Periodic, cititorii ne reproseaza, uneori folosind un limbaj violent, ca nu scriem la ziar cu „â”, ci cu „î”.
Stiti expresia veche româneasca „nu vede padurea din cauza copacilor”? Cam asa e si cu cei care ne someaza nervosi sa scriem „sunt” în loc de „sînt”. Este o veche traditie la români ca povestitorul sa fie intrerupt pentru ca unuia dintre ascultatori i s-a parut ca a facut un mic dezacord sau o greseala de exprimare minuscula.
Acestor „grammar nazi” le scapa esentialul: o limba este folosita pentru a comunica: atita vreme cit interlocutorii se inteleg intre ei, prea putin conteaza daca un cuvint este scris cu „â” sau cu „î”.
Pentru ca nu folosirea formei „sunt” in loc de „sînt” este singurul argument care demonstreaza latinitatea limbii române. Faptul ca, de-a lungul timpului, „sunt”, a devenit „sînt” este absolut normal, si face parte din evolutia fireasca a limbii.
Tocmai din acest motiv, Ziarul de Bacau, la fel ca si alte ziare, a decis sa ignore norma Academiei Române care a impus revenirea la „â” si la forma „sunt”, in ciuda faptului ca lingvistii s-au pronuntat impotriva acestei întoarceri în timp.
Lasă un răspuns