Majoritatea acvariștilor își încep „cariera” prin achiziționarea unui acvariu din tîrg, cumpără cîțiva pești și apoi încep problemele. Cum cel mai simplu este să înveți din greșelile altora, o să încercăm să facem unele precizări despre primul acvariu. Un acvariu este un colț de natură la noi în casă. Pe cît posibil trebuie să le asigurăm peștilor și plantelor aceleași condiții ca în natură. Sînt pești care au nevoie de o temperatură mai ridicată, alții trebuie ținuți la o temperatură mai joasă. Unii tolerează în jurul lor alte specii, iar alții sînt foarte teritoriali. De asemenea, dimensiunile acvariului trebuie alese în funcție de peștii pe care dorim să îi creștem. Un acvarist informat va avea rezultate excelente într-un timp foarte scurt. Nimic nu este mai plăcut decît să vezi un acvariu frumos, cu plante vii și pești sănătoși. Dacă săriți peste pașii de început (deși mulți fac asta) veți avea parte de pierderi, plantele nu vor crește, apa se va umple de alge, iar dumneavoastră de nervi. Deci, mai întîi vă decideți ce pești doriți. Funcție de aceasta alegeți dimensiunile acvariului, precum și plantele.
Vă sugerăm pentru început un acvariu de 45-50 de litri. Nu veți investi foarte mulți bani, iar ulterior acesta se va dovedi foarte util. Acesta este un acvariu excelent pentru început, după cîteva luni de acvaristică veți acumula suficiente informații pentru a va dori un acvariu mare, de peste 150 de litri. E perfect adevărat că un acvariu mai mare se întreține mai ușor, însă la început este bine să învățăm „rutina”: schimbatul apei, observarea cu atenție a peștilor și plantelor etc. În acest acvariu veți putea crește 5-10 peștișori. Dar nu vă grăbiți, încă nu este momentul să îi și cumpărați. După ce vom avea un acvariu mai mare, vom păstra acvariul de 50 litri pe post de carantină.
Echipamente
În principiu aveți nevoie de următoarele: încălzitor cu termostat, pompă de aer, filtru (dacă poate și aera, pompa de aer poate lipsi); filtrarea se poate face și mecanic, prin bureți acționați de jetul de aer. Dacă vă cumpărați un acvariu vara, cumpărați încălzitorul mai tîrziu. Mai aveți nevoie de un furtun cu ajutorul căruia veți schimba apa, nu alegeți unul foarte gros. Un furtun subțire vă este util mai ales pentru culegerea resturilor de pe fundul acvariului. Mai aveți nevoie și de o găleată, în aceasta veți lăsa apa la „învechit”. De asemenea, un mincioc este absolut necesar pentru a putea muta peștii dintr-un loc în altul. Un termometru va indica permament temperatura în acvariu. Un neon va asigura iluminatul în interiorul acvariului, garantînd și creșterea plantelor.
Nu folosiți elemente de decor improprii oricît de atractive v-ar părea. Nu folosiți pietriș colorat. Arată urît și contrazice un principiu de bază: acvariul trebuie să arate pe cît posibil ca mediul natural al peștilor. După ce căpătați suficientă experiență veți decide singuri dacă aveți sau nu nevoie de decor pentru acvariu. Asta depinde și de poziționarea acvariului în cameră. Se recomandă folosirea substratului de pietriș și nisip (bacteriile folositoare se formează în substrat). Folosiți un nisip cu granulația mai mare, nu unul foarte fin (sufocă rădăcinile plantelor). Pietrișul trebuie să fie din roci dure, nu calcaroase. Rocile calcaroase modifică în timp apa, ceea ce poate fi fatal peștilor. În principiu substratul ar trebui să aibă grosimea de 3-5 cm. Acesta trebuie pus mai subțire în partea din față a acvariului și mai gros în cea din spate, din motive estetice. Se crează un fel de pantă, puteți vedea astfel tot acvariul, nu numai partea din față.
Plante și pești
Plantele sînt folositoare deoarece consumă din substanțele organic descompuse în bazin, oxigenare, frumusețe etc. Se recomandă folosirea unor specii mai rezistente și/sau mai ieftine. Elodeea, Valisneria, Bacopa, unii echinodoruși sînt destul de rezistente. La fel și anubias. Plantele ce cresc mari le veți pune mai în spate, cele mai mici vor ocupa partea din față a acvariului. Peștii mai mari vor fi astfel obligați să-și găsească refugiul între plantele mari din partea din spate a acvariului. Pe cît posibil încercați să mascați filtrul, bureții, încălzitorul, în spatele plantelor mari. Sînt considerati pești ai începătorilor viviparii (nasc pui vii), care vă vor da ocazia înmulțirii peștilor fără eforturi deosebite. Ca principiu, un vivipar la patru litri de apa este un minim recomandat, nu suprapopulați acvariul! Sînt foarte frecvente asocierile nepotrivite de pești făcute de începători (guppy și xipho alături de carași aurii, betta, zebre și nigro). Va trebui să vă stăpîniți. Sau pseudotropheus auratus (cichlid african) alături de xipho/guppy etc. Va trebui să rezistați tentației de a strînge în bazin o mulțime de pești de diferite feluri. Cel mai simplu este să cumpărați o pereche de xipho, una de moly, și cîțiva guppy. Pentru început nu vă complicați viața cu pești pretențioși și foarte scumpi. Un alt aspect ce trebuie avut în vedere este (pentru armonizarea bazinului) cel al funcțiunilor unor pești. Spre exemplu, într-un bazin pașnic cu leeri ați putea ține niște kuhli sau corydorași pentru a consuma mîncarea de la fundul apei, sau un ancistrus sau alt mîncător de alge pentru combaterea acestora.
