Producătorii din agricultura județului au început să se asocieze în grupuri specializate. La această oră există șase asociații județene și alte 16 asociații constituite la nivel de localități. Cei care au constituit aceste grupuri au ca scop reunirea celor care desfășoară o activitate anume, fie în domeniul zootehnic, fie în cel viticol, cultivarea cerealelor etc. Motivația ține de promovarea intereselor asociaților în diverse situații, cum este vorba de încasarea primelor pe produse, a aprovizionării cu materii prime și carburanți etc. Agricultorii încep să conștientizeze faptul că singuri luptă mai greu cu birocrația și alte probleme inerente activității lor.
Cele șase asociații județene sînt ale cultivatorilor de cartof, de floarea-soarelui, de sfeclă de zahăr, de grîu, a producătorilor de lapte și a crescătorilor de taurine. La nivel local, cele mai multe sînt asociațiile profilate pe creșterea bovinelor, care s-au înființat în comunele Traian, Ardeoani, Luncani, Dămienești, Plopana, Glăvănești, Secuieni, Dealu Morii, precum și în zona Onești. Celelalte asociații sînt profilate pe producție vegetală și pe viticultură.
„Noi vom discuta cu reprezentanții asociațiilor județene – a declarat directorul general al Direcției pentru Agricultură și Industrie Alimentară, Ioan Melinte -, pentru ca ei să desemneze un reprezentant care să aibă un dialog cu noi. Astfel ei ne vor informa asupra problemelor cu care se confruntă, iar noi vom încerca să le rezolvăm pe cele care ne implică sau să le comunicăm minsterului cînd este cazul”. Una din problemele ridicate zilele trecute de reprezentanții asociațiilor de creștere a bovinelor este lipsa personalului specializat în însămînțări artificiale, motiv pentru care pot avea probleme cu primele ce li se cuvin pentru tăurașii pe care-i cresc. (G. PASCU)
Lasă un răspuns