domiciliu a persoanelor vîrstnice, iar programul de terapie prin joc a fost îmbunătățit, devenind program de terpie prin artă combinată. A început organizarea de cursuri cu specialiști din străinătate, în vedere îmbunătățirii calității asistenței acordate. De altfel, în privința modulului de training, FSC are ambiții mari. „Organizăm cursuri, se oferă și servicii pentru adulți. În martie vom organiza o conferință națională, la care avem deja două sute de invitați care au confirmat participarea. Vom avea și invitați din străinătate, va fi practic și un schimb de experiență. Urmărim înființarea unui centru de training, axat în principal pe problematica terapiei și a recuperării pentru persoanele cu nevoi speciale”, a precizat Gabriela Achihăi, președintele FSC.
În prezent, Fundația de Sprijin Comunitar are 72 de angajați „full-time” și 20 „part-time”, la care se adaugă voluntarii care participă la realizarea diferitelor proiecte.
Chiar dacă în ultimii ani activitatea FSC a fost extinsă, proiectul de asistență medicală în zona Podu Turcului nu a fost abandonat. Mai mult, programul a fost completat cu muncă în comunitate, promovarea sănătății și servicii de planning familial. În fiecare săptămînă, o mașină de teren a FSC se deplasează la Podu Turcului, medicul din zonă avînd astfel posibilitatea să viziteze pacienții aflați în zone izolate sau greu accesibile.
„Gata, Dispus și Capabil” – o provocare lansată societății
În 1999 a fost inițiat proiectul de reintegrare socială a copiilor fără adăpost – Casa Pistruiatul. FSC a realizat un studiu pe această temă. „Am ajuns la conluzia că mulți copii din familii sărace și dezorganizate, uneori puși să cerșească pentru părinți, abuzați de către aceștia, ajung să aleagă independența și viața în stradă. Pentru a limita acest fenomen, am gîndit alt program, «Gata, Dispus și Capabil»”, a mai precizat Gabriela Achihăi. Început în 2001, «Gata, Dispus și Capabil» are două componente: una destinată copiilor, cărora li se asigură educație, o masă caldă zilnică, asistență medicală, rechizite – toate prin intermediul Centrului de zi Ștefăniță, și una destinată părinților – în special mamelor, care sînt plătite pentru a veni la ședințe de consiliere organizate la Centrul Doinița. Scopul acestei componente este ca mamele să deprindă abilități de muncă și să se încadreze în societate. Mai mult, le sînt găsite locuri de muncă, iar dacă după șase luni sînt încă angajate primesc un premiu.
Comunitate „subțire” la nivelul ONG
Cel mai nou proiect al Fundației de Sprijin Comunitar este Centrul de Zi „Speranța” pentru persoanele în vîrstă, unde zilnic circa 20 de bătrîni au acces la activități de socializare și de recuperare medicală – electroterapie, reflexoterapie, etc. În prezent, FSC Bacău se „laudă” cu un număr de 2.518 beneficiari ai programelor aflate în derulare, constituind, fără îndoială, unul din exemplele demne de urmat din comunitatea locală. Din păcate, comunitatea este de multe ori doar un cuvînt frumos, fiind evidentă lipsa de inițiativă în domeniul organizațiilor neguvernamentale. „Pe planul ONG-urilor, loc este pentru mulți. În acest domeniu nu cred că există o concurență reală, deoarece este o activitate în folosul societății. Noi încurajăm organizațiile mai mici să se dezvolte, pentru că este nevoie de mai multe organizații care să se implice în rezolvarea problemelor. Nevoi sînt foarte multe, iar noi nu putem rezolva toate cazurile pentru care sîntem solicitați să intervenim. În domeniul ONG, comunitatea este foarte «subțire». Nu mai există spiritul de acum cîțiva ani, ar trebui ca organizațiile neguvernamentale să fie mai apropiate, să ne întîlnim între noi, dar bine organizat, nu cum s-a întîmplat în ultima perioadă”, a concluzionat președintele Fundației de Sprijin Comunitar Bacău. Printre alte probleme întîmpinate de-a lungul timpului, conducerea Fundației a mai menționat lipsa de înțelegere și interes a autorităților medicale din județ, care s-a manifestat, ce-i drept, numai pînă la materializarea primelor proiecte. „Nu se putea discuta cu reprezentanții unor instituții din domeniul sănătății, nu-și făceau timp să vină nici măcar să vadă ce făceam. Ne spuneau că nu se poate, că nu au cum să ne ajute. Acum sînt cu toții deschiși, chiar bucuroși să colaboreze cu noi. Am avut probleme mari și cu primari din unele comune. Greu au înțeles că trebuie să-și schimbe mentalitatea, stilul de lucru. Dar lucrurile sînt pe o traiectorie bună, sîntem încîntați de schimbările pe care le vedem acum la oameni, la reprezentanții instituțiilor și la colaboratori. Este bine să vezi că se mișcă ceva. Este un pas înainte”, mai spune președintele FSC. Nici legislația nu a fost întotdeauna favorabilă implicării în rezolvarea unor probleme ale comunității, însă programele au mers înainte. Rămîne de văzut dacă exemplul FSC va fi urmat și de alții.
Lasă un răspuns