Procurarea peștilor: pe cît posibil, luați pești și plante de la prieteni. Veți avea garanția că aceștia nu sînt bolnavi. Cu un pește cumpărat din tîrg sau din magazin riscați să vă umpleți acvariul cu diverse boli, unele foarte dificil de tratat. Dacă totuși vreodată cumpărați pești din surse nesigure, aceștia trebuie ținuți separat o lună de zile înainte de a fi introduși în acvariu. În această lună aveți ocazia să îi observați foarte atent, dacă vedeți că au probleme, nu au poftă de mîncare, înoată haotic, etc, nu îi introduceți în acvariul dumneavoastră. Nu cumpărați niciodată pești din acvariile în care vedeți pești morți sau bolnavi. Nu riscați!
Peștii trebuie hrăniți în funcție de necesitățile lor, și pe cît posibil cît mai variat. Se recomandă hrana industrială administrată alternativ cu hrana vie (larve de libelule) și hrana congelată (tubii / libelule / artemii). Este foarte important să nu abuzați cu hrana. Resturile neconsumate ajung pe fundul acvariului, unde se descompun, apa își pierde claritatea, iar din punct de vedere chimic își schimbă proprietățile. Riscați să pierdeti o parte din pești! Trebuie să le dați hrană puțină, cît apucați între două degete. După ce o termină, le mai dați încă o dată. Și tot așa. Imediat cum peștii își pierd interesul pentru hrană, încetați hrănirea. Un pește hrănit în exces devine gras, și își reduce durata de viață. De principiu, este suficient să hrăniți peștii de 2-3 ori pe zi.
Apa din acvariu trebuie să fie clară, să nu aibe nuanțe verzui. Schimbarea a 10-15% din apă trebuie sa devină o rutină. Cum probabil că veți folosi apa de la robinet, trebuie să procedați astfel: umpleți o găleată de plastic cu apă de la robinet (apă rece, nu caldă). O țineți minim 2-3 zile, abia apoi puteți să o introduceți în acvariul cu pești. Aceasta pentru că în apa de la robinet există clor și alte substanțe ce nu fac bine peștilor. Dacă puteți pune în găleată o piatră de aer și un încălzitor, veți accelera ritmul în care clorul este eliminat.
Deci, ați decis ce pești doriți pentru început, să presupunem că ați ales viviparii. Cumpărați un acvariu de 40-50 de litri. Spălați-l foarte bine cu apă rece, nu folosiți săpun sau detergenți. Introducem substratul (pietrișul și nisipul). Introducem filtrul, termometrul. Dacă e iarnă, introducem și termostatul. Umplem acvariul cu apă, dar nu pînă la prea-plin, mai lăsați 3-4 cm. După 15 minute pornim filtrul și încălzitorul cu termostat (viviparii pot fi crescuți la temperaturi între 22-25 de grade). După două zile putem introduce plantele în acvariu, ulterior și peștii. Trebuie să rezistați tentației de a lua mulți pești de la început.
Întreținerea bazinului
Se va face săptămînal sau măcar la două săptămîni. Apa nu trebuie schimbată în intregime ci în jurul a 10 – 30%, în funcție de mărimea bazinului și intervalul de timp (bazin mai mare – procent mai mic). Apa va fi scoasă de preferință cu un furtun, aspirînd deșeurile de la fundul bazinului. De principiu e de preferat să schimbați apa mai rar. Aceasta pentru că un schimb masiv de apă produce schimbări bruște în chimia apei (aciditate, duritate, etc), ceea ce poate cauza pierderea unor pești mai sensibili. În timp unele frunze mor și este bine să le eliminați din acvariu. Curățați săptămînal bureții din interiorul acvariului, dacă aveți două curățați cîte unul săptămînal. Nu folosiți decît apă rece, nu săpun sau alte chimicale. În acești bureți există bacterii foarte utile ce fac să mențină un echilibru în chimia apei.
Ce ar mai fi de spus
1. nu hrăniți peștii în exces
2. nu suprapopulați acvariul
3. nu uitați să schimbați apa săptămînal 10-15%
4. nu folosiți niciodată la întreținerea acvariului substanțe chimice. De exemplu, nu folosiți detergenți pentru a curăța geamurile acvariului.
5. acvariul nu trebuie să stea în bătaia directă a soarelui. Riscați o explozie a algelor.
6. curățați săptămînal geamurile acvariului. Se recomandă o cartelă de plastic (tip GSM), este foarte eficientă.
7. nu cumpărați pești din surse nesigure.
Lasă un răspuns