În județul Bacău, inundațiile din acestă vară au produs pagube care s-au cifrat la circa 60 de miliarde de lei. Cel puțin așa rezulta din evaluarăile efectuate de comisiile care s-au deplasat la fața locului. Imediat, autoritățile locale au întocmit rapoarte la Ministerul Administrației Publice Locale, prin care cereau sprijin financiar pentru remedierea pagubelor. De atunci, din partea Guvernului au venit în Bacău șapte miliarde de lei pentru lucrări hidrotehnice în cinci localități. Nici unul dintre sinistrați nu a primit vreun ajutor din partea guvernului, iar una dintre cele mai afectate comune, Agăș, nu a primit nici sprijinul financiar promis pentru efectuarea lucrărilor de amenajare a versantului care amenința să alunece peste calea ferată care trece prin zonă.
Cele mai grav afectate de inundațiile și furtunile din această vară au fost localitățile Ghimeș Făget, Slănic Moldova, Dealu Morii, Buhoci, Tătărăști, Agăș și Asău. Prefectura și Consiliul Județean din Bacău au trimis la București șase proiecte de hotărîre în care s-a cerut ajutorarea financiară cu 60 de miliarde de lei a localităților sinistrate. Acești bani erau necesari pentru decolmatarea drumurilor, refacerea covorului asfaltic sau aducerea de balast pe drumurile comunale înfundate, amenajarea albiilor unor ape și reconstruirea podurilor și podețelor distruse în timpul inundațiilor. Conform documentațiilor întocmite la acea vreme, cei mai mulți bani ar fi urmat să-i primească comunele Ghimeș și Buhoci, cu 13 miliarde de lei, respectiv 8 miliarde, comuna Asău, 3,6 miliarde, urmate de orașul Slănic și comuna Tătărăști – 3,5 miliarde, și Dealu Morii, cu 2,9 miliarde de lei.
Nu cu mult timp înainte de intrarea în iarnă, cînd vremea nu mai permite lucrări de amenajare teritorială, în județul Bacău au ajuns doar șapte miliarde de lei. Cel mai mult, adică 2,2 miliarde de lei, a primit comuna Urechești, o localitate care a fost afectată de inundațiile din anii anteriori. Banii au fost folosiți pentru amenajarea albiilor torenților. Pe locul doi se situează localitățile Podu Turcului și Ghimeș, care au primit cîte două miliarde de lei pentru amenajarea albiilor pîrîurilor și refacerera unor drumuri. Municipiul Bacău a primit aproape 800 de milioane de lei pentru amenajarea albiei Negelului, iar pentru alte trei pîrîuri din județ au mai fost alocate încă 760 de milioane de lei. Nici unul dintre sinistrați nu a primit ajutor din partea Guvernului. „Tot ce s-a făcut pentru sinistrați a fost pe plan local, cu ajutorul comunității. Crucea Roșie a donat la vremea respectivă pături și articole de îmbrăcăminte, iar SIF Moldova a donat 50 de milioane de lei pentru locuitorii din comuna Palanca”, declară prefectul Cătălin Radu Mardare.
Una dintre cele mai afectate comune, Agăș, încă mai speră să primească ajutoarele financiare promise de guvern pentru amenajarea albiilor și refacerea drumurilor. „Pînă acum, la noi au ajuns echipele de constatare. Vreo opt la număr. De la partid ni s-a promis că vom primi aparatură electrocasnică pentru cei afectați de inundații, în satele Sulta, Cotumba și Agăș. Noi sîntem însă oameni gospodari și ne-am rezolvat problemele pe plan local. Am făcut decolmatări, canale, apărători de maluri din brazi și răchită. Avem promisiuni de la Guvern pentru lucrările hidrotehnice din satul Belegheț, stabilizări de maluri în satul Cotumba și pentru achiziționarea unor gabioane (un fel de cutii din plase de fier beton care se umplu cu piatră de rîu și care se amplasează pe malurile apelor – n.r.)”, declară primarul comunei Agăș, Toma Spoială. (Mirela ROMANEȚ)
Familiile cărora le-au ars casele au primit ajutoare de la Rotary
La fel de năpăstuiți ca și cei cărora casele le-au fost luate de ape,
cîteva zeci de sinistrați din comuna Ștefan cel Mare, care au rămas
fără locuințe în urma incendiilor din luna martie, au fost ajutați cu
materiale de construcții de membrii Rotary Club din Bacău, din care
fac parte mai mulți oameni de afaceri. Ajutoarele au fost acordate în
două etape. La începutul acestei luni, membrii Rotary Club au
donat zece uși din lemn. Pe 7 octombrie, a doua serie de ajutoare a
constat în șapte tone de cărămidă pentru construcții, valoarea
bunurilor oferite ridicîndu-se la 55 de milioane de lei. Ideea
umanitară a fost pusă în practică de Dan Cristea, Costică Clipa și
Vasile Apostol, membri ai Rotary Club, care au asigurat transportul
și forța de muncă pentru încărcarea și descărcarea materialelor de
construcții. Cărămizile vor fi oferite familiei Elena Șoroagă, o
localnică a cărei locuință a fost ditrusă în totalitate. Prefectul Radu
Cătălin Mardare a fost de curînd în comuna Ștefan cel Mare și a
verificat stadiul derulării acțiunii de ajutorare a sinistraților.
Reamintim că pentru locuitorii satului Răcăuți, din comuna Ștefan
cel Mare, ziua de 7 martie a fost, probabil, cea mai tristă din viața
lor. Incendiile izbucnite au mistuit 15 gospodării. Sinistrul a izbucnit
de la groapa de gunoi a satului, cunoscută printre localnici ca Rîpa
lui Beldea. Aceasta a fost lăsată nesupravegheată și focul s-a întins
cu rapiditate în toate direcțiile, datorită intensității mari și schimbării
bruște de direcției vîntului. Casele și anexele din gospodării au ars
aproape în întregime. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns