• în această vară, Guvernul anunța electrificarea tuturor localităților din mediul rural cu mai mult de 20 de gospodării • finanțarea ar fi trebuit asigurată dintr-un credit contractat de Electrica, însă contractul respectiv nu a fost semnat nici pînă acum • în loc de 49 de localități, cît se anunțase inițial că vor fi electrificate, se vor începe lucrări în doar 18 proiecte • firmele de profil vor face lucrări pe datorie
Locuitorii din satele Valea Mărului, comuna Lipova, Mateiești – comuna Sănduleni, Satu Nou (Parincea), Făgețel (Berești Bistrița), Buruieniși de Sus (Brusturoasa), Mărăscu (Horgești) și Grădești (Dealu Morii) nu au știut niciodată ce înseamnă avantajele electricității. Cele aproape 180 de gospodării din aceste șapte localități nu au fost niciodată electrificate. Minunea ar fi trebuit să se producă în acest an, după cum au promis autoritățile, însă se pare că o parte dintre acești oameni vor trebui să mai aștepte mult timp pînă vor putea folosi un televizor, frigider, mașină de spălat sau un fier de călcat.
La începutul acestei veri, cu un an înaintea alegerilor, Guvernul anunța cu surle și trîmbițe electrificarea tuturor localităților rurale care nu au avut niciodată curent electric sau extinderea rețelelor electrice în localitățile unde gospodăriile nu sînt racordate la rețea. Finanțarea lucrărilor urma să fie asigurată dintr-un credit de 200 de milioane de euro, pe care Electrica îl contracta de la un sindicat de bănci, iar lucrările ar fi trebuit finalizate în următorii patru ani. În județul Bacău, în urma acestui program, curentul electric ar fi trebuit să ajungă în circa 4.000 de gospodării. După cum anunțau reprezentnanții Electrica în luna iulie a acestei veri, la sfîrșitul lunii septembrie lucrurile de electrificare ar fi trebuit să înceapă. Numai că, pînă acum, s-au organizat doar licitațiile pentru desemnarea firmelor care vor realiza extinderea rețelelor de electrificare. „În primă fază, ar urma să se deschidă simultan nouă șantiere, printre acestea numărîndu-se nouă sate care nu au fost niciodată electrificate. Este vorba despre localitățile Valea Mărului, comuna Lipova, Mateiești, comuna Sănduleni, Satu Nou, comuna Parincea sau Făgețel, comuna Brusturoasa. Numai în acest an ar urma să fie realizate investiții în 49 de localități, anul viitor ar urma să se realizeze extinderi de rețele în 56 de sate, în 2005 extinderile vor ajunge în 46 de sate, iar, în 2006, lucrările vor continua în 13 sate”, spunea în vară, în momentul anunțării proiectului, Traian Mazilu, directorul Filialei Electrica Moldova.
Fără a preciza care este motivul, reprezentații Electrica au anunțat la sfîrșitul săptămînii trecute că în județul Bacău au fost organizate licitații pentru deschiderea în acest an a doar 18 șantiere. „Nouă lucrări vizează locuințele ANL în care se regăsesc peste 1.200 de gospodării, cinci sînt lucrări de extindere și patru de electrificare. Valoarea totală a investițiilor se ridică la circa 66,7 miliarde de lei”, a spus Toma Suru, directorul de Dezvoltare a Filialei Electrica Moldova.
Reducerea de la 49 de localități la doar 18 ar putea avea ca motiv lipsa banilor. Chiar dacă de la anunțarea programului au trecut mai bine de trei luni, Electrica nu a obținut nici acum creditul, chiar dacă el este garantat de stat, iar fără bani nimeni nu este dispus să lucreze. „Pentru că valoarea creditului este foarte mare, nu a fost găsită o singură bancă care să dea toți banii. Semnarea contractului de credit cu un sindicat de bănci ar putea avea loc la jumătatea lunii octombrie”, a spus Toader Mazilu, directorul Filialei Electrica Moldova.
Chiar dacă lucrările de electrificare vor demara totuși pe 18 șantiere, acestea vor fi realizate pe datorie de firmele de profil. „Am găsit firme care au aceptat să înceapă lucrările și să își primească ulterior banii”, a continuat Traian Mazilu. Chiar și în aceste condiții, numărul gospodăriilor care vor putea beneficia de avantajele electricității este incomparabil mai mic decît numărul celor anunțate inițial. Dacă programul salvator anunțat de Guvern va continua în acest fel, băcăuanii care nu vor fi incluși în prima parte a proiectului s-ar putea să mai aștepte patru ani, pînă la următoarele alegeri, pentru ca lumina să pătrundă și în gospodăriile lor. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns