Interlocutorii cel mai dificil de intervievat sînt, fără îndoială, ziariștii. Sînt suspicioși cînd vine vorba să răspundă ei înșiși la întrebări și deosebit de curioși. Am fost și noi curioși să aflăm cum se împacă jurnaliștii cu trezitul de dimineață. Așa am aflat că Mădălina Pavăl, crainica știrilor Euro Tv, se trezește la ora 6.30 în fiecare dimineață, pentru că trebuie să fie la redacție. Are ceas cu alarmă, își face toaleta și un machiaj de zi. „Toată această treabă îmi ia aproximativ 20 – 25 de minute. Apoi îmi beau cafeaua și mă enervez pentru că niciodată nu știu cu ce să mă îmbrac. Nu-mi pregătesc haine de seara niciodată. În general, trag ceva pe mine care să fie decent, dar asta nu înseamnă că sînt mulțumită”, declară Mădălina. O nouă rundă de nervi urmează în stația de autobuz, în așteptarea celebrului 22. Are și o superstiție: să nu vadă pisici negre, pentru că nu-i merge bine toată ziua.
Tot din televiziune, de data asta un reporter, Cristina Cîrlan de la Alfa TV, se trezește cu greu dis de dimineață. Pentru asta are un ceas cu alarmă care sună la ora 7.00. Mai stă cinci minute în pat, apoi se duce la baie pentru toaletă. „Pentru fardat nu acord mai mult de cinci minute. Caut culorile cît mai naturale. Un ruj și un creion de ochi îmi este suficient”, spune Cristina. Între timp își pune de cafea și fumează cel puțin o țigară. Ca să nu întîrzie, mănîncă pe drum pîine prăjită, iar la ora 8.30 este la spital, domeniul de care răspinde din punct de vedere jurnalistic. Puțin mai devreme decît cele două truditoare pe plantația mass mediei se trezește redactorul șef al cotidianului Deșteptarea. Asta nu înseamnă, însă, că se și ridică din pat mai devreme. La ora 6.30 sună ceasul. „Primul lucru pe care îl fac este să mai stau în pat o oră. Apoi îmi beau cafeaua și fumez trei țigări. Nu mănînc nimic. Urmăresc toate știrile de dimineață. Îmi conduc soția la serviciu – adică la ușă – îmi fac pachețel și plec la redacție. Nu-mi place să mă scol dimineața, aș dormi pînă la 12.00, dar nu se poate niciodată”, spune Gheroghe Bălțătescu. Motivul este destul de simplu: Gheorghe Bălțătescu închide ediția ziarului la ora 10.30 – 11.00 în fiecare seară „și din cauza asta mi-e foarte dragă noaptea”, mai spune cerberul ziarului concurent. El are și o superstiție: la știri, nu se uită niciodată la horoscop. „În momentul în care se anunță rubrica asta, schimb canalul”, mustăcește Bălțătescu.
Producătorul știrilor de la Alfa TV, Carmen Stavarache, are un adevărat ritual. La ora 6.40 sună ceasul. Nu mai lenevește nici un pic în pat, pentru că are foarte multe suflete în grijă. „Primul drum îl fac la papagal, pești și pisică ,cărora le dau de mîncare și le fac curățenie. Apoi îmi pun de cafea. Toate treburile astea le fac pînă la ora 7.00, cînd începe matinalul la noi pe post și mă proptesc în fașa televizorului. Apoi, îmi scol băiatul, care se pregătește singur de școală. Eu îi pun numai pastă de dinți pe periuță. Machiajul meu durează puțin și mă îmbrac destul de repede. La ora 8.30 sînt la redacție pentru ședință”, declară Carmen. Și ea are superstiții. Iese întotdeauna cu dreptul din casă și își face cruce de trei ori. Foarte ordonată este și Elena Țintaru de la cotidianul Deșteptarea. La ora 6.00 se trezește. „Am băiat la școală și trebuie să-l pregătesc. După ce pleacă el la școală, mă ocup și de mine. Îmi fac toaleta destul de repede și de regulă îmi aleg hainele cu care mă îmbrac în funcție de condițiile meteo din acea zi”, spune șefa reporterilor de la secția Social a cotidianului Deșteptarea. În bucătărie își bea cafeaua, ia apoi micul dejun, iar între timp se uită și la primele știri ale dimineții. La redacție ajunge întotdeauna înainte de ora 9.00, cînd începe ședința de redacție, pentru a se sfătui cu colegii ei în privința subiectelor de pe ziua respectivă.
La polul opus privind eficiența pare a fi colega noastră Nicoleta Bichescu. Bichi, mai scurt. Primul lucru pe care îl urăște în fiecare dimineață este ceasul . De fapt ceasul de pe telefon, programat să sune din cinci în cinci minute. Abia după al șasele apel se stîrnește, asta dacă nu aude fetița soneria mai devreme și o trezește și pe Nicoleta. Primul drum pe care îl face, aproape tîrîș, este la aragaz. „Se întîmplă de multe ori ca soțul meu să mă răsfețe și să găsesc cafeaua făcută. În acele zile este minunat. Altfel, umblu ca o fantomă și sînt pe jumătate adormită. Este suficient să simt mirosul cafelei dată în clocot, că deja devin mai vioaie. Mă duc la baie, fac duș și mănînc. Nu plec niciodată dimineața fără să mănînc”, spune stăpînul de sclavi de la „Ziarul de Bacău”. Pentru cafea își alocă apoi cel puțin 20 de minute. Dacă se întîmplă să fie o zi mai lejeră, și nici nu are țigări în casă – o mare dramă – coboară și cumpără și ziarele. „Este singurul moment la zilei care îmi aparține. Fumez două, trei țigări la cafea și îmi pun la punct agenda. În minte, bineînțeles, că nu scriu chiar așa dimineață”, ține să precizeze Bichi. Se îmbracă – oare cu ce? – dar pentru asta stă cel puțin zece minute în fața dulapului deschis. Niciodată nu știe ce să aleagă. Întotdeauna se fardează, își îmbracă copilul, îl spală, îi dă să mănînce și pleacă cu el la grădiniță. Apoi, pentru toată lumea, începe nebunia. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns