Acțiunea ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă pentru guvernanți, însă unii angajați din Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău s-au comportat de parcă i-ar fi scos cineva cu forța afară. Au refuzat să vorbească despre nemulțumirile lor și au fugit din fața aparatului foto. Bolnavii veniți la Ambulatoriul de Specialitate au așteptat în ploaie să se termine greva.
Cadrele medicale s-au aflat, ieri, timp de două ore, în grevă de avertisment. Cu banderole la mână, medici, asistenți medicali și alți angajați de la SJU Bacău au oprit activitatea între orele 8.00 și 10.00 și au ieșit în curtea spitalului pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce privește situația dezastruoasă în care se află sistemul medical. Grupuri de angajați s-au adunat la ambele intrări în spital și, timp de două ore au ignorat vremea capricioasă. În acest interval, doar cei de la Unitatea de Primiri Urgențe au lucrat. „Până la acest moment nu avem decât promisiuni de la minister – arată Aurel Crețu, liderul Sanitas. Protestele nu se vor opri până nu vom avea ceva concret, până când toate discuțiile și promisiunile nu vor fi transpuse într-un act normativ, publicat în Monitorul Oficial. Am cerut demisia ministrului Sănătății pentru că nu apără nici interesele angajaților din sistem, și nici ale asiguraților. Nu se mai poate așa! În Spitalul Județean de Urgență este un deficit de 650 de persoane, lucrăm cu o treime din angajați. Practic, noi suntem într-o permanentă grevă de avertisment. Până când să lucrăm așa? Așteptăm decizia guvernanților, iar dacă nu se concretizează nimic intrăm în grevă generală pe 28 noiembrie. Cei care vor suferi, din păcate, cel mai mult sunt asigurații, care nu au nicio vină.”
Participanții la greva de avertisment au înțeles în mod diferit rolul acestei forme de protest. Mai bine spus, unii nu au înțeles că prin această acțiune au posibilitatea să-și facă publice nemulțumirile și s-au comportat ca și cum ar fi fost scoși afară cu forța. „Nu am nimic de spus – ne-a replicat, încruntat, un angajat al spitalului. Scrie în presă care sunt revendicările. Întrebați liderul de sindicat.” Aceeași atitudine ostilă au avut-o unii salariați în fața aparatului foto. S-au întors cu spatele și s-au ferit să fie pozați. Medicii au fost cei spre care am fost trimiși pentru declarații, deși, teoretic, revendicările sunt ale tuturor angajaților din sistem. „Toată conducerea, indiferent de cine vine la putere, ne tratează cu dispreț, pentru ei noi nu existăm – a reclamat dr. Zenovia Dumbravă, medic primar ORL. Ne-am săturat de măgării și de minciuni. O să mai ieșim la vot la Paștele cailor!” „Este pentru prima dată când vin și medici în număr destul de marela proteste – precizează și dr. Valerica Ciobanu, medic primar Secția de Infecțioase Adulți. Susținem și noi aceste revendicări care, de altfel, sunt aceleași de ani întregi. Dacă noi internăm oameni și nu avem cu ce să susținem actul medical, noi suntem acuzați că suntem neserioși.”
Dacă greva de avertisment organizată ieri de cadrele medicale va avea vreun efect e greu de spus. Medicii s-au arătat destul de sceptici, deși au acceptat să participe la protest, că guvernanții vor reacționa la nemulțumirile lor. „Noi facem grevă, dar tot degeaba – este de părere dr. Mircea Blănaru, medic primar Chirurgie Pediatrică. Medicii nu sunt luați în considerare. Piramida este cu fundul în sus. Pe guvernanți nu-i interesează. Acolo, sus, e o gașcă de hoți care conduc și pe care îi interesează numai afacerile personale. Sănătatea populației – să se descurce!”
Bolnavii au așteptat afară să se termine greva
Alături de personalul medical, aflat în grevă de avertisment timp de două ore, au așteptat și zeci de bolnavi. Mulți dintre băcăuani nu au știut de această acțiune de protest și au venit de la primele ore la Ambulatoriul de Specialitate sau Laboratorul de Analize. Au avut surpriza să găsească ușile închise și au fost nevoiți să aștepte două ore afară, în ploaie. „Stau de la ora 8 aici – ne-a spus Margareta Birdea, pacientă. Nu am știut că este grevă. Am diabet și am venit să-mi ridic medicamentele. Eu am fost programată la 8.30 și nu am încotro, trebuie să stau acum până la 10.00. Pe de o parte au și medicii dreptate, dacă sistemul e așa cum e. Însă trebuiau să anunțe din timp, nu sunt anunțuri că astăzi este grevă.” „Ce să facem? Stăm și înghețăm – s-a arătat nemulțumită o altă pacientă, Maria Lupu. Nu am știut de grevă. În felul lor au dreptate. Dar și noi, pensionarii, ar trebui să facem grevă. Mai mult de jumătate din pensie o dăm pe medicamente.”
Liderul Sanitas, Aurel Crețu, susține că greva de avertisment a fost anunțată și în presă, dar și la spital, iar bonuri s-au dat începând cu ora 10.00, astfel încât asigurații să nu fie afectați de această acțiune.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns