Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a prezentat un set de zece masuri pentru combaterea efectelor secetei si stimularea sectorului agricol. „Am prezentat aceste masuri si reprezentantilor fermierilor – a spus ministrul. O parte dintre ele au fost agreate, alta parte a fost modificata sau urmeaza sa fie modificata in urma crearii unui grup de lucru, a unui grup de discutii pe care il avem cu reprezentantii fermierilor”. Fermierii au combatut intentiile Guvernului in acordarea de sprijin, dupa efectele secetei, la anumite niveluri de despagubire. Ieri, 9 august, a avut loc o noua runda de discutii pe aceasta tema la Ministerul Agriculturii, la care au participat si reprezentantii Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), la conducerea careia se afla fermierii bacauani Laurentiu Baciu si Daniel Ciobanu.
Ministerul Agriculturii si Guvernul au anuntat ca vor lua doua masuri principale pentru combaterea efectelor secetei. In primul rind, acordarea unui ajutor de minimis si o Hotarire de Guvern care sa compenseze pierderile pe care fermierii le inregistreaza in acest an fata de media ultimilor trei ani. Fermierii au considerat, insa ca este mai bine ca Hotarirea de Guvern care vizeaza despagubirea fermierilor, compensarea pierderilor de venit, sa fie inlocuita cu un sprijin mult mai consistent, de a suplimenta fondurile pe care toti fermierii le primesc pe suprafata, in campania 2012 – 2013.
Ministerul propune sa acorde fermierilor persoane fizice care exploateaza teren arabil si au infiintat culturi in toamna anului 2011 sau in primavara anului 2012 un ajutor de minimis atit fermierilor inregistrati in sistemul APIA, dar si celor care au suprafete mai mici de un hectar, dar care reprezinta, insumat, o suprafata destul de mare. Maximul ajutorului financiar in cadrul schemelor de minimis este de 7.500 euro pe exploatatie.
Fermierii vor sprijin mai mare in nou an agricol
A doua masura se refera la cresterea Platilor Nationale Directe Complementare pe suprafata pentru anul 2012. Sprijinul, in anul 2011, a fost de 132 de euro la hectar, dar fermierii au solicitat, pentru a combate efectele secetei, venituri mai mari care sa compenseze aceste pierderi pe care le inregistreaza, un sprijin cit mai mare pe campania 2012 – 2013 de la bugetul de stat. „Acest sprijin – a spus Daniel Constantin – va putea sa atinga chiar plafonul maxim permis de Comisia Europeana, adica sprijinul mediu pe care il primeste un fermier din Uniunea Europeana, aproximativ 170 – 180 de euro pe hectar”.
Ministrul a reamintit ca, pentru a veni in sprijinul fermierilor, din acest an s-a oferit posibilitatea ca APIA sa elibereze o adeverinta, din data de 25 iulie, ca o garantie pentru un sprijin de 95 de euro la hectar de la o banca, un credit punte care va fi stins odata ce platile vor fi facute de la Comisia Europeana si de la bugetul de stat, adica incepind cu 16 octombrie si continuind cu 1 decembrie, cind fermierii vor primi sprijinul in totalitate.
Apa mai ieftina la irigatii
Cea de-a treia masura are incidenta directa asupra secetei si asupra sistemului de irigatii. Fermierii primesc, deja, energia electrica pentru apa de irigatii la un nivel mai redus cu 20%. In loc sa plateasca 250 de lei pe mia de metri cubi de apa, dau numai 200 de lei. Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare va factura organizatiilor de udatori costul de apa fara pierderile pe care le plateau si suportau fermierii pina acum pe canalele de distributie.
A cincea masura este menita sa reduca costurile finale pe care beneficiarii, producatori din Rominia, le platesc atunci cand acceseaza sistemul de irigatii de la ANIF. „Daca la masura 3 vorbim deja de o reducere reala de 20% a costului pe care il plateste beneficiarul la apa – a precizat ministrul -, la a doua masura putem vorbi de 10 – 15% reducere avind in vedere ca nu se mai platesc si acele pierderi generate de distributie. Prin Masura 125, din Programul National de Dezvoltare Rurala, toate organizatiile de udatori au posibilitatea sa retehnologizeze statiile de pompare pe care le au deja in administrare.
Asupra celorlalte masuri intentionate de Ministerul Agriculturii si a pozitiei fermierilor fata de acestea vom reveni.
Lasă un răspuns