• viceprimarul Dragoș Benea spune că nu vrea să-i mai vadă în învățămînt pe contabilul șef Mihai Dombici și pe administratorul Constantin Maxim • directorul liceului, Ion Popescu, riscă și el demiterea
Neregulile financiar – contabile de la Liceul Economic scoase la iveală în urma verificărilor efectuate de inspectorii Corpului de Control al primarului Dumitru Sechelariu au dimensiuni cu mult mai mari decît se credea la început. Potrivit viceprimarului Dragoș Benea, gaura de la Liceul Economic este de circa 1,5 – 1,6 miliarde de lei. Conform procesului verbal de control, inspectorii primăriei au constatat „nereguli atît în maniera de lucru în contabilitate, cît și din punct de vedere al aprovizionării și gestiunii bunurilor achiziționate sau aflate în folosința administratorului instituției”.
Deficiențele din actele contabile, din punct de vedere al aprovizionării și al achizițiilor sînt structurate în cinci puncte: evidența conturilor de gestiune se face fără o centralizare exactă a intrărilor și consumurilor, lipsa unei fișe a furnizorilor, lipsa fișelor de cont și a balanțelor analitice, neevidențierea materialelor achiziționate în note de intrare-recepție, în timp ce, pentru prestările de servicii, nu au fost găsite procesele verbale de recepție a lucrărilor. În plus, inspectorii Corpului de Control al primarului susțin că nu există referate de necesitate și oferte de preț în vederea achiziționării materialelor, ceea ce a avut două efecte: efectuarea unor cheltuieli neeconomicoase și contractări de servicii cu firme agreate.
Exemplele date pentru a susține afirmațiile de mai sus se întind pe o pagină întreagă. De pildă, Liceul Economic a efectuat, în lunile mai și august, unele plăți succesive în contul firmei „Frigo” SRL pentru reparații la patru utilaje de bucătărie, spălătorie și ventilație, care au costat nu mai puțin de 285 de milioane de lei, sumă cu care se puteau lesne cumpăra utilaje noi. Interesant este că respectivele reparații s-au efectuat, printre altele, și la un frigider ale cărui norme de utilizare erau expirate. Inspectorii primăriei spun însă că una dintre cele mai grave nereguli ține de nerespectarea circuitului documentelor cu regim special. „S-a constatat lipsa cotorului, precum și existența mai multor facturi cu același număr. De exemplu, o factură cu același număr a fost transmisă atît către SC Magirus, cît și către SC Ares. Chestionat asupra acestor nereguli grave, contabilul șef Mihai Dombici s-a justificat motivînd că nu era la curent cu regimul special al facturierelor”, se arată în procesul verbal de control.
Nici cantina liceului nu a scăpat de control, inspectorii primăriei apreciind că, aici, aspectul cel mai grav îl reprezintă incompatibilitatea funcției de magazioner cu cea de administrator, ambele fiind deținute de Constantin Maxim. În plus, aceștia au descoperit că Maxim nu respecta normele legale în ceea ce privește aprovizionarea, el neapelînd direct la producători, ca să obțină un preț cît mai mic, ci la unități en-detail, care practică adaos comercial.
Corpul de control al primarului a confirmat și faptul că lucrările de schimbare a parchetului și de reparații la mobilierul școlar sînt în neregulă. Referitor la acest episod, în procesul verbal de control se arată că lipsesc documentele justificative ale lucrărilor, precum și că suprafața de 140 de metri pătrați, ce rezultă din situația semnată de administratorul Constatin Maxim ca fiind reparată, nu se regăsește în realitate. În finalul procesului verbal de control, inspectorii primăriei propun retrogradarea din funcție, pe o durată de trei luni, a lui Constantin Maxim și încadrarea unui administrator competent. În ceea ce-l privește pe contabilul șef Mihai Dombici, pentru acesta s-a propus desfacerea contractului de muncă.
„Nu mai vreu să îl văd în învățămînt de acum încolo”
Constatările inspectorilor de la Corpul de control au fost confirmate și de viceprimarul Dragoș Benea. Acesta a spus că nu mai vrea să-l vadă în învățămînt nici pe adminsitratorul Maxim și, în plus, l-a considerat vinovat de cele întîmplate la Liceul Economic și pe profesorul Ion Popescu, directorul școlii. „Abaterile constatate în urma acestui control sînt extrem de grave și serioase. Aș vrea să cred că a fost vorba doar de lipsă de profesionalism și nu de rea intenție. Modul în care a fost ținută evidența gestiunii contabile lasă mult de dorit. Multe dintre lucrările achitate pînă acum din fondurile proprii ale instituției au fost contractate în urma unei selecții discutabile de oferte. Din constatările făcute de Corpul de Cotrol al primarului reiese că prejudiciul se ridică la aproximativ 1,5 – 1,6 miliarde de lei. Implicați în realizarea acestui prejudiciu sînt administratorul Constatin Maxim, contabilul șef Mihai Dombici, dar și directorul liceului”, ne-a declarat viceprimarul Dragoș Benea.
El a precizat că Primăria s-a autosesizat în acest caz și a dispus demararea controlului, chiar dacă la mijloc nu au fost bani publici. „Este vorba despre fonduri provenite în urma încheierii unor contracte de sponsorizare și din donațiile făcute de părinții elevilor care învață la acest liceu. În aceste condiții, nu putem cere decît demiterea celor implicați în realizarea acestui prejudiciu. Din punctul meu de vedere, Maxim și Dombici nu au nici o scuză. Nu mai vreau să îi mai văd în învățămînt de acum încolo. Am trimis astăzi (ieri n.r.) dosarul la Inspectoratul Școlar, care va trebui să înainteze cazul organelor de cercetare penală”, a adăugat viceprimarul Benea.
Aseară, directorul Ion Popescu ne-a declarat că „nu am încotro. Voi propune Consiliului de Administrație desfacerea contractelor de muncă pentru Maxim și Dombici”. Cît privește Inspectoratul Școlar, inspectorul general Ghiorghi Iorga a reconfirmat faptul că, în momentul cînd va primi documentele oficiale de la Primărie, îi va pune pe liber pe administratorul Constatin Maxim și pe contabilul șef Mihai Dombici, în timp ce pe directorul Ion Popescu îl va demite din funcție. (Elena SOLOMON, Eduard CUCU)
Lasă un răspuns