• din cei 80.000 de contribuabili din județul Bacău, 58 sînt miliardari • circa 0,07 la sută dintre băcăuani cîștigă în medie 1,6 miliarde de lei pe an, adică cîte 134 de milioane de lei pe lună • mai puțin de un procent din populație concentrează venituri de peste 300 de milioane de lei anual • aproximativ 90 la sută din populație trăiește cu mai puțin de 120 de euro pe lună
După griul hainelor ponosite ale băcăuanilor nici n-ai zice că printre locuitorii județului se ascund cîteva zeci de miliardari. Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), în Bacău își duc traiul – dulce, arată cifrele – 58 de persoane care au cîștigat anul trecut peste un miliard de lei. Nu este neapărat vorba despre patroni sau directori de firme, pentru că aceștia preferă să-și treacă pe statele de plată salarii mici, ca să nu dea impozite mari la stat. Cele mai multe dintre mașinile de lux care îi plimbă de colo-colo sînt cumpărate pe firme și, deci, trecute la cheltuieli. Informațiile publicate de fisc se referă la veniturile reieșite din declarațiile pe veniturile obținute în 2002 de către persoanele fizice și supuse globalizării. În general, miliardarii noștri cîștigă din cabinete notariale, de avocatură, medicină sau expertiză contabilă. Adică, notarii, contabilii (nu oricare, ci experții contabili), avocații, medicii.
La nivel național, sînt peste 1.700 de persoane care au cîștigat anul trecut peste un miliard de lei. Cei mai mulți dintre aceștia nu au avut venituri din afaceri, ci din profesii liberale și drepturi de autor. Bacăul se află pe locul cinci la numărul de miliardari declarați, după București – 1.088, Cluj – 69, Timiș – 67 și Brașov – 62. Paradoxal, Constanța și Iașul sînt în urma Bacăului, cu 41 și, respectiv, 26 de miliardari.
Discrepanțe mari între păturile sociale
Numărul de miliardari, în sine, nu spune nimic, dacă nu se iau în calcul păturile sociale și categoriile de venituri. Din nefericire, sărăcirea populației majoritare și concentrarea veniturilor mari în buzunarele celor puțini, pauperizarea, cu alte cuvinte, este evidentă.
Cei 58 de miliardari din Bacău au cîștigat anul trecut, în medie, cîte 1,61 de miliarde de lei, cifră care plasează județul Bacău pe locul al cincilea între unitățile administrative ale țării. Miliardarii băcăuani au avut anul trecut venituri totale de aproape 94 de miliarde de lei. La un calcul simplu, rezultă că media de cîștig a miliardarilor băcăuani a fost de peste 134 de milioane de lei lunar. Cei 58 de miliardari reprezintă 0,07 la sută dintre contribuabilii băcăuani care și-au declarat veniturile pe anul trecut.
Conform MFP, din numărul total de contribuabili care aveau obligația depunerii declarațiilor de venit global, circa 68 la sută se află în tranșa de venit anual net 0-23 milioane de lei. Cu alte cuvinte, mai mult de două treimi din populație trăiesc lunar cu mai puțin de două milioane de lei. Grosul banilor se strîige însă în mîinile unei extrem de subțiri numeric categorii de populație: în tranșa de venit net de peste 300 de milioane de lei anual se află sub 1 la sută dintre contribuabili. Aici sînt incluși și miliardarii, care sînt în Bacău în procent de 0,07 la sută, iar la nivel național, 0,06 procente. Venituri de peste zece milioane de lei lunar (130-300 de milioane de lei anual) au doar 2,79 la sută dintre contribuabili.
Statisticile arată că, în total, peste 90 la sută dintre români cîștigă lunar un echivalent de 120 de euro pe lună. Bani din care se mai plătesc și impozite. Cele mai multe dintre persoanele cu venituri mici cîștigă salariul minim pe economie, adică 73 de euro pe lună.
Sărăcia în care trăiesc românii este cu atît mai evidentă la o comparație a veniturilor acestora cu ale țărilor din jur și ale statelor membre ale Uniunii Europene (UE). La 1 ianuarie 2003, salariul minim legal era cuprins între 56 și 1.369 de euro pe lună în statele membre și în țările candidate. În Protugalia, Grecia și Spania, salariul minim lunar se situa anul trecut între 416 și 605 euro. În alte șase state, Irlanda, Marea Britanie, Franța, Belgia, Olanda și Luxemburg, salariul minim este de peste 1.000 de euro, între un minim de 1.073 (Irlanda) și un maxim de 1.369 de euro (Luxemburg). Comparativ cu țările UE, în Statele Unite ale Americii, salariul minim federal atinge 877 de euro, dar în unele state acest indicator este mai mare. În țările candidate, două state, Slovenia și Malta, au un salariu minim național ceva mai ridicat decît cel din Spania. Acesta se ridică la 451 de euro în Slovenia și la 535 de euro în Malta. În celelalte zece țări candidate, salariul minim este cuprins între 56 de euro, în Bulgaria, și 212 euro, în Ungaria. România, cu un salariu minim de 73 de euro/lună, este a doua din coadă, după Bulgaria. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns