Cunoscut în lumea fotbalului drept un președinte uns cu toate alifiile, Gheorghe Chivorchian a plecat în cariera sportivă de pe terenul de fotbal, ca simplu jucător al unei divizionare C, a cochetat apoi cu Steaua, Sportul Studențesc și Ceahlăul Piatra Neamț, pentru ca apoi să se dedice funcțiilor de conducere. Și-a petrecut cîțiva ani și în postura de antrenor, însă într-o zi a fost propus președinte, funcție pe care n-a mai scăpat-o din mîini de atunci. Pe lîngă funcția de președinte, Gheorghe Chivorchian este un prosper om de afaceri, fiind acționar la sociatatea Unic, din Piatra Neamț. Are două fete voleibaliste, Angelica și Camelia, care bat la ușa performanței, dar și o soție care a „făcut totul în casa noastră”.
La cei 48 de ani pe care i-a împlinit chiar luna trecută, Gheorghe Chivorchian se poate considera un om împlinit, atît din punct de vedere familial, cît și financiar. Unul dintre cei mai „grei” președinți din țară, dar, în același timp, printre cei mai contestați, bossul băcăuan își vede de treabă din 1997 la FCM Bacău, echipă pe care ține cu tot dinadinsul să o ducă în cupele europene. Ca orice președinte care se respectă, Chivorchian a început cariera la grupele de juniori ale echipei Bradul, din Roznov. Avea 11 ani cînd s-a prezentat la selecție. Tot atunci a țintit postul de portar, pentru că i s-a părut interesant dar și plin de răspundere. E drept, și fizicul impresionant i-a creat un ușor atu, pe care a sperat să-l speculeze. În 1969, Chivorchian s-a transferat la Bacău, unde a absolvit Liceul de Fotbal. Timp de un an a jucat la Letea Bacău, fiind primul fotbalist care a evoluat la o echipă divizionară. În cariera sa de jucător, Gheorghe Chivorchian a trecut pe la Steaua, Sportul Studențesc, Metalul Plopeni, Ceahlăul Piatra Neamț. Înainte de a împlini 30 de ani, Chivorchian și-a pus ghetele în cui și s-a orientat spre cariera de antrenor. A început cu Textila Buhuși, la cîrma căreia a stat cinci ani, timp în care a reușit promovarea în divizia C. Cota i-a crescut, fiind contactat de Ceahlăul Piatra Neamț, unde în 1988 a fost numit antrenor principal. Nici nu și-a început planul de bătaie la noua sa echipă și după două zile a fost numit președinte al Ceahlăului, funcție pe care a îndeplinit-o vreme de nouă ani de zile. După un scurt periplu la Foresta Fălticenu, un an, prilej cu care a promovat Foresta în divizia A, Gheorghe Chivorchian a devenit, în 1997, președinte FCM Bacău, funcție pe care o ocupă și astăzi.
O apendicită i-a curmat ascensiunea
Chivorchian crede că în viața de sportiv a avut multe bucurii, însă ascensiunea sa a fost oprită în urma unei apendicite. Pe cînd era la Steaua București, înaintea unui joc pe care echipa sa urma să-l dispute cu Dinamo, eterna rivală, a fost anunțat cu cîteva zile înainte de regretatul Constantin Teașcă, antrenor al Stelei pe atunci, că va fi titular. Ceilalți portari, Coman și Suciu, erau accidentați, așa că îi venise rîndul lui Chivorchian să apere poarta uneia dintre cele mai iubite echipe din țară. Plin de emoții, dar și atras de marea șansă care i se oferea, Chivorchian a tras din greu la antrenamentele premergătoare meciului, însă, cu o zi înaintea marelui debut, o criză de apendicită l-a scos din circuit. A fost operat imediat, doctorul care a efectuat intervenția chirurgicală spunîndu-i că dacă ar fi apărat a doua zi, ar fi dat în peritonită. „Nu știu cum ar fi decurs cariera mea de fotbalist dacă aș fi apărat în acea partidă. A fost marea mea șansă pe care am ratat-o, însă nu din vina mea. Așa mi-a fost scris”, spune Chivorchian.
Mîndru de realizările din ultimii ani
Președintele băcăuan este însă foarte mulțumit de ceea ce a reușit în anii de după cariera de fotbalist. O participare în Cupa UEFA Intertoro cu Ceahlăul Piatra Neamț, cînd a cîștigat grupa, deși a întîlnit adversari precum Beveren, Groningen și Levski Spartak Praga. De asemenea, traseul a fost reeditat, însă cu alte echipe, pe cînd era președinte la FCM Bacău. Nu mai pune la socoteală promovările pe care le-a avut cu formațiile la care a ocupat funcția de președinte și antrenor. Lui Chivorchian îi sare inima din piept de bucurie atunci cînd se vorbește despre fotbaliștii care au acces la loturile naționale, de seniori și tineret. Cursaru și Baciu sînt emblema FCM Bacău în ultima perioadă, cei doi semnînd condica antrenorului Puiu Iordănescu. Președintele băcăuan mai are pe „conștiință” multe alte aspecte pozitive, cum ar fi modernizarea stadionului, nocturna, terenul al doilea, centrul de copii și juniori, sala de forță și chiar lojele de la tribuna oficială.
Și-a cunoscut soția în autocar
Pe Rodica a cunoscut-o pe cînd avea 25 de ani. Era handbalistă la Știința Bacău. Într-una din zile, pe cînd actualul președinte se întorcea la Roznov cu autocarul, alături de colegii lui de echipă, Rodica se afla la „ia-mă nene”, fiind tot din Roznov. Autocarul a oprit și tînăra handbalistă avea să-l cunoască pe viitorul ei soț: Gheorghe Chivorchian. Două vorbe, o glumă, o ieșire în oraș și, după un an, cei doi se aflau în fața ofițerului Stării Civile. „Fiind amîndoi sportivi, ne cunoșteam binișor. Însă din clipa în care a urcat în autocar s-a aprins flacăra în inima mea”, mărturisește Chivorchian. Soția sa s-a transferat apoi la echipa de handbal Textila Buhuși, iar în 1982 a apăruit primul copil, Maria Angelica. După cinci ani, Camelia Dumitrița a întregit familia Chivorchian.
Chiriaș în propria casă
Cele două fete ale președintelui băcăuan au urmat, firesc, pasiunile părinților: sportul. Chiar dacă mama lor a ținut morțiș ca măcar una dintre ele să devină handbalistă, Angelica și Camelia au ales voleiul. „S-a ținut soția de capul lor să practice handbalul, dar, pînă la urmă, s-a lăsat păgubașă. Și cred că alegerea fetelor mele a fost cea mai bună”, mărturisește Chivorchian. Deși cei doi soți au fost sportivi de performanță, nici unul ditre ei nu le-au impus copiilor să calce pe urmele lor. „Ideea a fost să facă mișcare, pentru sănătate. Nu m-am gîndit la performanță. Că a ieșit așa, este foarte bine”, spune Chivorchian. Maria Angelica este actualmente componentă a echipei de volei Știința Bacău, mai mult, face parte din lotul reprezentativ. Nici sora sa mai mică nu se lasă mai prejos, în ciuda vîrstei fragede. Voleibabistă la Unic Piatra Neamț, nimeni alta decît campioana României, Camelia tocmai s-a întors din Iugoslavia, unde a participat cu lotul de cadeți la Campionatul Balcanic. „Sînt mîndru de fetele mele, atît pe plan sportiv, cît și pe cel profesional. Cea mare este studentă la Engleză-franceză și, în același timp, urmează cursurile Facultății de Administrație Publică la fără frecvență, iar cea mică este deocamdată elevă în clasa a X-a, în Piatra Neamț”, declară președintele băcăuan. „Nu puteam să realizăm toate aceste lucruri dacă soția nu s-ar fi ocupat de ele. Atît de latura educativă, cît și de gospodărie. Eu am fost, în cele mai multe rînduri, un chiriaș”, spune Chivorchian.
Este acționar la societatea Unic din Piatra Neamț
Situația financiară a președintelui băcăuan nu se limitează numai la FCM Bacău. În 1992 s-a întîlnit cu prietenul său, Vasile Ouatu, un important om de afaceri din Piatra Neamț, cel care a devenit apoi finanțatorul echipei de volei feminin Unic Piatra Neamț. Acesta i-a propus atunci să investească la Unic, o societate care se ocupă cu comerț en-gros și en-detail. Nu a stat prea mult pe gînduri și a acceptat propunerea, devenind acționar. „Dacă n-ar fi fost el, cred că m-aș fi apucat de altceva. Chiar dacă societatea este pe linia de plutire, atît timp cît în ziua de azi nu sînt lichidități, sînt mulțumit că atunci am acceptat propunerea”, spune președintele. Mai nou, cei doi, Ouatu și Chivorchian, au deschis o Pizzerie în Piatra Neamț, „care este încă o sursă de venituri”, după părerea lui Chivorchian. Președintele băcăuan este aspru în ceea ce privește viitorul financiar al familiei sale, motiv pentru care, atunci cînd se va muta în Bacău, își va deschide de unul singur o afacere.
Visează titlul la Bacău
Inima lui Chivorchian este tot la fotbal. Sau, mai precis, la rolul pe care-l poartă în cadrul echipei FCM Bacău: președinte. Obiectivul său, cupele europene, se prelungește pe an ce trece, însă pentru noul sezon, Chivorchian a răspus scurt și la obiect la întrebarea: cine va lua titlul? „FCM Bacău”. „În 92 l-am cunoscut pe Doru Sechelariu, iar peste cîțiva ani eram președinte la FCM Bacău. A făcut multe pentru această echipă iar acum trebuie ca și jucătorii să-i răsplătească eforturile”, este de părere Gheorghe Chivorchian. Dacă în decursul celor cinci ani de domnie la FCM Bacău Gheorghe Chivorchian a avut multe momente de bucurie, anul trecut a primit, din partea echipei pe care o conduce, cea mai grea lovitură. FCM Bacău a retrogradat, după o dublă cu Farul Constanța, fiind învinsă la loviturile de la 11 metri. A fost cel mai slab retur de campionat de cînd Gheorghe Chivorchian a preluat frîiele echipei de pe Bistrița. Coșmarul nu a durat decît 8 zile, pentru că Dumitru Sechelariu a readus, prin cupărarea locului de la FC Baia Mare, echipa pe primul eșalon. „Nu vreau să-mi amintesc ce a fost atunci. A fost îngrozitor și sper că nu voi mai trece prin astfel de momente. Acum, la clubul nostru se vorbește de titlu, de cupe europene. Nu mai pute fi vorba de retrogradare. Valoarea lotului nostru este foarte mare”, ne-a declarat Gheorghe Chivorchian.
