„Cozmîncă o să dea socoteală odată pentru afirmațiile lui”
• declară Doru Simovici, președintele CCIA Bacău • președintele CCIA a fost „sfătuit” să nu facă valuri, că e „periculos” • ministrul Cozmîncă a acuzat unii președinți de camere că ar fi infractori de drept comun • Doru Simovici consideră aceste afirmații calomnioase și jignitoare • joi, Colegiul de Conducere al CCIA Bacău ar putea decide închiderea Registrului • pînă atunci, vor avea loc negocieri între părțile implicate
Naționalizarea oficiilor Registrului Comerțului (ORC), deși datează de la începutul lunii octombrie 2002, este departe de a-și fi stins ecourile și nici nu și-a epuizat efectele. Conflictul camere-Guvern a reizbucnit cu putere săptămîna trecută, după ce Doru Simovici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Bacău, a avertizat că ar putea să închidă de ORC pentru o datorie de peste 600 de milioane de lei. Răspunsul nu s-a lăsat așteptat prea mult și a venit în timpul teleconferinței de vineri seara. Octav Cozmîncă, ministrul Administrației Publice, i-a ordonat prefectului Cătălin Mardare să-i ceară lui Simovici să fie mai maleabil: „Spuneți-i să nu facă valuri, că nu îl ajută. Valurile trec pe deasupra capului și e periculos”. Cătălin Mardare i-a spus ministrului că ORC Bacău funcționează în continuare, iar pentru lămurirea problemei spațiului și bunurilor folosite de Registru „se va organiza în această săptămînă o rundă de discuții, pentru încheierea unui acord de predare”. Prefectul Mardare a negat în fața lui Cozmîncă faptul că ORC ar fi în pericol de închidere. Totuși, rămîne amenințarea, deloc voalată, pe care ministrul i-a transmis-o lui Simovici. El a mai încasat-o odată, dar de la PSD Bacău, unde este vicepreședinte. În toamna trecută, Simovici a fost sancționat pe linie de partid pentru un vot pe care și l-a exprimat într-o ședință a Camerei de Comerț și Industrie a României și a Municipiului București. Iar PSD-iștii au avut grijă să-l „amendeze” pentru „îndrăzneala” sa.
„Nivelul de înțelegere nu-i permite lui Cozmîncă să facă afirmații reale”
Cozmîncă a mai afirmat, tot la teleconferința de vineri seara, că unii dintre președinții camerelor de comerț ar fi „infractori de drept comun”. În replică la această acuzație și la amenințările proferate de ministru, Doru Simovici consideră că „nivelul de înțelegere” pe care îl are nu-i permite lui Cozmîncă să facă afirmații reale. „Este păcat că face asemenea afirmații, care denotă lipsă de maturitate și o mentalitate învechită. Noi funcționăm conform unei legi care obligă autoritățile să ne sprijine, iar atitudinea lui Cozmîncă îl pune în afara acestei legi”, spune președintele CCIA. El afirmă că a susținut întotdeauna interesele comercianților și este „grav” dacă un ministru nu înțelege. „Cozmîncă o să dea socoteală și el odată pentru afirmațiile lui jignitoare și calomnioase”, preconizează Simovici. El nu se așteaptă la alte sancțiuni pe linie de partid, pentru că „nu ar fi normal”, camerele fiind organizații neguvernamentale și apolitice. „Sper să le vină mintea românului de pe urmă și să nu mai facă astfel de afirmații”, a continuat Doru Simovici.
„Va înceta finanțarea”
Activitatea ORC, care a făcut obiectul unor ordonanțe de urgență emise de Guvernul României (129 și 157/2002), ridică, în continuare, o serie de probleme legate de proprietatea de drept privat a camerelor de comerț asupra dotărilor și spațiilor în care funcționează amintitele oficii. Aceste probleme au apărut după ce, prin cele două acte normative, ORC a trecut din subordinea camerelor, pe lîngă Ministerul Justiției, și, în teritoriu, pe lîngă tribunalele județene. Doru Simovici, președintele CCIA Bacău, a declarat săptămîna trecută că naționalizarea activității de înregistrare a comercianților ridică în primul rînd o problemă de proprietate, deoarece bunurile oficiilor aparțin camerelor. Pe de altă parte, Ministerul Justiției nu pare să dorească să cumpere aceste bunuri de la camere, iar negocierile nu au dus la nici o înțelegere. Simovici a mai declarat că, în cele patru luni care au trecut de la preluare, camerele de comerț au cheltuit sume importante pentru funcționarea în continuare a Registrelor.
