Pentru al șaptelea an consecutiv, performanțele tinerilor „din ziua de azi” au fost răsplătite, joi, 12 decembrie, 2013, în cadrul Galei Învățământului Băcăuan, un eveniment pe care Primăria Bacău se „încăpățânează” să-l țină în ciuda, parcă, a tuturor celor care se blochează în afirmații de genul: școala nu mai este ceea ce a fost odată. Tinerii Bacăului au demonstrat, adunați laolaltă pe scena Teatrului de Vară „Radu Beligan”, că performanța, indiferent de vreme și vremuri, se atinge nu doar prin seriozitate, muncă, pasiune, dar și prin susținere, recunoașterea meritelor de către comunitate „la scenă deschisă” însemnând, de fapt, investire de încredere în capacitățile celuilalt și credința că doar împreună se poate dezvolta frumos și coerent o societate.
„Dacă ți se recunoaște munca și valoarea – au fost cuvintele primarului Romeo Stavarache prin care a fost deschisă festivitatea de premiere a celor mai buni elevi și profesori băcăuani -, vei lupta mai mult pentru performanță”. Pentru ca, la final de Gală, afirmația să fie întărită. „Aristotel spunea că educația este cea mai bună investiție pentru bătrânețe. Cred cu putere că ceea ce facem noi de șapte ani aici, prin această Gală, – a spus edilul Bacăului -, este cea mai bună investiție pentru viitorul orașului”. Între cele două afirmații, pe parcursul a patru ore, peste 500 de elevi și cadre didactice au urcat pe scena Teatrului „Radu Beligan” pentru a-și primi diplomele, premiile în bani (în valoare totală de 395.000 lei) și apaluzele de recunoștință ale publicului, un public numeros, frumos, cald. „Acest premiu – ne-a declarat cu mândrie Bogdan Sandu, clasa a VIII-a, medaliat cu bronz la Olimpiada Națională de Fizică -, înseamnă respectul față de munca mea. Mi-am dorit tare mult să ajung la această olimpiadă. Nu e numai un premiu al meu, cât un premiu pentru comunitatea mea”.
„Premiul înseamnă mult de tot pentru mine – ne-a spus, fericită, și Anca Elena Drăgoi, absolvent cu media 10.00 al Școlii «Spiru Haret», în prezent elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național «Gheorghe Vrănceanu» -, deși poate părea un clișeu că spun asta. El reprezintă amintirile mele din generală, reprezintă recunoștința mea față de părinți și față de profesori. Sunt mândră să-mi reprezint școala, și părinții și numele”. La rândul lor, cadrele didactice băcăuane au primit recunoaștere pentru actul educațional, timpul și încrederea investite pe tot parcursul anului școlar 2012 – 2013 în ucenicii lor, revendicându-și premii în diplome, medalii și bani, în funcție – ca și elevii – de peformanțele înregistrate. Gala a însemnat însă, nu doar o premiere, ci și o întâlnire fructuoasă cu oameni valoroși ai Bacăului, desprinși de Bacău sau care au avut legătură cu Bacăul.
Astfel, momentele de premiere s-au intersectat cu momente artistice și discursuri susținute de elevi sau absolvenți ai Colegiului Național de Artă „George Apostu” Bacău, printre cei din urmă aflându-se interpretul Andrei Ciobanu și soprana de renume Gabriela Iștoc. De asemenea, s-au intersectat cu momente de premiere ale performanțelor unor elevi și din partea sponsorilor oficiali ai evenimentului, Inter-Tour Bacău – care a oferit o excursie gratuită de cunoaștere a județului pentru toți olimpicii, două sejururi la Costinești în vara lui 2014 și două excursii în Grecia – și A. E. Electronics care a oferit, în acest an, patru premii constând în laptopuri pentru elevii cu rezultate la olimpiadele naționale de informatică. Greutatea evenimentului a fost dată de prezența pe scena Teatrului „Radu Beligan” a invitatului special, academicianul Alexandru Zub, directorul Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, om de incontestabilă valoare care a acceptat să stea de vorbă cu moderatorii Galei – Nicoleta Bichescu și Ionuț Tomescu – pentru a împărtăși tuturor câteva din experiențele, învățăturile și amintirile sale legate de Bacău. Pentru tinerii premianți, dar nu numai pentru ei, academicianul a dat și câteva sfaturi legate de modul în care se obține performanța: „Muncă, sinceritate, perseverență”. În legătură cu ce nu ar trebui să facă tinerii din ziua de azi și oamenii în general, academicianul Alexandru Zub a spus simplu „în tot ceea ce fac, să nu se prefacă!”.
Mădălina ROTARU
Lasă un răspuns