• cu toate că a început o nouă lună, cele mai multe farmacii nu mai eliberează rețete gratuite pentru că și-au epuizat fondurile pînă la sfîrșitul anului • înțelegerea de luna trecută dintre farmaciști și reprezentanții Casei de Asigurări, ca medicamentele să fie eliberate pentru sume care vor fi recuperate anul viitor, este respectată doar de cîțiva farmaciști privați
Rețetele gratuite pe care le primesc oamenii bolnavi de la medicii de familie sînt bune de maculatură și în această lună. Acest lucru se întîmplă din cauză că farmaciile nu mai dau medicamente gratuite pentru că nu mai primesc bani de la Casa de Asigurări. Deși iarna s-a instalat de-a binelea și sînt sute de oameni bolnavi, nu beneficiază de medicamente gratuite decît cei foarte grav bolnavi. Dacă pînă acum, pacientul mai găsea o rezolvare așteptînd începutul lunii viitoare pînă se relua distribuirea gratuităților, ori colinda de la o farmacie la alta pînă cineva îi dădea medicamentele scrise pe rețetă, de acum și pînă la sfîrșitul anului, șansele să primească produsele de pe o astfel de rețetă sînt aproape nule. Banii alocați pentru anul 2002 de Casa Națională de Asigurări Sociale de Sănătate pentru medicamantele compensate și gratuite s-au epuizat, iar despre rectificarea bugetară care ar aduce lucrurile la normalitate nu se știe nimic.
Pentru ieșirea din această criză, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și farmaciștii au semnat în septembrie un protocol prin care aceștia din urmă se angajau să elibereze rețete compensate și gratuite pentru care vor primi banii anul viitor. Documentul cu pricina este, la rîndul lui, o foaie bună de dat la gunoi. Și asta pentru că cele mai multe farmacii nu eliberează în prezent medicamente gratuite sau compensate. Singurii pacienți pentru care se dau totuși medicamente gratuite sînt bolnavii de hepatită C, cei cu afecțiuni psihice și bolnavii care au suferit un transplant renal.
Cele 203 miliarde de lei repartizate județului nostru în 2002 la medicamente s-au epuizat la începutul ultimului trimestru. Datoria Casei către farmaciștii privați depășește 30 de miliarde de lei și reprezintă facturi neachitate de la finele lunii august încoace. Pacienților purtați dintr-o farmacie în alta nu le rămîne decît să bată la ușa CJAS și să le ceară șefilor acestei instituții să intervină pe lîngă farmaciștii care au medicamentele solicitate. Cei mai mulți oameni care intră în farmacii sînt sfătuiți să se adreseze din nou doctorului de familie care să le prescrie medicamente mai ieftine, ori li se recomandă farmacia din oraș care le poate elibera rețeta. Există însă și situații cînd farmaciștii le spun nonșalant bolnavilor că afecțiunea lor nu este foarte gravă și deci mai pot aștepta. „Dacă am primi 120 de miliarde de lei la rectificare, toate sectoarele din Sănătate ar putea traversa finele anului fără probleme, dar pînă acum nu avem nici o veste”, a fost justificarea Oanei Chelaru, director CJAS Bacău. Cele 203 miliarde de lei pentru medicamente compensate și gratuite s-au terminat mai repede decît prognozau reprezentanții CAsei de Asigurări, deoarece după repartizarea banilor au venit, una după alta, ba adăugiri de medicamente pe listele de gratuite și compensate, ba creșteri ale procentului pe care Casa îl suportă la plata rețetelor compensate. Nici una dintre scuzele găsite de șefii sistemului sanitar băcăuan nu-i ajută însă pe oameni să se vindece. „Nu pot pricepe cum de au fost bani zece luni, iar în a unsprezecea nu mai sînt. Tot sistemul asigurărilor este făcut în baza unor cifre care, de fapt, nu spun nimic. Asigurările de sănătate ar trebui să se îngrijească de noi, plătitorii, nu de acoperirea unor găuri din alte sectoare. Sînt de acord să primesc un tratament mai ieftin și eficient, dar să-l am asigurat, pentru că sînt bolnav cronic și am nevoie de medicamente lună de lună”, s-a arătat extrem de indignat George Cadar, de 57 de ani. Deși au dreptate să fie revoltați, pînă la sosirea banilor care se vor aloca în urma rectificării bugetare în conturile CJAS, băcăuanilor bolnavi nu le rămîne decît să caute din cartier în cartier o farmacie în care nu sînt refuzați. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns