Ghiozdanele pe care copiii le poartă încărcate cu manuale sunt tot mai grele și deformează coloana vertebrală a copiilor. Riscurile pentru sănătatea școlarilor pot fi diminuate cu ajutorul tehnologiei, după cum propun reprezentanții Partidului Mișcarea Populară (PMP).
Deputatul Valerian Vreme, președintele PMP Bacău și candidat pentru un nou mandat, a prezentat presei principala propunere pentru problema grreutății tot mai mari a ghiozdanelor școlare: câte o tabletă cu acces la internet pentru toți elevii, din banii statului.
42% dintre elevi nu înțeleg ceea ce citesc
Fostul ministru al Comunicațiilor a amintit că în toată țara există internet de mare viteză, fiind accesibil în 99% dintre școlile românești. „De ce să nu folosim această facilitate, a tabletei, și obligăm copiii să care ghiozdane?!”, a afirmat candidatul.
Pentru cei circa 3 milioane de copii, s-ar cheltui 300 de milioane de euro cu tabletele. „La Rafo Onești s-a furat un miliard de euro, cu o treime din acești bani putem schimba fața învățământului românesc”, a explicat deputatul Vreme. El a deplâns faptul că 42% dintre elevi sunt analfabeți funcționali, după ce termină un ciclu școlar nu înțeleg ceea ce citesc.
Din punct de vedere mdical, soluția propusă de deputatul Valerian Vreme ar rezolva problema cu care se confruntă elevii din toată țara.
Doctorul pediatru Mircea Blănaru, candidat PMP Bacău pentru Camera Deputaților, a afirmat că, odată cu evoluția învățământului, a evoluat și greutatea ghiozdanului.
„Se ajunge la 8-10 kilograme de cărți, pe care copiii le cară chiar în perioada în care ei sunt mai firavi. În timp, se deformează axul principal, coloana vertebrală. Numărul scoliozelor este în creștere, mai ales la fetițe aflate în perioada de prepubertate”, a afirmat dr. Blănaru, care a precizat că raportul dintre băieții și fetele cu probleme la coloană este de 1 la 5.
Doctorul a mai criticat faptul că acești copii nu sunt observați la timp și se ajunge la operații.
O altă problemă semnalată de dr.Mircea Blănaru este lipsa din școli a asistenților medicali, iar totul s-a „pasat” medicilor de familie.
„Practic, de grupele școlare nu se mai ocupă nimeni, din punct de vedere medical. Situația se poate rezolva cu bani puțini, prin redirijarea medicilor sau includerea în programul medicilor de familie să facă la 6 luni un bilanț al copiilor”, a spus dr. Mircea Blănaru.
Tot despre sistemul de Sănătate, Blănaru a spus că noaptea bolnavii nu se pot adresa medicilor de familie și aglomerează serviciile de Urgență. Soluția ar fi să se revină la gărzile medicilor de familie, care ar trebui plătiți pentru asta.
ioana a zis
Ce sa faca elevul cu tableta cand nu are conexiune la internet?
eu a zis
Bravo! Sa nu isi mai strice spatele, sa isi strice ochii! Cat de inteligent