Guvernul condus de Nicolae Ciucă (PNL) a aprobat, astăzi, în ședința de Guvern un pachet de măsuri sociale. Cele mai importante sunt majorarea punctului de pensie şi a indemnizaţiei sociale pentru pensionari, creşterea alocaţiilor pentru copii şi acordarea unei indemnizaţii suplimentare pentru persoanele cu dizabilităţi în luna ianuarie a anului viitor.
Mircea Fechet, deputat PNL: „Este o veste foarte bună pentru toți românii, care se confruntă zilele acestea cu scumpiri la alimente și la energie. Aceste măsuri de sprijin sunt posibile datorită creșterii economice sustenabile asigurată de Guvernele conduse de PNL. Până la urmă, este și ceea ce am promis în campania electorală – să asigurăm o creștere economică sănătoasă, prin investiții, nu prin consum, care să ne permită să putem majora veniturile cetățenilor. Astăzi iată se întâmplă și consider că este o mică bucurie pe care o putem aduce românilor, în această lună sfântă, după un an greu.”
Punctul de pensie va crește cu 10% începând cu luna ianuarie a anului viitor de la 1.442 de lei, cât este în prezent, la 1.586 de lei. Creșterea indemnizației sociale pentru pensionari va fi de 25%, de la 800 de lei la 1.000 de lei, începând cu 2022.
Alocația de stat pentru copii crește la 600 de lei pentru copiii în vârstă de până la 2 ani, sau până la 3 ani în cazul copilului cu dizabilități. De asemenea, alocația de stat pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani va crește la 243 de lei.
Pentru persoanele cu dizabilități va fi acordată o indemnizație suplimentară, cea de-a 13-a, indiferent de venituri. Indemnizația compensatorie se va acorda o singură dată, anul viitor, în luna ianuarie.
ciuma rosie a zis
Nu cred ca e o veste buna.
Din ’99 incoace, asta s-a vrut, asta s-a votat, asta s-a facut. Iar in 2005 am taiat 4 zerouri.
Am trait mai bine ?
Nu.
Inflatia va fi mai mare si va anula aceasta crestere.
Marmelaide Adelaide a zis
Este incredibil faptul ca ai 9 voturi care sustin ineptia pe care o balegi aici, in public. Sunteti o mica categorie de ticalosi care propaga permanent ideea ca salariile din Romania sunt, de fapt, mari, si ca orice crestere a veniturilor duce la inflatie. Daca nu ai timp sa citesti, lectureaza ultimul paragraf, cel cu America. Unde inflatia de 136 la suta raportata la perioada 1986-2020 a dus la cresterea venitului mediu NET cu 40 la suta.
Tu stii cum se compune inflatia, cucurel ? Inlfatia apare atunci cand PRETURILE CRESC. Nu veniturile, fraiere ! NU VENITURILE !
Preturile cine le face, bolovanu tatii ? Ciuma rosie sau ma-ta care vinde la piata si decide ca daca a luat de la taran cartoful cu 1 leu kilogramul, este corect si normal sa puna pretul de vanzare la 4 lei kilogramul ? Cine creste pretul carburantului, balbaitule ? Ciuma rosie sau accizele (pe de o parte), plus cartelul din acest sector, care tine pretul benzinei sus, in ciuda fluctuatiilor de pe piata de crud ? Cine face preturile energieie, fraiere ? Ciuma rosie sau firmele baietilor destepti ? Faptul ca preturile DECI INFLATIA au crescut are multiple motivatii, bunurile de import de tip electronic s-au scumpit pentru ca producatorul de metale rare folosite in industria asta – CHINA – a decis sa stranga piata de gat. Si exemplele pot continua.
