• căldura produsă de CET va fi mai scumpă cu 130.000 de lei decît cea de la Termloc • în vreme ce prețul gigacaloriei produse de Termloc este 1.154.232 lei, CET va produce în această iarnă agent termic cu 1.283.600 de lei gigacaloria.
Facturile pe care le vor avea de plătit băcăuanii pentru consumul de agent termic vor cuprinde și în acest an cifre cu multe zerouri în coadă. Nu puține vor fi cazurile cînd întreg salariul nu va fi de ajuns pentru factura la întreținere. Cu toate promisiunile făcute de guvernanți că energia termică nu se va majora cu nici un leu față de iarna trecută, CET și Termloc tocmai au mai adăugat la prețul gigacaloriei cîteva zeci de mii de lei. Față de anul trecut, cînd tariful pentru gicagaloria furnizată populației era de 1.067.940 de lei, iar pentru agenții economici de 1.098.870 de lei, în acest an Termloc a aplicat o majorare de 8.08%. Astfel, prețul gigacaloriei pentru agenții economici devine 1.187.660 de lei, iar pentru persoanele fizice, 1.154,232 de lei. Tot la o creștere de tarife a apelat și CET Bacău, ceva mai mică, ce-i drept decît cea aplicată de Termloc. Procentul de majorare aplicat de cel mai mare furnizor de agent termic din Bacău este de 5,2 % astfel încît, de la un preț de producție de 1.220.702 de lei pe gigacalorie, cît a fost aplicat anul trecut, în iarna 2003-2004 CET va practica un tarif de 1.283.600 de lei pe gigacalorie.
Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău, spune că majorarea tarifului la agent termic nu îi poate afecata pe băcăuani atîta vreme cît se va menține și în acest an un tarif de referință pentru gigacaloria furnizată populație iar diferența pînă la prețul de producție va fi subvenționată de stat. Cu toate acestea, diferențele de preț între cei doi producători de agent termic vor fi resimțite cel mai mult de populație. Odată cu spargerea monopolului furnizării agentului termic, băcăuanii au putut simți, iarna trecută, pe propriul buzunar, ce înseamnă concurența între CET și Termloc. Și asta pentru că facturile pentru plata căldurii a diferit cu mult între cei doi productori, încă din prima lună de furnizare a agentului termic. În medie, facturile pentru plata căldurii furnizată de Termloc au fost cu cinci pînă la zece mii de lei pe metru pătrat mai mici decît cele eliberate de CET. Nu este mai puțin adevărat, însă, că CET a avut iarna trecută un program de furnizare non stop al căldurii și apei calde, în vreme ce Termloc a livrat agent termic doar cîteva ore pe zi.
Șocul cel mai mare va fi suportat de către locatarii racordați la CET, care vor avea de achitat, cu siguranță, facturi mai mari în comparație cu cei care primesc agent temic de la Termloc. Indiferent de măsurile pe care le va lua Guvernul pentru subvenționarea căldurii, tot vor fi locatari care nu se vor încadra în plafoanele de salarizare care vor fi stabilite în vederea primirii subvențiilor. În aceste condiții, o bună parte din locatari vor avea nevoie de cîteva milioane de lei bune pentru a-și achita facturile pe care le vor avea de plătit la întreținere. Datoriile de sute de miloane de lei care vor fi înregistrate la asociațiile de locatari nu vor putea fi stinse prea curînd dacă furnizorii nu vor lua măsuri reale de scădere a costurilor de producție care să se resimtă și în prețul gigacaloriei. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns