• reprezentanții școlii din Corbasca sînt de părere că scoaterea copiilor din mediul în care trăiesc ar conduce la integrarea lor în societate mult mai ușor
Șefii unităților de învățămînt din comuna Corbasca cred că cea mai bună soluție de integrare în societate a copiilor de romi este înființarea unor grădinițe cu program prelungit. În localitatea Băcioi din comuna Corbasca locuiește cea mai numeroasă comunitate de romi adunată într-un singur sat din întreaga țară, ceea ce face ca și problemele celor 2.500 de oameni să fie foarte diferite și extrem de numeroase. Una dintre situațiile la care autoritățile locale încearcă să găsească soluție este integrarea în comunitate a copiilor care frecventează școala. „Mai ales în comunitățile acestea copiii trebuie educați de mici, pentru a nu se obișnui cu deprinderile specifice mediului și din care provin. Cu cît sînt mai de timpuriu scoși din familie și educați, cu atît efectele pe care le are anturajul asupra lor sînt mai mici”, este de părere Mariana Podaru, directorul școlii coordonatoare din Corbasca.
În localitatea Băcioi își desfășoară activitatea o școală generală și o grădiniță, aceasta din urmă fiind frecventată de peste 200 de copii. „Cea mai bună soluție de integrare socială a copiilor ar fi înființarea unei grădinițe cu program prelungit care să integreze toți copiii din Băcioi. Așa s-ar rezolva atît problema educației copiilor, cît și integrarea lor socială. Propunerea poate fi făcută la nivel național, la minister, și poate avea caracter național”, spune directoarea Podaru. Marea problemă legată de înființarea grădinițelor cu program prelungit o constituie finanțarea serviciilor pe care le asigură o astfel de unitate de învățămînt. Dacă la oraș cheltuielile sînt suportate de părinți, în mediul rural acest lucru este imposibil, din cauza greutăților financiare cu care se confruntă cea mai mare parte a localnicilor. „O soluție pentru înființarea grădiniței cu program prelungit ar fi inițierea unui proiect de finanțare cu fonduri nerambursabile. Fiind în mediul rural și într-o comunitate populată de romi, șansele de eligibilitate sînt foarte mari. În plus, și comunitatea ar putea contribui la realizarea acesor inițiative”, a explicat Livia Sibișteanu, inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bacău. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns