Trei foști directori din Ministerul Educației au fost puși sub urmărire penală, joi, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru abuz în serviciu, în dosarul în care se investighează modul prin care a fost concesionată Baza sportivă „Cutezătorii”, informează DNA. Printre cei trei se află și profesorul băcăuan Gabriel Leahu, care de un an este director al Casei Corpului Didactic Bacău.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus extinderea urmăririi penale față de Mihai Păunică, la data faptei director general la Direcția Generală Buget Finanțe Patrimoniu și Investiții din cadrul Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, Gabriel Liviu Ispas, la data faptei director general adjunct la Direcția Generală Juridic și Control din minister și față de Gabriel Leahu, la data faptei director general la Direcția Generală Logistică din același minister, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, se precizează într-un comunicat al DNA.
Potrivit ordonanțelor procurorilor anticorupție, dosarul are ca obiect modalitatea încheierii Actului adițional numărul 16.832/23.06.2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de locațiune (închiriere) numărul 269/30.04.2004 potrivit căruia Baza sportivă și de agrement pentru copii „Cutezătorii” din București (constând în construcții și teren în suprafață de 5,7 ha) fusese dată în folosință Fundației „Dinu Pescariu”.
„Din probele administrate în cauză, a rezultat că inculpatul Mihnea Cosmin Costoiu nu a fost singurul semnatar al respectivului act, acesta fiind semnat cu încălcarea dispozițiilor legale și de către suspecții Mihai Păunică, Gabriel Liviu Ispas și Gabriel Leahu”, menționează DNA.
În acest dosar, fostul jucător de tenis Dinu Pescariu este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, iar fostul secretar de stat Mihnea Costoiu este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Gabriel Leahu are 61 de ani și din anii 2.000 a avut diferite funcții în Ministerul Educației, după o carieră de profesor de istorie în Bacău.
Vom reveni cu un punct de vedere al profesorului Gabriel Leahu, imediat ce îl vom obține.
Asist. univ. a zis
Un arogant….
profesor a zis
Poate se intereseaza DNA si de ce dr..u trebuie sa plateasca profesorii cursurile pe care trebuie sa le faca pentru credite la CCD. Pana acum era 100 de lei un curs sau mai putin, in functie de numarul de credite, + 15-20 de lei cartea cursului sau un CD + 30 de lei eliberarea certificatului! Unii nu mai cumparau cartea, altii nu-si mai scoteau certificatul si inregistrau „pierderi” domnii. Acum e obligatoriu 150 de lei orice prapadit de curs !!! Sa le iei obligatoriu maculatura!!! Si 30 de lei un certificat al unui amarat de curs care e valabil doar cativa ani????? In alte judete e gratuit! Asteptam ordine si in privinta asta! Ne usuca de bani CCD-ul!!!!
Un profesor a zis
Dl. Gabriel Leahu este un bun profesionist. A revitalizat Casa Corpului Didactic. Mult succes mai departe!
Verde a zis
Of, of, of ! Au murit laudatatorii si faceti singur toata treaba !
Alin a zis
Cum dracu de e tot moldovean si tot din Bacau, cel mai corupt judet?
Un cetățean a zis
Ar trebui să trimiteți aceste comentarii DNA, poate ajută ancheta.Nu pot să cred așa ceva, trebuie ca instituțiile statului să facă lumină și mai multă decât cu baza ,,Cutezătorii”. Circulă tot felul de zvonuri prin oraș. Se spune că nu trebuie să ne bucurăm de răul unui om, chiar dacă prin fapte și vorbe acesta s-ar dovedi corupt, arogant, vindicativ, fixist sau mai știu eu cum. Se spune că a figurat, poate încă figurează în Registrul Național al Funcționarilor Publici Superiori, că ar fi obligat directori și inspectori școlari să țină rezervat, deși era ilegal, postul de profesor de istorie, la un liceu din oraș, sub pretextul unei detașări care nu se aplica unui funcționar public. Se mai spune că obligă pe un director de școală, acolo unde pretinde că are post, să-i livreze oameni pentru acțiuni ale CCD la care nu se-nghesuie nimeni. Și tot așa, de ani de zile se zice că i s-ar fi pus pata pe oameni care nu cad pe spate la valoarea persoanei în cauză și le face tot felul de mizerii, prin unii directori de școli, pe care i-ar fi transformat în umile slugi. Nu pot să cred că se petrec asemenea lucruri, nu pot să cred că mulți oameni respectabili tremură de frica unui asemenea… DNA are datoria să țină cont de prezumția de nevinovăție și să extindă investigațiile pentru a lămuri anumite aspecte care par incredibile la prima vedere. Dar toți oamenii trebuie să fie egali în fața legii… Să vedem, poate persoana în cauză este nevinovată, poate că nu, instituțiile abilitate să decidă. Doresc sincer să se facă dreptate și nicio persoană nevinovată să nu fie prejudiciată.