Un al doilea element care decide cresterea preturilor este, normal, PUTEREA DE CUMPARARE. Altfel spus, daca sunt fermier si am de vanzare o mie de gaini, pretul va fi stabilit de cerere si de oferta. Poate ca sunt singurul care aduce gaini de vanzare, si atunci – DACA OAMENII VOR GAINI si sunt MULTI care vor gaini, eu decid sa vand mai scump, pentru ca oferta este limitata si cererea este MARE. Daca, in schimb, am o mie de gaini si nu le vrea nimeni, scad pretul ca sa stimulez interesul clientilor. Deci, in timpul lunilor de lockdown, pentru ca CEREREA ESTE MICA, lumea neavand cum sa umble pe afara decat cateva ore, preturile POT SCADEA, fiind stocuri care se afla in magazine si nu pot fi vandute usor. La romani, preturile nu au scazut, comerciantii fiind batuti in cap.
Revenind, insa, in capitalismul salbatec si cretin din Romania apare un fenomen extrem de nociv. Comerciantii CRESC PRETURILE IN MOD ARBITRAR, chiar si cu politici de CARTEL, bazandu-se pe ideea ca daca omul are mai multi bani in buzunar, va accepta usor sa plateasca mai mult pe ceea ce cumpara. Nu e de vina ciuma rosie, ci lacomia comerciantilor.
Inflatia tine, normal, si de politica monetara. Isarescu este cumva ciuma rosie, fraiere ? Cursul Euro este decis la BNR, nu in sediul ciumei rosii ! Daca Euro creste fata de leu, importurile sunt mai scumpe si pretul frigiderului produs in Germania si vandut la Bacau costa mai mult ! De aceea este inflatie mare in TURCIA, unde guvernul, ca sa poata tine pasul cu cheltuielile bugetare enorme, devalorizeaza lira turceasca, ceea ce duce, normal, la cresterea preturilor produselor de import, care la randul ei duce la cresterea produselor fabricate in Turcia si care au in componenta subansamble din import.
Fenomenul inflatiei poate fi tinut sub capac, cu greu, cu inteligenta, in statele unde cresterea salariilor – fenomen natural in lumea occidentala civilizata – nu se oglindeste in cresterea automata a preturilor. De ce nu se oglindeste ? Pentru ca in Vest exista comercianti cu mai mult bun simt. Cum de a ajuns ca pretul unei mizerii de camera la hotel la mare sa coste cat as da in Tenerife, pe malul oceanului ? DIN LACOMIE. Si pentru ca MERGE SI ASA. Romanul, prost cum e, plateste 100 de euro ca sa stea la Eforie. Asta e ! Ciuma rosie nu e tocmai rosie, din moment ce nu intervine in piata libera. Sunt tari capitaliste unde statul pune o suprataxa pe anumite produse care sunt mai scumpe decat media pretului in toata Uniunea Europeana. Daca kilul de cartofi costa, in medie, 80 de centi la nivel european si vad ca la mine in Romania se vinde cu 2 euro, intervin si pun o suprataxa de 90 la suta pe 1 euro 20, ca sa il linistesc pe boul care vrea sa faca specula.
Inca ceva – sunt tari ex-comuniste ca vai de ele, cum e Slovenia, de pilda, unde salariile sunt aproape de nivelul unei Spanii, unei Italii, Belgiei samd. Slovenia are un PIB foarte mic comparativ cu Romania, DE CINCI ORI MAI MIC mai precis, si care este compus in proportie de 60 la suta de SERVICII, nu de productie. Astia au salarii mari, si plimba banul intre ei. Am 3000 de euro venit lunar ? Platesc salariile altora care au si ei venit mare.
Si ca sa iti dau, boule, un exemplu statistic – in SUA, venitul mediu era in anul 1986 de 16822 dolari. In 2020, aceste venit mediu crescuse la 55628 dolari. INFLATIA din SUA, in perioada similara, cumulata, este de 136 procente, adica 1 DOLAR din 1986 = 2, 36 dolari in 2020. Inmultim 16822 cu 2,36, iese 39699 dolari. Faptul ca venitul mediu este de 55628 dolari in 2020, inseamna ca IN CIUDA INFLATIEI de 136 la suta raportate din 1986 in 2020, americanii castiga NET mai mult cu 40 la suta decat in urma cu 35 de ani. Asadar, standardul de viata din SUA a crescut cu 40 la suta NET in acesti 35 de ani.
Asadar, cresterea SALARIILOR DIN PRIVAT SI BUGETAR nu a dus la scaderea standardului de trai, ci din contra ! Evident, vorbim aici despre un stat unde economia de piata este libera, fiecare face ce vrea, insa uite ca inflatia nu a dus la dezastre economice !
Inel a zis
prietene America traieste pe datorie de foarte multi ani, deja se cearta aia prin congres ca nu vor sa ridice gradul de indatorare care a ajuns la 130% cu premise de crestere si daca cei din congres nu aproba cresterea gradului de indatorare la 150% din PIB vor intra in incapacitate de plata. Asa ca nu-i mai da exemplu ca nu sunt de urmat.
Marmelaide Adelaide a zis
Amice, deja s-a aprobat treaba aia, iar bugetul alcat inarmarii, aprobat ieri, ajunge la aproape 800 de miliarde de dolari, ceea ce denota doua chestii despre America. In primul rand, tipii sunt dus cu capul, arunca bani pe arme in loc sa isi plateasca datoriile, macar aia fata de China sa o plateasca, peste 1000 de miliarde de dolari, ca poate se trezesc chinezii si ii baga in default. In al doilea rand, este clar ca la Washington nu se mai afla guvernul americanilor, ci o adunatura de agenti comerciali ai industriei de armament.
Cat priveste exemplul cresterii salariale nete comparativ cu inflatia, am luat dinadins cazul Americii, pentru ca acolo este cea mai mare inflatie din lumea civilizata. Ca dovada ca nu stii pic de economie este faptul ca tu legi, insa, datoria externa a unei tari de indicele de inflatie, atata vreme cat tiparnita de bani nu munceste neregulamentar. Exista state bananiere, cum e Romania, unde se pune permanent problema datoriei externe, in vreme ce tarile care nu fac obiectul atacului extern – adica alea capitaliste vechi – supravietuiesc bine mersi. Uita-te la Grecia. Ziceai ca e prapadul, acum cativa ani. Veniturile nominale nu au scazut, in ciuda faptului ca datoria externa s-a triplat.
Andrei a zis
Daca era dupa peeeneeeleeee nici cresterea asta nu era. Ciocu mic Fechet!
sebi a zis
karma…tot ciuma rosie e in stare sa produca cresteri de venituri. pdl pnl au taiat, psd a dat inapoi chiar in plus. usr nu se pune in calcul ca ei sunt cu alte misiuni in romania.
Elena a zis
Ba manglitorilor da pana acum ceva vreme nu pnl se apunea creșterii alocațiilor???? …a venit psd cresc brusc si pensii si alocații si unele salarii…si brusc tu si pnl aduceti bucurii copiilor…trebuia sa Creșteți alocațiile de un an…noroc ca au venit astia de la psd ca sa Creșteți si voi venituri ca pnl pdl Numa de taiat si inchis stie…auzi la el…aduce bucurii copiilor….nu va e rusine ma peneleilor?
Sorin a zis
Pai bre nenea peneleu, preturile au explodat pe mandatul tau si al penele. Acu te lauzi ca aduci bucurii copiilor? Nu va e rusine? Sper sa va bata si aur si UDMR la alegeri ca sunteti niste catastrofe cu tupeu nemăsurat.
Ioan a zis
Bravo ție, PeNeLe,
Ne dai bani, cu tonele!
S-avem zile cu mult soare,
Să mai râdem că nu doare!
Veteranul a zis
A trebuit sa vina PSD la putere ca pensiile, salariul minim si alocatiile sa creasca. Asa ca pnl, mucles. Voi nu aveti nici un merit, chiar niciunul. Apropo, nu ati observat ca atunci cand „driapta” e la putere, nimeni nu protesteaza ca salariile, pensiile, alocatiile sunt mici, ca preturile cresc s.a.m.d. Cum vine PSD, toti au de revendicat ceva. Profesorii, politistii, medicii si-au amintit brusc ca o duc greu si ca nu li s-au respectat promisiunile facute, in unele cazuri chiar legi aprobate in Parlament si ratificate de Iluminat. Cum vine asta?