În decemrie se va muta în casă nouă
Gheorghe Chivorchian își construiește o vilă în Bacău, iar cînd aceasta va fi gata, după toate probabilitățile, în decembrie, se va muta cu întreaga familie în orașul de pe Bistrița. Deocamdată, la vila sa se lucrează la mansardă iar președintele băcăuan are toate șansele să sărbătorească trecerea în anul 2003 în casă nouă, așa cum își dorește. „Va avea un singur etaj. Nu-mi place abundența de camere, de aceea prefer mai puține, însă spațioase”, spune Chivorchian. Președintelui băcăuan nu-i va lipsi însă o cameră apecial amenajată pentru sport, pe care o va umple cu aparatură sportivă, necesară, după cum spune, atît pentru el, cît și pentru membrii familiei sale. Curtea nu va fi lipsită de flori „cît mai multe flori”, și nici de teii după care este „mort”. Deși are un apartament în Piatra Neamț și o casă în Roznov, Gheorghe Chivorchian este hotărît să le lase pe acestea în detrimentul vilei din Bacău.
Cînd era tînăr, a fost surprins cu un pahar de bere la „bord” de către un polițist
„Cred că în ultimii ani am reușit o medie de 85 de mii de km pe an”, spune Chivorchian. Prima accelerație pe care a apăsat-o a fost a unei Dacii, apoi a trecut la Renault, iar în prezent conduce un Cielo Daewoo. Deși afacerile îi permit să-și achiziționeze o mașină mult mai puternică, Gheorghe Chivorchian nu-și va trăda cît de curînd automobilul de culoare grena: „nu sînt ahtiat după mașini. Asta mi-a plăcut, este o mașină acceptabilă și confortabilă. Poate voi trece la o altă marcă, însă nu așa de repede”. Președintele băcăuan este înnebunit după condus și nu se sfiește să spun că nici nu concepe ca acul indicatorului de viteză să coboare sub 100 de km pe oră, în locurile permise. Același președinte mai spune că limita de viteză de 50 de km pe oră este o aberație: „Mi-e greu să merg sub o sută. Îți dai seama cu 50? Mai bine merg pe jos”. Deși funcția îi permite, nici nu vrea să audă de șofer personal. „Am avut cîndva, dar am renunțat cînd l-am văzut cum o calcă chiar pe trecerile de pietoni. De atunci m-am lecuit. În plus, îmi place foarte mult să conduc”. Chivorchian recunoaște că este vitezoman, însă reușește să-și înfrîneze de multe ori instinctul. Cînd este la volan, îi place să asculte orice fel de muzică, de la ușoară, pînă la manele. Totuși, muzica grecească îl dă gata. Preferă însă aparatul de radio, în detrimentul casetofonului, pentru că nu vrea să rateze buletinele de știri. De-a lungul carierei de șofer, Chivorchian s-a întîlnit și cu momente mai puțin plăcute. Pe cînd era fotbalist la Piatra Neamț, Chivorchian a plecat într-una din zile la plimbare cu soția și cu una dintre fiicele sale, nu înainte de a sorbi un pahar cu bere. „Cînd am ajuns în fața casei unui coleg de-al meu, m-am hotărît să plec în piață și am luat mașina de la el. Am fost oprit de un polițist, care s-a dovedit băiat de treabă și a trecut cu vederea paharul de bere pe care-l băusem. A fost ceva neprevăzut, pentru că nu mă urc băut la volan”. Un alt incident neplăcut i s-a întîmplat în urmă cu două luni. După ce echipa de volei feminin Unic Piatra Neamț a cîștigat campionatul la Galați, Chivorchian le-a așteptat pe fete la Roznov, iar cînd a parcat, un automobil care dădea cu spatele i-a șifonat serios mașina.
Despre „șoferițe” are cuvinte de laudă. „Prin felul lor conservator de a fi sînt mult mai prudente”. Dacă nu este cazul, Chivorchian nu va acorda niciodată prioritate unei mașini care are la volan o femeie. Pentru el toți cei de la volan trebuie să respecte legislația rutieră. În general este liniștit la volan, însă sînt momente cînd își iese din pepeni. Nu ascunde că înjură atunci cînd „unii pierd timpul aiurea la volan, sau cînd fac lucruri ce contravin legilor rutiere. Ăsta îmi este temperamentul”. (Cristian BLĂNUȚĂ)
Lasă un răspuns