• dintre cei 2.300 de băcăuani diagnosticați într-o singură săptămînă cu viroză și pneumonie, 11 sînt bolnavi de gripă • de la începutul lunii decembrie, numărul bolnavilor cu infecții respiratorii a crescut cu 70%
Prima jumătate a lunii decembrie a adus în județul Bacău și primele cazuri de gripă diagnosticate de medicii infecționiști. Numai în prima săptămînă a lui decembrie au fost înregistrate 11 cazuri de gripă, primele din acest sezon rece, și cu 70% mai multe viroze decît cele apărute în ultima săptămînă a lunii noiembrie. Creșterea este alarmantă și în ce privește numărul băcăuanilor la care infecțiile respiratorii netratate la timp s-au transformat în pneumonie. În prima săptămînă a lunii decembrie, numărul pacienților care au primit tratament pentru pneumonie a fost dublu față de cel al bolnavilor cu această afecțiune înregistrați în cabinetele medicilor în ultimele șapte zile ale lunii noiembrie. „Odată cu avalanșa de infecții respiratorii, au apărut și primele cazuri de gripă din acest sezon. Chiar și populația pusă la adăpost de gripă prin vaccinare poate se să îmbolnăvească, întrucît virusul care circulă este o tulpină care nu este conținută de vaccinul antigripal. Vaccinul care există pe piață anul acesta oferă imunitate pentru patru tulpini de viruși gripali, nu și pentru tulpina nou intrată în circulație”, ne-a declarat dr. Anca Dancău, șefa serviciului Epidemiologic al Direcției de Sănătate Publică (DSP).
Statistica DSP are toate șansele ca în următorale zile să devină și mai îngrijorătoare. În zilele de week-end, la Spitalul de Pediatrie au fost internați 66 de copii, dintre care 54 suferă de infecții respiratorii. „Cei mai mulți dintre copiii internați sînt de vîrstă preșcolară. Pînă acum, predominau sugarii. Boala se manifestă rapid, cu febră mare și nu trebuie amînată prezentarea la medic”, ne-a declarat pediatrul Aurelia Țaga, director adjunct al spitalului de copii. La secția de adulți în care sînt tratate bolile infecțioase, cadrele medicale sînt mult mai tranșante. De ieri, au lipit pe ușă afișe cu avertismentul „Carantină!”, astfel că rudele bolnavilor sînt obligate să-și limiteze cît mai mult posibil vizitele la pacienții internați. „Zilnic internăm cîte 10-11 pacienți, dar și aceștia dintre cei mai grav, pentru că altfel nu am mai avea locuri în secție și bolnavii ar fi nevoiți să stea cîte doi în pat. Pacienții care vin cu febră de 38 de grade îi consultăm și le recomandăm tratament la domiciliu, iar cei cu febră de 39 și 40 grade îi internăm în spital. Numărul de bolnavi este foarte mare și încercăm să stopăm creșterea numărului de bolnavi prin interzicerea vizitelor în secție ale rudelor”, ne-a declarat dr. Valerica Stan, șefa secției de Boli Infecțioase din Spitalul Județean.
DSP cere Casei de Asigurări liber la rețetele gratuite
Creșterea cu peste 50% a cazurilor de pneumonii și cu 70% a virozelor le-a dat de gîndit reprezentanților DSP care au decis ca, măcar în rîndul copiilor, bolile de sezon să fie mai ușor de tratat la domiciliu. „În continuare multe dintre mamele ajunse în Pediatrie s-au plîns de faptul că, dacă se adresează medicilor de familie din centrele de permanență, nu pot primi rețete gratuite. Am cerut Casei Asigurărilor de Sănătate ca medicii de familie care fac de gardă în centrele de permanență să poată elibera rețete gratuite pentru toți copiii pe care îi consultă”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director DSP.
În urmă cu două săptămîni, tot după o avalanșă de internări în Pediatrie, reprezentanții Casei de Sănătate au hotărît ca toate rețetele gratuite ale copiilor să fie eliberate, fără restricție, de farmaciile din rețeua Medica. Rețetele sînt eliberate însă cu o condiție, aceea ca ele să fie prescrise de medici pediatri. „Condiția aceasta nu este normală. Și medicii de familie pot prescrie rețete gratuite și este de dorit ca pacienții să se adreseze din timp la doctor și să primească tratament de la primele semne de boală. Nu trebuie așteptat ca pacienții să ajungă cazuri de urgență ca să fie internați”, a mai spus directoarea Cojocaru. Oricum, indiferent de specialitatea medicului care își pune parafa pe o rețetă gratuită, găsirea unei farmacii care să și elibereze medicamentele zilele acestea este o adevărată performanță. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns