• în țară, prețul mediu al grîului abia trece de 5.000 de lei
Grîul din recolta nouă a apărut la vînzare pe piețele și în oboarele din județul Bacău. Prețul cu care s-a vîndut grîul a oscilat, pînă la începutul acestei luni, între 7 și 8.000 de lei, cu aproape trei mii de lei mai mare decît prețul mediu pe piețele din România – în scădere bruscă, la începutul lunii iulie, odată cu noua recoltă, și a ajuns la 5.200 de lei pe kilogram. Grîul se vinde, însă, și mai scump în județe din Ardeal – Hunedoara, Bistrița Năsăud sau Cluj, dar și în București, Galați și Caraș Severin, în timp ce în județul Harghita prețul kilogramului de grîu bate cu cel din sudul țării – Călărași și Dolj, adică 4,5 – 5.000 de lei pe kilogram. În următoarea perioadă, tendința pe piață este de menținere a prețului mediu la grîu.
În piețele și oboarele din județul Bacău, tot pînă la începutul acestei luni s-a simțit o ușoară scădere a prețurilor maximale la porci și vite, dar și la carnea de porc în carcasă, precum și la morcov. Astfel, un porc se vindea cu 25 – 30 de mii de lei pe kilogramul în viu și o vită cu același preț. Dacă prețurile la celelalte produse – din carne, lapte sau legume și fructe au rămas neschimbate, telemeaua și uleiul s-au scumpit. Un kilogram de telemea era în piețele băcăuane 70 – 80 de mii de lei, iar un litru de ulei 25 – 27 de mii de lei.
În aceeași perioadă, porcii n-au fost nicăieri mai ieftini în țară, însă au fost mai scumpi în unele județe din sudul României și chiar în Brașov, dar vitele s-au vîndut la fel de ieftin și chiar mai ieftin în Bihor, Buzău și Dîmbovița. În județul Iași, porcii sînt mai scumpi ca în Bacău, dar vitele la același preț. Aceste prețuri la porci i-a descurajat pe mulți crescători, care au renunțat să mai crească animale pentru piață și s-au rezumat la necesarul din gospodăriile proprii.
În piețele de legume, se pare că cel mai greu de găsit în perioada următoare vor fi roșiile și ceapa, care este de așteptat să aibă și prețuri foarte mari. Ieri, în Piața Centrală din Bacău un kilogram de roșii de cea mai bună calitate se vindea cu 20.000 de lei, iar unul de ceapă cu 13.000 de lei. (Petru DONE)
Lasă un răspuns