Friptură de miel, a la Ștefan Șerbu
• șeful societății Drumuri Județene are o rețetă proprie pentru friptura de miel
Ștefan Șerbu, directorul societății Drumuri Județene, este un bun
bucătar. Pentru masa de Paști, lui îi revine să prepare friptura de
miel și salata boeuf. Dacă gătitul salatei nu necesită un ritual aparte,
prepararea fripturii de miel se face însă după un adevărat rețetar.
„Carnea se sărează și se pune la baiț de vineri. Se împănează cu
feliuțe de șuncă, usturoi, se presară mirodenii, vin, apoi se lasă să
prindă carnea gust. La cuptor se dă sîmbătă seara, înainte de
Înviere și, cînd e gata, se pleacă la biserică. După ce am luat
Lumină, ne întoarcem acasă și ciocnim un ou roșu. Apoi degustăm
cîte puțin din toate bunătățile”, ne-a explicat directorul Șerbu cum
procedează el și cei din casă.
Familia Șerbu va merge de Înviere la Biserica „Sfîntu Nicolae”. În
ceea ce privește zilele de post, acestea au cam fost sărite de Ștefan
Șerbu. Doar soția lui a fost cea care a ținut tot postul. „Noi, băieții,
mai golănași, am mai încălcat regula, dar în Săptămîna Mare am
ținut și noi”, recunoaște directorul. Sărbătoarea Paștelui este pentru
familia lui Ștefan Șerbu un prilej de a se reuni cu rudele și de a-și
povesti unii altora toate cele întîmplate de la Crăciun și pînă acum.
În prima zi de Paști, familia își mută cartierul general de la Bacău,
încărcată cu toate bucatele din carne de miel, cozonaci și pască la
țară, la Sascut. Aici se întrunește tot clanul Șerbu și are loc un
schimb de preparate culinare. Mai precis o masă mare în care toți
participă cu ce au pregătit. Părinții lui Ștefan Șerbu fac, de Paști,
preparate din carne de pasăre, așa că se vor delecta din friptura de
miel a fiului lor. (C.T.)
Octavian Țicău nu gătește miel, dar mănîncă cu plăcere
Oricît ne-am străduit să aflăm o rețetă de Paște de la Octavian Țicău, director la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău, nu am avut sorți de izbîndă. Și asta nu pentru că în familia lui Tavi, așa cum îi spun prietenii, nu se consumă carne de miel, ci pentru că directorul nu știe să gătească. Prepararea bucatelor de Paște în familia lui Octavian Țicău revine în totalitate soției acestuia. El nu știe să gătească decît ouă ochi și, la nevoie, cartofi prăjiți. „Nu știu să fac mîncare. Dacă sînt singur acasă, arunc un ou într-o tigaie și gata. Soția este baza la bucătărie”, a recunoscut directorul de la AJOFM Bacău. În schimb, Octavian Țicău mănîncă cu plăcere orice preparat din carne de miel. În noaptea de Înviere, Tavi și familia vor merge să ia lumină de la biserica Precista, apoi vor pleca la rude, la țară, în județul Vrancea. (C.T.)
Lasă un răspuns