In fiecare an, de Rusalii, la Ghimes, in judetul Bacau, acolo unde a fost candva granita dintre Regatul Romaniei si Imperiul Austro-Ungar, se aduna zeci de mii de maghiari, veniti, se spune, in pelerinaj. De obicei multi dintre pelerini vin cu un tren numit “Nostalgia”. Anul acesta au fost doua trenuri care au adus circa 3.000 de pelerini. Unul dintre trenuri avea 19 vagoane.
Pe peronul garii din Ghimes, cele doua trenuri au fost asteptate de sute de oameni, maghiari dupa vorba, care fluturau steagurile Ungariei si ale Tinutului Secuiesc. Spectacolul a fost bine pus la punct: in fata garii o ceata de ceangai dansa pe muzica traditionala, sub privirile unor calareti; pe peron, sutele de pelerini veniti cu autorurismele si autocarele lasau impresia ca populatia locala ii intampina cu netarmurita bucurie pe pelerinii veniti cu trenul.
Tot show-ul era filmat si transmis in direct de Duna TV, post care a deplasat la Ghimes o echipa impresionanta, cu o dotare tehnica corespunzatoare.
Circa 270 de politisti si jandarmi au asigurat ordinea in zona pentru cei aproximativ 20.000 de pelerini sositi in sat. Anul acest au fost mai multi; si pentru ca s-a sfintit piatra de temelie a unei biserici dedicata memoriei soldatilor maghiari care au murit “la granita”, cum s-a specificat.
Ghimesul era plin de drapele. Romanesti doar in gara; in rest steagurile Ungariei si ale fantomaticului Tinut Secuiesc; steaguri erau de vanzare peste tot, inclusiv romanesti. Pe acestea din urma nu le cumpara nimeni.
Pe un panou sunt expuse hartile “Ungariei Mari”, texte in maghiara despre Trianon si despre secui. Este cam singurul lucru oarecum deranjant. In afara, bineinteles, de absenta steagurilor romanesti; suntem, la urma urmei, in Romania, nu-i asa?
Lumea mananca mici (mics, dupa cum scrie pe etichete), kurtos kalacs, dulciuri. Se viziteaza cantonul transformat in muzeu, se urca pe dealuri.
Dintre autoritatile judetului doar subprefectul Constantin Scripat este prezent. El are misiunea cea mai ingrata: in caz de se investe o problema, el este cel care trebuie sa dea “ordinul de lupta” fortelor de ordine.
Mi-am pus un steag romanesc pe rucsac. E de la unul din vanzatorii unguri de drapele. Cum suntem cam singurii care vorbeau romaneste ne-a dat cadou doua. Oricum nu se vindeau.
Incerc sa-mi dau seama de efectele steagului de pe rucsac. In general, priviri indiferente, uneori curioase. Oricum nu inteleg limba, asa ca nu-mi dau seama ce spun pelerinii despre steagul meu.
Punem steagul pe masina si plecam spre Bacau. La iesire din Ghimes primim un telefon: dinspre fortele de ordine primim nota 20 pentru initiativa cu steagul…
Anca a zis
Toate guvernele postdecembriste si-au vandut tara pentru a fi la putere, au vandut diferite drepturi unor cetateni care urasc tara in care traiesc. Acesta e rezultatul: romanii se simt stingheri in Romania. Care a fost de fapt mesajul acelor pelerini ? Acesta: priviti-ne, uitati-va cum va sfidam tara !
vlad a zis
Cu nostalgia trecutului vor mai ramane inca 1000 ani !! Sa le aducem aminte ca aici este si va fi pamant ROMANESC ! ori de cate ori este necesar !
darius a zis
domnule razvan bibire. daca eram ziarist alegeam calea nemediatizarii deloc a ,,evenimentului”. cred ca era mai bine in felul asta. mai gandeste-te macar pentru la anul . mai uita-te si la ceilalti reprezentanti media locali si nationali.
Anonim a zis
Darius, copil nefericit. ascunderea gunoiului sub pres este o practica tembela specifica unor oameni jegosi, lipsiti de responsabilitatea. In vremuri in care romanii devin timorati in propria tara si obligati sa invete istoria si limba maghiara , tu, rroman cu minte intreaga ne indemni sa tacem ca prostii doar fiindca un partid inconstient isi doreste neaparat puterea?! si apoi de cand toata presa este datoare sa scrie ceea ce scrie desteptarea? doar nu esti cititorul premiant, balaoachesul botin?!
PDL Bacau, presedinte Botomei Vasile,doctor in drept . Tel. 0744.19.17.17 a zis
Parerera mea este urmatoarea: Dupa fiecare calamitate din Romania, ca ex. inundatii,eventuale cutremure, cat si in ceea ce priveste ajutorul de stat dat celor care vor sa constuiasca sau sa obtina o locuinta din fondul de stat, sa se repartizeze spre Harghita si Covasna, in vederea realizarii unui echilibru intre numarul de cetateni de etnie maghiara si romani. In felul acesta se va dezvolta durabil conomia acestor zone si se va realiza o paritate considerabila.
Cat privesc manifestarile culturale organizate in asemenea ocazii, transmit sincere felicitari organizatorilor, participantilor
stefan a zis
E foarte usor sa te lauzi cu steagul Romanesc pe rucsac intr-un artcol fara logica si sa te mindresti ca esti roman.Sunt multe tari in Europa care au aceste realitati de minoritati dar au reusit cu o politica inteligenta sa mentina un echilibru pt toti(evident sunt si nemultumiti)
D-le Razvan vreau sa te vad cu steagul Romaniei pe balconul tau si ori de cate ori iesi din Romania sa-l ai cu tine,dar nu cred e primul lucru la care tu te-ai gindi.Suntem romani doar cind ne convine?
nationalistul a zis
Ma intreb de ce se bucurau maghiarii asa tare. Le dadea cineva vreo masa gratuita,sau ce? Normal ar fi ca intr-o tara cu oameni patrioti,daca se aduna 20de mii de maghiari,sa fie prezenti 30 de mii de romani! Mi-ar fi placut sa fiu eu cel care conduce trenul NOSTALGIA,as fi oprit cu ei direct la Auschwitz :)))
Razvan Bibire a zis
@Stefan; v-as ruga sa ne comunicati care sunt lipsurile de logica la acest articol. Cat despre problema cu steagul, ma indoiesc profund ca cetatenii veniti ieri la Ghimes cu steaguri maghiare sau ale Tinutului Secuiesc le arboreaza in restul timpului pe balcon.
Am purtat steagul romanesc pe rucsac in incercarea de a asigura echilibrul de care vorbeati; cu toate acestea, n-am avut nici o sansa la cate drapele maghiare erau in localitate. Ultima data cand m-am uitat pe o harta, Ghimesul era inca parte a Romaniei; exista o lege a drapelului in care sunt prevazute clar conditiile in care se arboreaza steagurile altor state si conditiile in care se intoneaza imnurile altor tari.
tegresi a zis
Romania si ungaria sunt 2-a provincii a Europei.Unguri si Romani se inteleg destul de bine in Ardeal.rar apar mici comlicte etnice.Daca Unguri vin in Romania sa sarbatoreasca diverse evenimente nationale unguresti nu e prea rau deoarece locuiesc la hotel fac mici cumparaturi care contribuie la bugetul ROMANIEI. Indiferent ce carte au copii la scoala in romaneste sau ungureste acasa o sa traduca toti domnitori in ungureste Unguroaicele care sunt destul de frumoase si bune gospodine nu cer prietenului daca e roman sa vorbesca ungureste .Il intreaba ce face si cat castiga.Ce s-ar intampla daca olteni ar cere parlamentului ca toata lumea sa foloseasca numai perfectul simplu?
vlad a zis
Intradevar cu unguroaicele ,sunt tipe faine si gospodine .Si numai ioi ,ioi ,ioi stiu in momente numai de noi traite !! Nu am nimic cu ele si cu ei ! A m cu cei care-i intarata !!
msb a zis
Pai, foarte bine, vin turisti, care-i problema? Ar trebui incurajati. Zona e frumoasa, trebuie promovata.
stefan a zis
Razvane tu erai acolo in calitate de jurnalist si asta trebuia sa o precizezi,apoi trebuiau relatate lucrurile cu alta optica cel putin jurnalistic,(citesc mai mereu articolele tale si de multe ori sunt competente si reale dar de data asta nu sunt de acord cu logica ta).
20000 de oameni au tot dreptul sa se intilneasca si sa-si vorbeasca limba lor e o etnie nu e nimic rau apoi Duna-tv lor le-a facut cinste cu o transmisie.Bine ca vin in Romania si ne fac ei publicitate,noi nu stim sa fim primitori.
Sper sa nu ma intelegi gresit.
etena a zis
Ma intreb daca in timpul razboiului mondial veneau la Ghimes !! :))
Ziarul de Bacau a zis
@Stefan: Care alta optica? Articolul nu se vrea o analiza ci doar o relatare, evident subiectiva, a unui eveniment. Si este o relatare subiectiva deoarece relatez prin prisma observatiilor mele. E un reportaj, adica. Nu trebuie sa verific informatia din trei surse, nu trebuie sa solicit puncte de vedere, nu fac acuzatii. Doar relatez ceea ce vad. Atata tot.
laura a zis
Nu vad de ce atatea comentarii impotriva ungurilor…..ma intreb de ce nu erau si romani la sarbatoare?nu cred ca i-ar fi dat nimeni afara.
In Italia ori de cate ori se face cate o sarbatoare romaneasca nu se face atata valva pentru steagurile romanesti,daca sarbatoarea este organizata de romani.
Chiar inca nu am invatat sa traim impreuna cu alte natiuni care traiesc de ani in Romania?
Knut a zis
bai, ce de romani verzi pe aicea… Desigur, verzi, alb si rosii, cu burse pe la Budapesta. Vorbesc frumos de toleranta, de iubirea aproapelui, insa, pe la spate, au grija sa ne bage cutitul.
Ion Ciobanu a zis
Frumos scris articol.
Pacat ca si simbolurile si sarbatorile religioase sunt folosite in propaganda iredentista.
Daca autorul stia ungureste ar fi avut un ton ceva mai aspru, referitor la ce-au spus despre tricolorul romanesc!
ala a zis
e vina lui, sa invete…
darius a zis
credeti voi ca astia au venit in ghimes sa admire frumusetile naturii?