• luna aprilie abia a început, iar bolnavii umblă din farmacie în farmacie după medicamente compensate și gratuite
Bolnavii din județul Bacău au reînceput goana nebună și anormală după un medicament compensat sau gratuit. Nici luna aceasta, prima după parafarea contractelor de finanțare ale Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Bacău cu farmaciile, bolnavii nu sînt scutiți de eternele slalomuri de la un ghișeu la altul. Cu rețeta în buzunar, oamenii suferinzi, părinți cu copii mici în brațe și bătrînii pierd ore în șir pînă cînd nimeresc la farmacia care eliberează medicamentele compensate și gratuite, iar atunci cînd sînt refuzați află că rețeta lor este mult prea scumpă, iar fondurile farmaciei mult prea mici. După ce, în luna martie, farmaciile nu au eliberat medicamente compensate și gratuite pentru că nu aveau încă semnate contractele de finanțare cu Casa de asigurări, acum presiunea din farmacii a crescut. Cozile de la ghișeu sînt nelipsite și nu toți cei care stau la rînd își primesc medicamentele compensate sau gratuite.
Pe 1 aprilie, aproximativ 30 de bătrîni cu rețete gratuite de veterani și deținuți politic, suferinzi de diverse afecțiuni, s-au plîns la Casa de Asigurări că Farmacia nr.1 nu le eliberează rețetele. „Bătrînii au venit cu aceeași problemă. Cînd ne-am interesat care este motivul pentru care chiar în prima zi a lunii nu se eliberează medicamente, am aflat că societatea Medica și-a făcut o repartiție internă a banilor și fiecare dintre farmaciile sale dă rețete pentru anumite afecțiuni. Farmacia nr.1, la care foarte mulți dintre bolnavi se duc, eliberează numai rețete gratuite pentru cazuri sociale, boli psihice, oncologie și stupefiante, iar farmacia nr.3 de la Insula de Agrement, rețetele pentru bolnavii cronic”, ne-a declarat Gabriel Sahaghian, purtătorul de cuvînt al CAS.
Numărul farmaciilor care au plafoane lunare mai mari și își pot permite să suporte rețetele costisitoare ale unor boli cum sînt hepatita C, poliartrita, oncologia, transplantul renal, nanismul hipofizar etc. sînt numai 12 la număr și costul lunar al acestor pacienți se ridică la patru miliarde de lei. Ținînd cont că numai o rețetă a unui bolnav cu transplant renal costă 125 de milioane de lei, respectivele farmacii cu plafon mare se văd nevoite să-i refuze pe bolnavii obișnuiți. „Am avut de luat o rețetă compensată pentru inimă și o rețetă gratuită pentru Parkinson. De la Narcisa și pînă la Miorița am luat la rînd toate farmaciile. O farmacie de pe Mioriței mi-a dat rețeta compensată, dar pentru cea gratuită mi-a spus să merg la Insulă. Sînt sătulă de drumuri, dar mă duc și pînă acolo, că luna trecută mi-am întrerupt tratamentul din cauza crizei din farmacii și m-am simțit foarte rău”, ne-a povestit despre corvoada alergatului prin farmacii, pensionara Viorica Blanariu.
Aceeași soartă au avut în puținele zile care au trecut de la începutul lunii aprilie mai multe sute de bolnavi. Cauza este și de această dată aceeași ca și pînă acum: banii distribuiți pentru medicamente compensate și gratuite nu ajung pentru toți bolnavii din județ, ba sînt mai puțini decît anul trecut. Dacă în 2002, în fiecare lună, în farmaciile județului se puteau elibera medicamente compensate și gratuite în valoare de 12-13 miliarde de lei, acum, numai 11 miliarde stau la dispoziția băcăuanilor bolnavi. Și asta, deși prețurile la medicamente au crescut față de anul trecut. Pentru pacienții cu rețete compensate și gratuite, goana prin farmacii va dura pînă la sfîrșitul verii. În luna august, Casa Națională de Sănătate ar trebui să deblocheze cele 40 de miliarde de lei oprite din fondul de medicamente drept garanție pentru județul Bacău, motiv pentru care, în lunile august și septembrie, „felia” pentru medicamente compensate și gratuite va fi ceva mai mare. În ultimul trimestru al anului, farmaciile vor elibera medicamente pe datorie în contul anului 2004, motiv pentru care este de așteptată ca acest calvar al bolnavilor să devină tot mai greu de suportat.
Și asta, în timp ce șefii sistemului sanitar tot vorbesc despre reformă și despre eforturile care se fac pentru ca bolnavilor să le fie bine. primii care au de suferit din această bătaie de joc sînt copiii și bătrînii, adică cele mai defavorizate categorii. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns