• Registrul comerțului din Bacău nu mai funcționează • întreprinzătorii au fost trimiși acasă din cauză că nu li se pot înregistra cererile • ieri după-amiază, Gheorghiță Patrichi a fost numit la conducerea Registrului Comerțului Bacău • sînt speranțe că de azi se va relua activitatea, dar numai dacă predarea-preluarea se va face „la foc automat”
Activitatea Biroului Unic Bacău este paralizată de trei zile, de cînd a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență 129/2002, care prevede trecerea de la 11 octombrie a registrelor comerțului în subordinea Ministerului Justiției. Pentru că actul normativ a fost aprobat de Guvern doar cu o zi înainte de intrarea sa în vigoare și nici nu a fost însoțit de normele de aplicare, înregistrarea firmelor a fost blocată. Băcăuanii care la începutul acestei săptămîni au dorit să-și înființeze firme sau să facă alte formalități la Registrul Comerțului și la Biroul Unic, au fost refuzați categoric de funcționari. „Nu putem să facem nimic, abia de săptămîna viitoare poate se va reglementa situația”, ne-a povestit Costel Pravilă că i-a răspuns ieri o angajată de la Ghișeul Unic. Pînă ieri, la Registru a fost forfota obișnuită, dar cei care doreau să-și înființeze firme au plecat nemulțumiți de timpul pierdut și de lipsa unor informații oficiale și clare privind data la care se va relua activitatea.
Doru Simovici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (Bacău), ne-a confirmat situația de criză de la Registrul Comerțului. „Activitatea este blocată din două motive. În primul rînd, pentru că pur și simplu nu s-au putut încasa bani și, în al doilea rînd, deoarece nu s-au putut primi cereri de înregistrare”, a spus Doru Simovici. Lucrurile au stat așa deoarece predarea-primirea activității Registrului Comerțului și Biroului Unic, de la CCIA la Tribunalul Bacău, a fost împiedicată de faptul că nimeni nu știe nimic, așteptîndu-se clarificări de la Ministerul Justiției. Pînă ieri nu s-au putut încasa bani fiindcă formularistica și fluxul financiar nu au fost puse la punct. Abia ieri-după-amiază Ministerul Justiției și-a găsit timp să rezolve cîteva dintre aceste probleme, prin numirea oficială a lui Gheorghiță Patrichi la conducerea Registrului Comerțului Bacău. De asemenea, ministerul a trimis la Bacău și procedurile de urmat pentru ieșirea din situația de criză.
Doru Simovici ne-a declarat că s-au făcut toate demersirile necesare pentru deschiderea unui cont al Registrului, în noua subordonare. Președintele CCIA a dat asigurări că toate formalitățile se vor încheia azi la prima oră, astfel încît, de la ora 9.00, să se poată relua formalitățile de înregistrare a firmelor. Activitatea va fi ușurată grație faptului că, pînă ieri, documentațiile întreprinzătorilor ce țin de resortul CCIA Bacău au fost întocmite, pentru a se respecta termenele legale de înființare a firmelor.
O altfel de naționalizare
Ordonanța de Urgență prin care Oficiile Registrului Comerțului și Biroul Unic trec în subordinea Ministerului Justiției prelungește cu șase luni termenul pînă la care patronii trebuie să-și înnoiască actele de identitate ale firmelor. Certificatele de înmatriculare și înregistrare fiscală vor putea fi preschimbate pînă la 31 mai 2003.
Măsura pare să vină în sprijinul firmelor, dar, în realitate, dă apă la moară patronilor care de obicei nu respectă termenele legale în așteptarea unor amînări. Doar o treime dintre comercianții băcăuani au obținut noile certificate de înregistrare. În județul Bacău activează peste 24.000 de firme, dar numai 16.000 dintre acestea au îndeplinit procedurile de preschimbare. Inițial, potrivit OUG 76/2001, agenții economici au avut la dispoziție un an, în perioada 1 iulie 2001 – 30 iunie 2002, pentru a îndeplini această formalitate, dar termenul a fost prelungit pînă la sfîrșitul acestui an. Potrivit ordonanței de urgență, certificatele de înmatriculare și codul fiscal ale agenților economici înmatriculați în Registrul comerțului pînă la 1 iulie 2001 se retrag și se emit un Certificat de Înregistrare (CI) și un Cod Unic de Înregistrare (CUI). CI cuprinde datele de identificare ale întreprinzătorului, nume, sediu, număr de înregistrare, CUI (codul fiscal), obiectul principal de activitate și atributul fiscal, din care reiese dacă agentul economic este sau nu plătitor de TVA.
Ordonanța mai arată că Registrele și Birourile Unice vor utiliza, pînă la găsirea altor spații, actulalele sedii, precum și bunurile cu care au fost dotate pînă în prezent, pe baza de protocoale încheiate cu Ministerul Justiției. Pe lîngă sedii și infrastructură, camerele sînt obligate să cedeze și bazele de date constituite tot din resurse proprii ale camerelor. În țară, foarte multe dintre camerele de comerț vor ajunge în pragul falimentului, deoarece principala sau chiar singura lor sursă de venituri era de la registrul comerțului. În aceste condiții, desființarea unor camere teritoriale nu mai este o ipoteză absurdă. De altfel, situația a fost intuită de Doru Simovici, președintele CCIA Bacău. Acesta a declarat în urmă cu două săptămîni, într-un interviu publicat de Ziarul de Bacău, că, după confiscarea registrelor, n-ar fi de mirare ca „cineva să considere inutile camerele de comerț”. Lucru, care, iată, pare foarte aproape de realitate. CCIA Bacău este, din fericire, într-o situație de invidiat, în aceste condiții, pentru că veniturile de la Registru reprezintă doar circa 15 la sută din bugetul instituției, care are și alte surse aducătoare de bani, din afacerile pe care și le-au dezvoltat.
pe raster
Oamenii de afaceri sînt nemulțumiți
Deocamdată, organismul decizional al CCIA Bacău, consiliul de conducere, format din reputați oameni de afaceri, nu a reacționat față de dificultățile ivite la Registrul Comerțului, dar în urmă cu trei săptămîni a condamnat decizia Guvernului, aflată atunci la stadiul de intenție. Pentru o poziție oficială, membrii Consiliului au fost convocați azi, la sediul CCIA, într-o ședință extraordinară.
Ordonanța intrată în vigoare la începutul acestei săptămîni a iscat deja nemulțumiri în rîndul oamenilor de afaceri băcăuani. „Registrul poate să funcționeze oriunde, dar nu acum trebuia făcut transferul, cînd este acest conflict la nivelul conducerii Camerei de Comerț și Industrie a României și Municipiului București (CCIRMB). Lupta pentru preluarea conducerii camerei naționale a fost cîștigată de Mihail Vlasov în detrimentul lui George Cojocaru, prin votul reprezentanților a 35 de camere teritoriale, dar nu înțeleg de ce fostul președinte nu se lasă schimbat cu oameni mai tineri. Prin deposedarea de registrele comerțului, Ministerul Justiției a lovit dur în camerele de comerț, pentru că era o importantă sursă de venit. În plus, camerele teritoriale au cheltuit foarte mulți bani pentru a înființa birourile unice. Cred că veniturile camerelor vor scădea, fiindcă oamenii de afaceri nu mai sînt dispuși să cotizeze la camerele de comerț, pentru ca organizarea să o facă alții”, este de părere Răducan Ion, președintele Pambac și membru în Consiliul de conducere al CCIA Bacău.
Gheorghe Milea, administratorul firmei „Milea Impex” din Dărmănești, la rîndul său membru în Consiliul de conducere al CCIA Bacău, este total împotriva transferului Registrului. El spune că „dacă ținem cont că această cameră este o instituție care totuși funcționa, nu pot să cred decît că această trecere este o răzbunare a fostului președinte George Cojocaru. Prin acest act normativ, în spatele căruia se află, nu a vrut decît să distrugă ceea ce s-a făcut bun pînă acum, și în special la Bacău, unde Doru Simovici a reușit cel mai bine să facă să funcționeze Ghișeul Unic. Pentru întreprinzători nu va fi decît un dezavantaj, pentru că termenele de înscriere se vor dubla. Să vedeți ce bîlci și ce panaramă vor ieși! Noul registru va fi foarte greu de pus pe picioare, mai ales că mulți angajați de la Registru vor dori să plece la CCIA”.
Omul de afaceri Constantin Avram, administratorul firmei „Consizo Serv”, crede că „ordonanța este un efect al schimbării fostului președinte al CCIRMB, George Cojocaru, care afectează cel mai mult oamenii de afaceri, dar și camerele teritoriale, care rămîn fără o importantă sursă de venit. Transferul apără interesele ascunse ale unor lideri ai PSD și ale unor grupuri restrînse de oameni de afaceri. Probabil că pe cineva din vîrful partidului de guvernămînt a fost nemulțumit schimbarea lui Cojocaru și, în consecință, s-a făcut această mutare. Actul normativ vine să taie orice speranță a camerelor teritoriale care l-au demis pe fostul președinte. De atîta reacție a fost în stare Guvernul! Rămîne de văzut care vor fi rezultatele, dar, personal, mă îndoiesc de un final pozitiv”.
Dumitru Sechelariu, om de afaceri și primarul municipiului Bacău, opinează că „dreptatea e la mijloc: după modelul occidental, am înțeles că registrele comerțului se află sub egida justiției. Dar moral era ca aceste măsuri să fie discutate cu Camerele, pentru că al lor este patrimoniul. Problema este direcționarea banilor. Înainte mergeau la Camere, iar acum la bugetul de stat, unde vor fi suplimentate resursele unor ministere. În mod normal, ei (Guvernul – n.r.) puteau să spună «v-am lăsat 12 ani, ați acumulat un capital, dar s-a terminat!» Cel mai corect era să fi anunțat camerele de schimbare cu un an-doi înainte, ca să se poată pregăti din timp”.
(Florin POPESCU)
Lasă un răspuns