Se apropie de centenar şi, cu toate acestea, Maria Ruican, născută în 1910, în România, a decis că, poate, a sosit vremea să-şi părăsească ţara şi să imigreze în Canada, scrie în ediţia sa de vineri Ottawa Citizen.
La 87 de ani ar fi fost prea „tânără”.
Are câteva rude în viaţă la Bucureşti, iar o fiică şi soţul său, ambii decedaţi, au fost înmormântaţi în apropiere, astfel încât, atunci când cealaltă fiică a ei a sosit din Canada pentru a o lua cu ea, cu acte în regulă şi cu bilet de drum, Maria i-a spus că nu o va urma, deoarece „nu vrea să depindă de nimeni”. „Aici am cimitirul meu. Voi rămâne cu morţii mei, deci nu vin”.
În luna iunie a acestui an, însă, după ce şi-a vizitat familia la Ottawa, dna Ruican s-a prezentat singură la oficiul pentru imigrare din Cornwall, cerând să rămână definitiv în Canada. Este surdă şi nu vorbeşte engleza, dar are o privire inteligentă şi a avut puterea să rămână în picioare când şi-a prezentat documentele.
La ieşirea din instituţie, sub supravegherea atentă a unui agent de pază cu alură atletică, Maria Ruican s-a fotografiat alături de familia sa. „Cred că eşti cea mai bătrână persoană, care a existat vreodată aici, în Ontario, dacă nu chiar în toată Canada”, a afirmat Denisa Georgescu, nepoata Mariei.
Acum, dna Ruican are o locuinţă nouă, enormă, situată în estul Ottawei, cu fiica şi ginerele său, Georgeta şi George Georgescu, cu nepoata ei Denisa şi cu soţul acesteia, Scott Meis, cu strănepoatele Ruxandra şi Yvonne Popovici. Când va împlini 100 de ani, familia a promis că îi va organiza o mare petrecere, în grădina casei.
Maria Ruican a văzut lumina zilei la 20 august, 1910, în Turnu Severin. A crescut, a îmbrăţişat meseria de croitorească, s-a căsătorit cu un croitor şi a avut două fete.
A muncit din greu pentru ca fetele ei să poată învăţa carte: una a devenit educatoare, iar cealaltă psihiatru.
Şi, chiar dacă viaţa ei pare una obişnuită, Maria Ruican, care a trăit şi pe timpul monarhiei, mărturiseşte că nutreşte o mare afecţiune pentru Regina Maria, supranumită şi „Regina Poporului”.
Ulterior, a împărtăşit aceleaşi greutăţi cu poporul român: cel de-al Doilea Război Mondial, desprinderea ţării de Axă şi trecerea de partea Aliaţilor, ocupaţia sovietică, o perioadă de care bătrâna îşi aminteşte cu groază, războiul rece, criza economică şi sărăcia.
La revoluţia din 1989, Denisa îşi aminteşte că s-a aflat pe tancuri, iar în 1990 a imigrat în Canada, unde şi-a adus ulterior părinţii, fiica şi, în cele din urmă, bunica.
„Trăia singură, într-un apartament de bloc şi spunea că îi este de ajuns. Dar era păcat” să fie singură la bătrâneţe, a explicat Denisa.
Acum, Maria Ruican declară, în traducerea nepoatei: „Sunt fericită!”
Iar secretul longevităţii sale, îl mărturiseşte singură: „Am fost bună cu copiii mei”.AGERPRES
Lasă un răspuns