Membrii Grupului de Actiune Locala (GAL) „Siret”, constituit de comunele Tamasi, Buhoci, Horgesti, Faraoani, Racaciuni, Parava, Orbeni si Valea Seaca pentru a candida la obtinerea oficiala statutului de GAL, s-au reunit din nou, in aceasta saptamina, pentru a se pune de acord asupra potentialilor parteneri din domeniul privat si civil pe care trebuie sa-i ia in acest proiect. La depunerea dosarului de candidatura au aparut noi conditii, prin care se cere atragerea de noi parteneri. Nu din domeniul public, ci din cel privat si civil. Intilnirea a avut loc, de aceasta data, la Racaciuni.
Reprezentantii celor opt comune – primari sau functionari din primarii care se ocupa in mod special de proiect – au mai stabilit sa vina, saptamina viitoare, cu propuneri concrete de proiecte pe care le doresc realizate in GAL, din toate domeniile de activitate. Ei cauta cele mai bune oportunitati care, in final, vor aduce puncte pretioase cind dosarul GAL-ului va fi analizat pentru a fi admis la finantare. Concurenta pe candidaturile GAL este foarte mare. In toata tara vor fi admise numai 80 de proiecte. Din judetul Bacau concureaza patru asemenea proiecte, doua concepute pe Valea Trotusului, de la Urechesti la Ghimes, unul pe Valea Bistritei, iar cel de-al patrulea fiind GAL Siret.
Dosarele de candidatura – spunea reprezentantul legal al GAL Siret, Lucian Chereches, administratorul societatii Maglan Bacau – se depun pina pe 29 octombrie. Pina pe 30 septembrie, insa, toate GAL-urile din judet trebuie sa finalizeze tot ce tine de contractele cu Oficiul Bacau al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Cea mai importanta piesa in acest dosar este strategia de dezvoltare a zonei. Comunele din acest grup de initiativa se confrunta, insa, cu destule probleme, pentru ca „zestrea” de investitori sau de organizatii civice care ar putea fi luate ca parteneri, dupa criteriile cerute de finantatori, este destul de mica in unele zone.
Asa cum am mai precizat, pina acum, GAL-urile sint entitati care reprezinta parteneriate public-private, constituite din reprezentanti ai sectorului public, privat si civil, desemnati dintr-un teritoriu rural omogen, care trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte privind componenta, teritoriul acoperit si care vor implementa o strategie integrata pentru dezvoltarea teritoriului. Ele beneficiaza de Submasura 431.1 din FEADR (Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala), care sprijina constructia de parteneriate public-private, elaborarea strategiilor de dezvoltare locala si pregatirea planului de dezvoltare locala in vederea participarii la selectie a GAL-urilor, dar si de Submasura 431.2 – Functionarea GAL, dobindirea de competente si animarea teritoriului, dupa ce acestea au fost selectionate. GAL-urile beneficiaza de sprijin pina in momentul selectiei, pentru constructie de parteneriate, elaborare de strategii integrate si finantare de studii pentru pregatirea dosarelor de candidatura. Fiecare GAL are o finantare de 49.000 de euro in aceasta prima etapa.
Lasă un răspuns