O mie de băcăuani sînt gata să se debranșeze
• circa 1.000 de băcăuani așteaptă prima căldură pentru a-și monta propria centrală termică de apartament • oamenii au gata documentația pentru gaze • va fi o nouă lovitură dată CET și Termloc, firmele care livrează agent termic în sistem centralizat • frigul îndurat în această iarnă și tarifele exagerate plătite la întreținere sînt principalele motive pentru care băcăuanii s-au decis să-și monteze centrale proprii
Aproape o mie de băcăuani sînt pregătiți să renunțe la serviciile sistemului public de încălzire centralizată și să-și monteze în apartamente propria centrală termică. „Pînă acum nu mi-am montat centrală deoarece țeava de gaz nu era trasă la noi în bloc și m-ar fi costat foarte mult să suport singur cheltuielile. După ce pe gerurile astea cumplite am înghețat de frig în casă și am plătit o groază de bani la întreținere, am decis să ne adunăm toți vecinii și să tragem țeava de gaz pînă la etajul patru. Am împrumutat din bancă 40 de milioane, am făcut documentația la gaz, iar în primăvară, cînd se oprește căldura, îmi montez centrală de apartament”, ne-a declarat Titi Pintilescu, un băcăuan de pe strada Costache Negri. Interesant este că diferențele dintre cei cu centrale proprii și cei fără nu mai sînt la fel de mari ca la început. Prețul la gaze a crescut, la fel și cel de la energia electrică, însă diferențele dintre cele două categorii continuă să existe. În atare situație, la salariile mici pe care le au cei mai mulți băcăuani, puținii bani agonisiți contează, așa că oamenii sînt gata să renunțe la sistemul centralizat.
Potrivit reprezentanților de la Distrigaz Nord Bacău, societate care avizează proiectele pentru gaz și dă aprobarea pentru montarea contoarelor de gaz, numărul solicitărilor pentru avizarea documentației de gaz se menține, în continuare, foarte ridicat. „Ne-am așteptat ca după ce Termloc și CET au încetat să mai aprobe cereri de debranșare de la sistemul centralizat de încălzire, numărul avizelor pentru obținerea documentației de gaz în vederea montării unei centrale de apartament să scadă simțitor. Nu s-a întîmplat deloc așa, ba chiar au fost situații în care solicitările de aprobare a documentației au fost mai numeroase decît în perioada cînd se puteau monta centrale termice. Cred că unul dintre motivele pentru care s-a întîmplat ca oamenii să se gîndească să facă învestiții în montarea unei centrale termice l-a reprezentat numeroasele avarii care au afectat locuințele băcăuanilor în această iarnă”, a precizat Mircea Apetrei, inginer șef la Sucursala Distrigaz Nord Bacău.
De ce fug băcăuanii de sistemul centralizat
Unul dintre motivele pentru care băcăuanii se gîndesc să aibă propria sursă de încălzire îl reprezintă, încă, avantajele bănești. O altă cauză, însă, la fel de importantă, este lipsa căldurii și a apei calde. În iarna aceasta, de exemplu, persoanele racordate la CET Bacău au dîrdîit serios. Reprezentanții CET, firmă care se află de aproape doi ani în subordinea Consiliului local, dădeau asigurări că s-au făcut reparații și că, pe timpul ierni, oamenii nu vor sta fără căldură. În doar o lună, la CET au avut loc numeroase avarii, urmate de sistarea căldurii și apei calde. Asigurările șefilor de la CET s-au dovedit simple vorbe goale, iar cei care au strîns din dinți de frig în case au fost locuitorii orașului.
În cazul băcăuanilor racordați la CET, cererile de debranșare au putut fi depuse numai pînă la 31 septembrie 2003, iar în cazul Termloc debranșările au fost permise, așa cum prevede și legea, pînă la 31 octombrie. Chiar și după aceste date, însă, foarte mulți băcăuani au luat cu asalt birourile de la Distrigaz pentru a întocmi documentația de gaz. Potrivit inginerului șef Mircea Apetrei, cele mai multe documentații au fost înaintate pentru avizare în luna noiembrie, cînd peste 700 de băcăuani au venit la Distrigaz cu proiectele întocmite de proiectanții de gaz. În decembrie au venit să-și avizeze proiectele aproximativ 500 de băcăuani, iar în luna ianuarie alți circa 150 de cetățeni au început demersurile pentru montarea unei centrale termice. „Cum în această perioadă montarea centralelor de apartament este interzisă, oamenii s-au gîndit să înceapă demersurile cînd nu este foarte multă lume la ghișee. O parte dintre cei care au solicitat avizarea proiectelor au solicitat și montarea contoarelor, ceea ce înseamnă că au dat în folosință centralele. În această situație nu sînt, însă, mai mult de 200 de proprietari”, a mai spus inginerul șef Mircea Apetrei.
Faptul că peste 1.000 de proprietari de apartamente din Bacău așteaptă sistarea funizării căldurii centralizate pentru a-și monta propria centrală termică de apartament denotă că băcăuanii sînt, în continuare, nemulțumiți de serviciile firmelor de termoficare.
În vara anul trecut, CET și Termloc s-au confurntat cu o adevărată avalașă de cereri de debranșare, peste 7.000 de proprietari de apartamente renunțînd numai într-un singur sezon la serviciile sistemului public de termoficare. Pentru că legea interzice debranșarea în timpul sezonului rece, cînd firmele publice de termoficare furnizează agent termic, băcăuanilor nu le mai rămîne decît să aștepte venirea primăverii pentru a scăpa de povara încălzirii centralizate.
Foarte interesant de urmărit vor fi demersurile pe care le face administrația publică locală din Bacău. Reprezentanții primăriei au afirmat, de curînd, că iau foarte serios în calcul ideea atragerii unui împrumut de 50 de milioane de euro pentru a pune la punct sistemul de transport al agentului termic de la CET spre oraș. Suma este imensă și ar fi binevenită dacă numărul celor branșați la CET ar atinge cote mari. Cum însă CET și Termloc pierd constant abonați, cu miile într-un singur sezon, rămîne de văzut dacă demersul Consiliului local de a împrumuta cele 50 de milioane de euro se mai justifică sau nu. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns