• trasparența cerută în ringul bursier ar putea să nu convină multor societăți comerciale
Acum cîtva timp, Bursa de Valori și bursa electronică RASDAQ – cunoscută și sub numele de piața extrabursieră – și-au anunțat intenția de a fuziona. Conform oficialilor celor două segmente ale pieței de capital, fuziunea ar urma să impulsioneze activitățile specifice, adică trazacțiile cu acțiuni, obligațiuni, ofertele publice etc. Totuși, în practică lucrurile nu sînt chiar atît de simple și există anumite semne de întrebare asupra rezultatului final al operațiunii.
O piață de capital autohtonă cu două segmente s-a dovedit neadecvată
În momentul creării pieței de capital românești s-a avut în vedere modelul american, unde pe lînga Brusa din New York sau Chicago există și piața NASDAQ. Toate funcționează fără probleme, dar România nu este SUA, cu experiența sa bogată în operațiuni bursiere și extrabursiere. Practica a dovedit că activitatea Bursei de Valori București este susținută numai de un grup de societăți, ale căror acțiuni sînt tranzacționate intens. În principal, este vorba de cele cinci societăți de investiții financiare, de cele două bănci – Banca Transilvania și Banca Română de Dezvoltare -, de SNP Petrom și de firmele producătoare de medicamente. În rest, celelalte societăți înscrise la cotă au doar anumite zile în care se tranzacționează intens. Pe piața RASDAQ, lucrurile se prezintă cam la fel. Operațiunile sînt susținute de acțiunile Brau Union, de producătorul de ulei Argus Constanța, de Banca Carpatica, de producătorii de ciment și de alte cîteva firme. Celelalte societăți înregistrează tranzacții mari doar în momentele în care este vorba de oferte publice, de vînzări sau cumpărări semnificative și altele de acest fel. În plus, piața RASDAQ a suferit mult timp de pe urma unor scandaluri de răsunet, de tranzacționare a unor pachete de acțiuni la prețuri mult umflate, precum și de pe urma faptului că informarea a lăsat mult de dorit pe acest segment al pieței de capital. De multe ori, firme care apăreau ca tranzacționabile nici nu mai existau. Ca să evite astfel de situații, societatea care administra bursa electronică a demarat un proces de asanare, care nu a putut fi însă finalizat, mai ales din cauza societăților listate.
În final, oficialii celor două piețe au ajuns la concluzia că o singură piață de capital este de ajuns. Ea ar urma să cuprindă toate societățile listate pe cele două segmente actuale și să dea posibilitatea tuturor societăților să se înregistreze unde le convine. Fuziunea dintre Bursa de Valori și piața RASDAQ ar duce la crearea unei piețe unice de capital.
Societățile ar putea evita transparența cerută de Bursă
Conform declarațiilor inițiale, noua piață unică ar trebui să respecte cerințele Bursei de Valori. Actualele reguli impun publicarea datelor de bilanț trimestrial, semestrial și anual, să comunice schimbările din structura acționariatului etc. Dar multe societăți comerciale tocmai asta nu agrează, transparența solicitată la Bursă. „Procesul de fuziune va fi de durată, pentru că există destule diferențe între RASDAQ și Bursă – ne-a declarat directorul societății de valori mobiliare Trend SA Bacău, Eugen Bogdan. Este important și ca rezultatul să fie viabil, pentru că o piață cu cîteva societăți listate nu își justifică existența”. Chiar dacă acum și RASDAQ impune cerințe de informare mai stricte, inexistența unor pedepse fac acest segment mai accesibil pentru firmele mai „discrete” în privința datelor financiare. Pentru județul Bacău, există cel puțin două exemple în acest sens. Societățile Subex și Diana Forest au rămas la categoria „bază” de tranzacționare, deși ar fi putut trece la una dintre cele superioare. Dar cerințele de informare ar fi fost altele, așa că acțiunile lor se transferă tot în segmentul obișnuit, deși sînt tranzacționate mai mult decît altele.
În eventualitatea unei fuziuni, se preconizează crearea unui segment special unde să se efectueze operațiuni cu acțiuni ale unor firme care nu vor să îndeplinească cerințele Bursei de informare. Dar nimeni nu știe deocamdată cum ar arăta acel palier de tranzacționare. După cum se poate observa, fuziunea Bursă – RASDAQ are mai multe necunoscute decît lucruri clare și se dovedește un proces de durată. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns