• băcăuanii care au investit în gigacalorimetre sînt nemulțimiți de faptul că acestea au fost sigilate, iar ei nu mai pot face economie la căldură • furnizorii spun că această măsură a fost aplicată din cauză că trebuie practicat un tarif mediu de consum, iar reglarea aparatelor ar dezavantaja producătorii
Șefii asociațiilor de proprietari din municipiul Bacău sînt nemulțumiți de faptul că o dată cu începerea furnizării căldurii, toate gigacalorimetrele de la blocuri au fost sigilate de producătorii și distribuitorii de agent termic din oraș. „Oamenii au dat bani pentru gigacalorimetre nu numai pentru a elimina pierderile din sistemul de termoficare care se regăseau în facturi. Mulți au acceptat montarea de gigacalorimetre pentru că de la acestea se poate regla cantitatea de agent termic intrat în imobil. Pentru că nu aveau de unde plăti facturile foarte mari, oamenii mai închideau gigacalorimetrele, cînd era mai cald. Acum, nu mai pot face asta, pentru că toate au fost sigilate”, se plîng administratorii asociațiilor de proprietari din municipiul Bacău unde există montate astfel de aparate de înregistrare.
Situația este recunoscută de furnizorii de agent termic din municipiul Bacău, însă aceștia spun că este normal ca gigacalorimetrele să fie sigilate, atîta timp cît nu toate blocurile au astfel de contoare, iar furnizorii sînt obligați să stabilească un preț mediu de consum pentru toți băcăuanii. „Atîta vreme cît aplicăm tarife medii contorizate nu mai putem lăsa ca toți oamenii să-și regleze cum vor gigacalorimetrele. 70 % sau chiar mai mult din blocuri sînt necontorizate, ceea ce înseamnă acești locatari vor plăti în funcție de media contorilor de la blocurile cu gigacalorimetre. Dacă oamenii intervin cînd vor și reglează intrarea agentului termic, noi ar trebui să suportăm pierderile, ceea ce nu este corect, pentru că cei fără gigacalorimetre au temperaturi mai mari în apartamente decît cei care le reglează”, explică Vasile Drăgușanu, director la CET, motivul pentru care gigacalorimetrele au fost sigilate.
Băcăuanilor care au rămas racordați la sistemul centralizat de încălzire nu le rămîne decît să se resemneze în privința economiilor la căldură. În condițiile în care toate au fost sigilate, gigacalorimetrele mai sînt utile decît pentru a elimina din facturi pierderile din sistemul secundar de termoficare, care nu erau deloc mici. În cazul celor care vor să economisească ceva bani soluția este de a-și monta repartitoare de costuri. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns