Creditele ipotecare se pot acorda și pentru perioade mai mici de cinci ani
Creditele ipotecare vor putea fi acordate și pentru o perioadă mai mică de cinci ani. Decizia a fost luată de Guvern, printr-o Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare. Prin acest act normativ, Executivul și-a propus facilitarea atragerii unor fonduri financiare însemnate din partea investitorilor români și străini interesați să acționeze pe piața creditului ipotecar. În cazul în care beneficiarul solicită în mod expres, creditul ipotecar pentru investiții imobiliare poate fi acordat pe o perioada mai scurtă decît cea prevăzută pînă acum de lege (minimum cinci ani pentru persoanele juridice și minimum zece ani pentru persoanele fizice). A fost stabilită și posibilitatea ca suma creditului acordat să fie exprimată, în contractele aferente, în lei sau în valută. În plus, a fost eliminată prevederea potrivit căreia modul de calcul al indicelui de referință, în cazul în care prin contractul de credit ipotecar s-a stabilit ca rata dobînzii să fie variabilă, va fi stabilit prin hotarîre a Guvernului.
Prevederile Legii nr. 190/1999 se vor aplica și creditelor acordate de la data de 14 decembrie 1999 pînă la intrarea în vigoare a OU, aflate în curs de derulare.
Confidențialitatea este obligatorie
Executivul a mai reglementat, tot printr-o Ordonanță de Urgență, organizarea și funcționarea societăților de credit ipotecar. Teoretic, crearea unei piețe a creditului ipotecar pe baze competitive va permite diminuarea costurilor legate de construcția și achiziționarea de locuinte și va servi nevoilor și intereselor consumatorilor care doresc să obțină acest tip de credite. Conform ordonanței, societățile de credit ipotecar se constituie ca societăți comerciale pe acțiuni, al căror capital social minim este echivalentul în lei al sumei de trei milioane de euro. Actiunile emise de aceste societăți sînt numai acțiuni nominative.
Societatea de credit ipotecar va fi obligată să păstreze confidențialitatea operațiunilor pe care le desfășoară, inclusiv cu privire la identitatea și datele puse la dispoziție de clienții săi. Informațiile privind operațiunile efectuate pe numele persoanelor fizice și juridice se vor transmite numai titularilor sau reprezentanților lor legali, iar în cauzele în care s-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva titularului, numai la cererea scrisă a procurorului sau a instanței judecătorești. De asemenea, orice persoană care participă la activitatea societății de credit ipotecar este obligată să păstreze secretul profesional. Personalul societății nu are dreptul de a folosi sau dezvălui, nici în timpul activității, nici după încetarea acesteia, fapte sau date care, devenite publice, ar dăuna intereselor sau prestigiului unei societăți de credit ipotecar sau vreunui client al acesteia.
Înființarea unei societăți de credit ipotecar va fi notificată Băncii Naționale a României, în termen de 30 zile de la data înmatriculării în Registrul Comerțului, în scop statistic. Totodată, aceste societăți sînt obligate să raporteze, trimestrial, BNR structura portofoliului de creanțe ipotecare. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns