• grădinița Avicola a împlinit 20 de ani de la înființare • Elena Plăcintă, fosta directoare, și Petru Plăcintă, fostul director de la Avicola, cel care a ridicat imobilul, au fost invitați de onoare • Petru Plăcintă a povestit că și-a riscat funcția ca să poată încheia lucrările la cămin, iar pentru aceasta a ținut clădirea ascunsă de comuniști
Cea mai bine dotată grădiniță din Bacău a aniversat, recent, 20 de ani de la înființare. Manifestările prilejuite de sărbătorirea a două decenii de la deschiderea oficială au început încă de dimineață, în prim planul tuturor acțiunilor fiind foștii și actualii copii care frecventează unitatea de învățămînt preșcolar. După vizitarea celei mai bine dotate grădinițe din oraș, care ar putea concura, de departe, cu un hotel de cinci stele, oaspeții au vizitat expoziția de desene a copiilor, după care au participat la spectacolul pregătit. Toți cei peste 120 de copilași care frecventează Grădinița Avicola au fost incluși în spectacol, recitînd poezii, interpretînd scenete de teatru sau dansînd muzică populară.
La manifestare au fost prezenți inspectorii adjuncți de la Inspectoratul Școlar Județean Bacău și președintele Agricolei Internațional, Gheorghe Antochi, dar și Elena și Petru Plăcintă, de numele cărora se leagă înființarea și transformarea Grădiniței Avicola în cea mai renumită și căutată instituție preșcolară din Bacău. Petru Plăcintă, la vremea respectivă șeful Avicolei, spune că inițiativa de a construi un palat pentru copii i-a venit văzînd condițiile în care învățau copiii din țările occidentale. „Azi e greu să spui că te-a îndemnat un sentiment patriotic să înființezi o asemenea grădiniță. Colindam lumea, vedeam în ce condiții luxoase învățau copiii din alte state și făceam comparație cu ce era la noi. Îmi aminteam, la vremea respectivă, de grădinița pe care am frecventat-o eu, care nu era decît o singură cameră cu igrasie”, povestește Petru Plăcintă împrejurările în care s-a pus problema înființării unei grădinițe model pentru întreaga țară.
„Am ținut ascunsă grădinița Avicola ca să o pot finaliza”
Lucrările pentru ridicarea grădiniței de la Avicola au demarat la începutul anilor ’80, iar 1984, de Ziua copiilor, grădinița era inaugurată oficial. „Conjunctura acelor vremuri era nefavorabilă construirii unei instituții de învățămînt. Mi-aduc aminte că la instituțiile noi nu era voie să se pună nici perdele la geamuri sau să se facă îmbunătățiri. Ca să se poată realiza toate investițiile pe care le gîndisem, am ținut ascunsă clădirea, invocînd tot felul de motive pentru a interzice accesul celor care ar fi refuzat marmura sau recuzita pe care noi le voiam pentru grădiniță. Practic, pentru această grădiniță mi-am riscat poziția de manager, însă a fost un vis al meu, un crez pentru care am făcut tot ce am putut. Voiam ca și copiii țăranilor care munceau în fermele noastre să învețe în aceleași condiții cu cele ale copiilor din Elveția”, a povestit Petru Plăcină.
De cînd a fost inaugurată, în 1984, pînă în 1997, Grădinița Avicola a fost condusă de Elena Plăcintă, soția lui Petru Plăcintă. „Organizarea, relația în colectiv între cele trei sectoare de activitate, colaborarea pentru reușită, designul interior și exterior, toate au fost făcute cu dragoste și au dus la creșterea prestigiului grădiniței. Ca o recunoaștere internațională a calității activității educative și a condițiilor de cazare și masă excelente, Grădinița Avicola din Bacău a fost prima din România asociată UNESCO”, a subliniat Elena Plăcintă.
La finalul întîlnirii, care le-a fost dedicată lor, soții Plăcintă au plecat. Nu înainte, însă, ca, la finalul serbării, toți cei 120 de elevi, cărora li s-a alăturat personalul din unitate, să interpreteze o melodie special compusă pentru a le mulțumi celor doi, gest care i-a lăsat fără replică. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns