– 30 de europarlamentari, primari si consilieri din regiuni ale Uniunii Europene s-au reunit in Bacau, in cadrul sedintei extraordinare a Grupului ALDE, din Comitetul Regiunilor – invitatii au discutat despre probleme administrative, fondurile europene, despre masuri de ajutor pentru Republica Moldova si au vizitat obiective de investitii din municipiul Bacau finantate cu fonduri europene – europenii au ales Bacaul deoarece este orasul cu cele mai multe fonduri europene atrase – 300 milioane de euro
Municipiul Bacau a gazduit la sfirsitul saptaminii trecute o reuniune istorica. Un numar de 30 europarlamentari, primari sau consilieri locali si regionali din diferite regiuni ale Uniunii Europene si-au dat intilnire in cadrul sedinte extraordinare de lucru a Grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) din Comitetul Regiunilor. Dezbaterile au avut loc la Centru de Afaceri si Expozitional «Mircea Cancicov» din Bacau. Odata pe an, membrii Grupului ALDE parasesc Bruxellesul si organizeaza o intilnire extraordinara intr-un oras european. Au fost prezenti oaspeti din Lituania, Estonia, Irlanda, Finlanda, Italia, Marea Britanie, Danemarca, Ungaria si Romania. Primarul Romeo Stavarache a prezentat un istoric al municipiului Bacau, in paralel cu o suita de imagini care au intarit istoricul si specificul Bacaului. «Este un eveniment de o importanta majora pentru municipiul Bacau, liberalii romani si europeni. Au fost abordate doua teme: reforma administrativa in Romania si experiente ale reformelor implementate in UE si parteneriatul estic si sprijinul oferit de UE in tarile estice, respectiv Republica Moldova. Bacaul ofera oportunitati economice, culturale, spirituale, sociale, pentru ca administratia locala este deschisa. Avem proiecte europene care insumeaza 300 milioane de euro, pe mediu, infrastructura, sociale sau mediu de afaceri», a declarat primarul Bacaului.
Europenii promit ca se vor implica in dezvoltarea turismului
Acesta din urma a si constituit argumentul major pentru care Bacaul a fost desemnat sa organize sedinta. “Sintem mindri de primarul Romeo Stavarache, de ce a realizat in Bacau si de modul in care a reprezentat liberalii in doua mandate. Am gasit aici o regiune foarte frumoasa si am vazut imediat posibilitatea de dezvoltare a turismului. Cum vom ajunge in orasele noastre vom face lobby pentru aceasta frumoasa regiune, pentru ca oamenii din orasele noastre sa vina sa viziteze aceste locuri superbe. Cetatenii nostri trebuie sa se bucure si ei de aceste locuri si trebuie sa ajutam la cresterea ratei tursimului. Este un obiectiv pe care mi l-am propus pentru urmatorul an”, a declarat Flo Clucas, presedinta Grupului ALDE din CoR, membra in Consiliul Local al orasului Liverpool, Marea Britanie. Ea a precizat ca Bacaul este un exemplu demn de urmat, de bune practici, pentru alte orase din regiuni europene.
Guvernul Boc, criticat pentru rata de absorbtie a fondurilor europene
Ramona Manescu, europarlamanetar liberal, a prezentat un raport despre rata absorbtiei fondurilor europene din tara noastra. Din pacate, ea a punctat ca Romania este deficitara la acest capitol si de aceea Guvernul actual nu isi poate macar permite sa duca o minima negociere la Bruxelles. «Romania pierde pina in 2015 numai putin de 15 milione de euro pe zi. Daca mai adunam si sumele din cofinantare pe care le dau tot europenii, pierderea ajunge la aproape 30 milioane de euro. Acesta in conditiile in care Guvernul si-a permis luxul sa imprumute cu dobinzi, de la FMI, 19 miliarde de euro. Aceste lucruri denota ori o rea vointa a Guvernului Boc, ori incapacitate de gestionare a situatiei, ori nepricepere», a sustinut Ramona Manescu. Cifrele sint si ele elocvente. Pe mediu rata proiectelor contractate este de 43%, in timp ce sumele date de europeni pentru acestea se ridica la 2%. Pe resurse umane avem proiecte contractate de 72%, in timp ce au fost decontati efectiv de UE 12%, iar pe transport, proiectele sint de 15%, banii ajunsi in Romania de doar 1%. Deputatul liberal de Bacau Ionel Palar a vorbit si el despre proiectele de lege ce vizeaza impartirea administrativa a tarii in regiuni, in timp ce senatorul Cristain David, vicepresedinte al Internationalei Liberale a vorbit atit despre frontierea estica, relatiile cu Moldova, cit si despre fondurile structurale. Europarlamentarul Cristian Busoi a criticat si el in termeni duri Guvernul portocaliu.
Europenii, multumiti de modul cum a fost gestionat banul lor
Vizita delegatiei liberalilor europeni s-a incheiat cu un tur la obiectivele din municipiul Bacau realizate cu fonduri europene: pasajul subteran, investitiile de la CET, statia de tratare si epurare si fireste Centru de Afaceri. Acestia s-au declarat placut surprinsi de investitii si au apreciat calitatea lucrarilor.
Comitetul Regiunilor, baza de unde pleaca legile europene
Comitetul Regiunilor (CoR) este adunarea politica care ofera nivelurilor regional si local posibilitatea de a-si face auzita vocea in cadrul elaborarii politicilor UE si in cadrul legislatiei UE. Tratatele obliga Comisia, Parlamentul si Consiliul sa consulte Comitetul Regiunilor de fiecare data cind se fac noi propuneri in domenii care afecteaza nivelurile local si regional. CoR are 344 de membri din cele 27 de tari ale UE si activitatea sa este organizata in sase comisii diferite. Acestea examineaza propuneri, dezbat si discuta in scopul elaborarii avizelor oficiale privind chestiunile esentiale. Delegatia României la CoR este formata din 15 alesi locali si judeteni. Primarul Romeo Stavarache, este membru in Biroul de conducere al CoR din 2010 si de asemenea vicepresedinte CEMR – Consiliul European al Municipalitatilor si Regiunilor.
Lasă un răspuns