• pentru a-și depune dosarul de titularizare, suplinire sau detașare, dascălii au trebuit să stea în soare sau ploaie ore întregi • conducerea ISJ spune că nu are ce să facă
Îi puteai vedea, în ultimele două-trei săptămîni, la ușa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ). Îmbracați destul de sărăcăcios după standardele unui buget mai mult decît mizer și înarmați cu cîte un dosar. Toți așteptau, sub „mușcăturile” unui soare dogoritor ori sub picăturile de ploaie, momentul izbăvitor în care reușeau să treacă de portarul ISJ. Urma un holișor de vreo trei metri pătrați, unde, dacă intră mai mult de 20 de oameni, simți că te sufoci. Aici se află ghișeul registraturii Inspectoratului Școlar, singurul loc unde s-au primit cele cîteva mii de dosare de înscriere la concursul de titularizare, de detașare ori de suplinire. „Nu e posibil ca, după 25 de ani de învățămînt, să stau de de la opt dimineața în soare și acum să-mi spună că dosarul nu e bun. Am probleme medicale și, pur și simplu, mi s-a făcut rău”, spunea, ieri, o educatoare, care a ajuns în fața ghișeului cu pricina în jurul orei 14.00. Ajunsă, la rîndul ei, la capătul puterilor, una din cele trei secretare, care, în utimele săptămîni, au muncit la foc continuu, a încercat să-i explice că, potrivit reglementărilor în vigoare, toate actele din dosar trebuie să fie vizate de directorul școlii. Educatoarea susținea, însă, că ar fi de ajuns că directoarea grădiniței și-ar fi pus semnătura și ștampila pe prima pagină din dosar. De aici, vorbe grele și nervi în plus. Situații de acest fel au fost întîlnite pe tot parcursul perioadei de depunere a dosarelor amintite.
Programările anapoda ale ministerului
Conducerea ISJ recunoaște anormalitatea situației, dar spune că nu poate face nimic. „Nu e normal ca oamenii să stea la coadă ore întregi, dar, pur și simplu, nu avem ce face. Reglementările ministerului spun că, în timpul contestațiilor la capacitate sau bacalaureat, e interzis accesul în Inspectorat”, ne-a declarat inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu, care a admis că progamările Ministerului Educației și Cercetării nu sînt cele mai fericite. Dincolo de reglementările ministeriale, lipsa banilor a obligat ISJ-ul să reducă la maximum personalul. „Primirea dosarelor a fost făcută de trei fete, care au lucrat aproape non-stop. Sîntem, totuși, și noi doar niște oameni, care primim salariile pe care le primim. Și nu e ușor deloc să răspunzi la cîteva zeci de întrebări de genul «pînă cînd se bagă dosarele la învățători?»”, a explicat Adriana Bănică, secretara ISJ.
Pe de altă parte, nu puține au fost cazurile în care aspiranții la un post de dascăl constatau, după cîteva reprize de sudalme aduse oamenilor din Inspectorat, că au stat la coadă degeba din prorpia vină. Deși la sfîrșitul fiecărei cereri scrie foarte clar ce acte și avize trebuie să conțină dosarul, mulți erau foarte mirați de ce nu li se primea dosarul. Alții au insistat să le fie primit dosarul, li s-a ascultat doleanța, dar s-au trezit că li s-a respins pînă la urmă dosarul. Numărul cazurilor de acest gen este cu adevărat impresionant, nu mai puțin de 112 dosare din 400 depuse pentru „titularizare” fiind respinse, cele mai multe din cauza lipsei avizelor ce trebuiau solicitate de la directorii de școli ori a prezenței, în dosare, a actelor de studii nelegalizate. De exemplu, la biologie, au fost respinse 35 de dosare din 52 depuse. Candidații cu pricina își pot completa, pînă la data examenului, dosarul, dar faptele rămîn. Nu au lipsit însă nici cazurile în care inspectorii care au verificat dosarele au dat cu oiștea-n gard. La „consiliere școlară”, singurul dosar respins, pe motiv de „lipsă a disciplinei de concurs”, a fost cel al Simonei Biciușcă, deși fata era licențiată în pedagogie. Situația s-a rezolvat, dar a fost nevoie de intervenția profesoarei Violeta Băjenaru, directoarea Casei Corpului Didactic, un nume în domeniu, pentru ca greșeala să fie reparată. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns