Petru DONE
Fermieri din județele Moldovei, reprezentanți ai autorităților locale, specialiști în agricultură și ziariști au participat, la sfîrșitul săptămînii trecute la evaluarea rezultatelor obținute pe un lot demonstrativ însămînțat cu porumb KWS, pe terenurile fermei TCE 3 Brazi, din județul Neamț. Demonstrația a fost făcută pe rezultatele obținute în condițiile unui an agricol foarte greu, marcat de o secetă excesivă, dar pe un lot lucrat după toate normele agrotehnice, însămînțat cu peste 20 de hibrizi KWS, unul dintre primii trei producători de semințe pe piața din Rom=nia. Concluziile, după evaluarea și recoltarea lotului demo au fost formulate, pentru Ziarul de Bacău, de directorul regional al companiei KWS (Regiunea 7 Moldova), Ioan Puiu.
– Cît de mult a fost afectată de secetă zona Moldova, domnule director?
– Am avut, în acest an, condiții de secetă excesivă, probabil cea mai mare din ultimii 50 de ani, asociată cu temperaturi foarte ridicate, de peste 30 – 35 de grade Celsius, ceea ce înseamnă temperaturi de peste 50 de grade la sol. Zona cea mai afectată, în Moldova, a fost Valea Prutului, din Botoșani pînă la Galați, unde producțiile la porumb sînt de 1.000 – 1.500 kg la hectar, pînă la maxim 3.000 kg. În celelalte zone, sînt fermieri care obțin 6.000 – 7.000 kg media la hectar.
– Cum s-au comportat hibrizii KWS în acest condiții? Mă refer la hibrizii dedicați condițiilor de secetă.
– Acest an deosebit ne-a dat date importante despre toleranța hibrizilor noștri la secetă. KWS are, de exemplu, hibridul 2376, hibridul 9361 și Kamelias, care au o toleranță foarte bună. Și pe lotul demo am avut ocazia să vedem că unii hibrizi aveau foliajul aproape verde, deși sîntem deja în luna octombrie. Este clar că și în condiții deosebite sînt hibrizi care pot tolera temperaturi ridicate asociate cu secetă excesivă. Sînt hibrizi care pot oferi peste 5.000 kg la hectar chiar în aceste condiții. Cei care au folosit toate datele trecute în informațiile pe care noi le-am furnizat și care au încredere în această genetică au avut de cîștigat în acest an. În loturi demonstrative în care am avut hibrizii noștri, în comparație cu alte firme, hibrizii KWS au stat verzi o perioadă de timp mai îndelungată. Este vorba de o genetică despre care putem spune că are particularități morfologice deosebite: frunze care au poziția relativ verticală, deci plantele nu pierd apa ușor, sistem radicular foarte bine ancorat în sol, profund, iar genetica firmei KWS înseamnă plante cu talie puternică, înaltă de circa doi metri, chiar 2,5 metri.
– Aveți o prognoză pentru anul agricol 2012 – 2013?
– Este destul de dificil de făcut o prognoză pe termen îndelungat, dar putem spune, din evoluția ultimilor ani, că dacă înainte era un an din patru secetos, în Moldova, incidența este acum tot mai mare. Nici această toamnă nu începe în condiții foarte bune. Fermierii au o problemă foarte mare în a pregăti solul și chiar după semănat culturile nu pleacă mai departe în vegetație. Ne-am confruntat cu un an agricol din care învățăm foarte multe, inclusiv din relațiile cu fermierii, dar noi credem că cercetările făcute de KWS în sudul Rom=niei, în zona Teleorman, sînt benefice pentru agricultură, mai ales avînd în vedere că ultimii patru ani seceta are o incidență din ce în ce mai mare în țara noastră.
– Ce le recomandați fermierilor pentru anul agricol care tocmai a început?
– Avem, acum, o experiență bună cu hibrizii de rapiță. În multe unități au răsărit și sperăm că pot trece și iarna cu bine, dar este un an agricol care începe deosebit de greu. Agronomii, fermierii trebuie să-și facă meseria, cu optimism, dar să facem lucrările de toamnă, să nu așteptăm pînă în primăvară, chiar dacă nu avem potențialul financiar cel mai bun. Să înființăm, în toamnă, suprafețe mari cu grîu, orz sau rapiță. Este bine ca solul să fie lucrat complet toamna. Orice agronom spune că cea mai proastă arătură de toamnă este mai bună decît cea mai bună făcută primăvara.
Lasă un răspuns