• încă un bărbat cu degerături la picioare a fost internat în Spitalul Județean • primul pacient internat în iarna aceasta cu degerături își va pierde picioarele
La 12 ore după ce un necunoscut adus cu Salvarea din satul Rusciutea a fost internat în șoc hipotermic, cu degerături la mîini și picioare, un alt bărbat cu același diagnostic a cerut ajutorul cadrelor medicale din Spitalul Județean. Dănuț Doboș, în vîrstă de 36 de ani, din Mărgineni, a fost internat în secția Chirurgie Plastică cu degerături la mîini și picioare, ridicînd la patru numărul pacienților înghețați, internați în această iarnă îm spital. Bărbatul din Mărgineni spune că a înghețat în timp ce muncea în gospodărie. „Sîmbătă am făcut curat prin curte timp de vreo două ore. Am fost încălțat numai cu niște șosete subțiri și o pereche de șlapi. M-am luat cu treaba și nu am simțit că mi-e frig la picioare. Abia cînd am intrat în casă la căldură am simțit că picioarele mele sînt bocnă de frig. Cînd am văzut că încep degetele să se învinețească, am venit la spital”, povestește Dănuț Doboș.
Bărbatul cu picioarele degerate primește acum tratamentul necesar, iar cadrele medicale urmăresc evoluția stării sale de sănătate pentru a evita pe cît posibil amputarea extremităților înghețate. Nu același lucru s-a putut face pentru Francis Deac, în vîrstă de 46 de ani, din Ghimeș-Făget, primul dintre băcăuanii pe care gerul i-a adus în spital cu degerături. După zece zile de îngrijiri medicale, picioarele bărbatului s-au înnegrit, semn că frigul i-a distrus iremediabil țesuturile. În fața acestui diagnostic, bărbatul nu mai poate scăpa cu viață decît dacă i se va amputa o treime din ambele gambe. Un pic mai norocos, necunoscutul internat miercuri în secția Reanimare și-a revenit din șocul hipotermic și a povestit cum de a ajuns să înghețe în centrul satului Rusciutea. „Am o boală cronică și mi s-a făcut rău în timp ce mergeam pe stradă. Am căzut în fața magazinului și abia de dimineață m-a găsit cineva, care a anunțat Salvarea”, spune Florin Coadă, în vîrstă de 47 de ani.
De la instalarea temperaturilor scăzute, în județul Bacău cinci persoane și-au pierdut viața înghețate, iar alte patru au fost internate cu degerături grave ale mîinilor și picioarelor. „Numărul bolnavilor cu degerături este destul de mare în această iarnă. În caz de degerături, încălzirea bruscă este contraindicată. Este recomandată numai încălzirea treptată, în apă la temperatura camerei. Pe degerături se pun numai comprese uscate, nu ude, iar adresarea la medic este obligatorie”, a explicat doctorul Iulian Ghimiș, chirurg plastician. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns