Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra carne proaspătă
Cumpărați carnea numai din locuri special amenajate : măcelărie, magazine alimentare, tarabe speciale din piețe agroalimentare. Puteți avea siguranța că produsele comercializate în aceste spații sînt controlate sanitar-veterinar. Nu cumpărați carne de la oricine si de oriunde.
• Dacă este tocată, carnea trebuie consumată în orele imediat următoare cumpărării sale, datorită apariției rapide a germenilor.
• Termenul de valabilitate pentru carnea proaspătă este de 72 de ore. Carnea proaspătă nu trebuie să se lipească de degete cînd este pipăită. Carnea moleșită, în care intra degetele, care este jilavă și lipicioasa, este de proastă calitate – provine de la un animal bolnav sau este prea veche. O astfel de carne nu trebuie cumpărată. Dacă vă păcăliți, totuși, și o luați, faceți o tăietură în bucata de carne și mirosiți: în cazul în care în profunzime nu prezintă miros modificat (de alterat), puteți să o consumați, dar numai după ce a fost bine fiartă sau prăjită. Dacă mirosul este modificat atît la suprafață, cît și în profunzime, nu riscați consumarea ei, oricît de bine fiartă sau de condimentată ar fi.
• Carnea congelată se păstrează în spații frigorifice care asigură o temperatură minimă de -18°C. Termenul de valabilitate este stabilit de producător și inscripționat de acesta pe eticheta produsului.
• Carnea de vită trebuie să fie tare, de culoare roșu-rubiniu, cu grasime albă, fermă la pipăit, ușor sfărîmicioasă. Cu cît animalul este mai bătrîn, cu atît culoarea cărnii este mai închisă, fibra musculară este mai groasă, lipsită de suculență, mai puțin grasă, iar culoarea grăsimii are o nuanță din ce în ce mai accentuată spre gălbui. Este recomandat să evitați să cumpărați carnea închisă la culoare, tare și uscată – fierbe foarte greu.
• Carnea de oaie trebuie să fie roșcată și nu prea grasă, rezistentă la pipăit, dar nu prea rigidă. Grăsimea este tare, albă, uscată, mai consistentă decît cea de vită, sfîrîmicioasă. Mirosul cărnii de oaie este specific.
• Carnea de porc trebuie să fie tare, trandafirie, cu fibrele dense. Grăsimea este albă sau roz spre alb, moale și lasă după atingere o senzație de unsuros. Carnea provenita de la purceii tineri are culoare roz-albicioasă și consistență moale. Carnea provenită de la porcii adulți este de culoare roz-palid și consistență moderată. La porcii bătrîni carnea capătă culoarea roșu închis și devine mult mai tare la pipăit. Carnea de porc moale, palidă și care lasă cu ușurință suc, nu este recomandată pentru tocături sau fripturi, întrucît acestea ies tari și puțin suculente. Această carne este bine să fie pregatită sub formă de șnițel.
• Carnea de pasăre are un conținut mai ridicat în vitamine. Verificați dacă produsul este etichetat și marcat cu datele de fabricație și valabilitate. Verificați carcasele de pasăre să aibă culoare uniformă, să nu prezinte porțiuni vinete în zona aripilor și copanelor. Acestea atestă existența fracturilor cu acumulări masive de sînge, ce fac improprie consumului carnea respectivă, iar în condiții necorespunzătoare de păstrare, pot constitui focare de infecție. Carnea proaspătă are un miros specific și o culoare alb-roz deschis. Nu trebuie să se lipească de degete la pipăit. Nu cumpărați carne de pasăre vînătă, cu excepția cărnii de cocoș sau curcan. Nu cumpărați carne de pasăre cu resturui de fulgi, intestine, trahee sau gușă. Încărcătura microbiană va fi mult mai mare. (E.S.)
Lasă un răspuns