Principala problemă reclamată este că activitatea Oficiului Național și a oficiilor teritoriale se desfășoară în spațiile și cu bunurile proprietate privată ale camerelor, definite ca organizații neguvernamentale și de utilitate publică, persoane juridice de drept privat. Doru Simovici a mai anunțat că, de la preluarea sa la Ministerul Justiției (Tribunalul Județean Bacău), în octombrie 2002, ORC Bacău a acumulat datorii către CCIA de peste 600 de milioane de lei. În acești bani intră chiria pe spațiu, logistică și returnarea cheltuielilor pe care le-a făcut Camera pentru buna desfășurare a activității de înregistrare a comercianților. Simovici a dezvăluit că „nimeni nu a discutat cu noi nimic”. Pentru a-și recupera banii și a încheia contracte de închiriere a spațiilor și bunurilor, CCIA a notificat autoritățile la nivel național, Tribunalul Județean și ORC că aceste operațiuni trebuie încheiate cel mai tîrziu vineri, 31 ianuarie. Președintele a precizat că nici un contract, prevedere legală sau alt document nu poate opri conducerea Camerei să închidă Registrul Comerțului. Cum, pînă ieri, nu au fost îndeplinite cererile, conducerea camerei băcăuane are la îndemînă toate mijloacele pentru a reintra în posesia bunurilor pe care le are în proprietate.
Doru Simovici ne-a declarat ieri că o decizie va fi luată de Colegiul de Conducere al CCIA Bacău, instanță care se va reuni joi, 6 februarie. „Nu dorim să închidem Registrul de azi, așa cum am putea, deoarece nu ar fi în interesul comercianților, ale căror drepturi trebuie să le promovăm”, spune președintele CCIA. Simovici anunță că, pînă la reunirea Colegiului de Conducere, va avea o serie de întîlniri cu autoritățile județene și conducerea Tribunalului Bacău, unde speră să se concretizeze anumite soluții. Simovici amia spus că, la nivel local, „există înțelegere”, dar problema vine de la conducerea Oficiului Național al Registrului Comerțului, care „gîndește greoi”. „Ei merg pe ideea de a nu plăti. Dacă vor ca ORC să funcționeze, trebuie să vină cu propuneri de colaborare, pentru că noi sîntem proprietarii și ei chiriașii”, a subliniat Doru Simovici. El speră că Guvernul a înțeles că „nu poate să intre cu bocancii peste noi”.
Răducan Ion, membru în Colegiul de conducere al CCIA și președinte al SC Pambac SA, spune că „lucrurile nu sînt ușor de iertat, pentru că această confiscare nu se poate uita ușor. Despre posibilitatea unei închideri a ORC Bacău, Ion afirmă că „nu avem nimic cu Registrul, noi avem zi de zi nevoie de acesta, nu vrem să-l paralizăm, dar nu este normal să cheltuim bani pentru a-l ține în funcțiune”. Răducan Ion crede că mediul de afaceri băcăuan va găsi soluții „inteligente”, iar Octav Cozmîncă ar trebui să-și ceară scuze pentru modul în care acționează. Președintele Pambac speră că cei de la Oficiu vor înțelege că trebuie să preia cheltuielile de funcționare. În caz contrar, „cred că va înceta finanțarea, în primul rînd, și vor fi invitați la dialog și tratative”, a preconizat Răducan Ion.
Separația este, practic, imposibilă
Raporturile dintre camerele teritoriale și ORC nu pot fi separate în două părți distincte, dat fiind că persoana juridică implicată, potrivit legii, în realizarea efectivă a activității Registrului Comerțului a fost, din decembrie 1990 și pînă în octombrie 2002, Camera de Comerț.
Instituția Registrului Comerțului, care a funcționat la Camera de Comerț și Industrie între anii 1931-1949, a fost reconstruită în România de către Camerele de Comerț, fără sprijin efectiv din partea statului. Dotarea tehnică, imobilele, echipamentele, programele de exploatare și întreținere sînt rezultatul unei activități neîntrerupte, de 12 ani. Bazele de date ale Camerelor de Comerț s-au constituit, în timp, într-un sistem informatic unitar si complex, în cadrul căruia informațiile provenite de la Registru nu constituie decît un modul. Pe aceste considerente și avînd în vedere faptul că, potrivit legii, camerele trebuie să sprijine dezvoltarea activităților comerciale și industriale, acestea au propus să li se acorde dreptul de folosință gratuită asupra informațiilor din bazele de date ale ORC. Această poziție este susținută și de faptul că, de-a lungul celor 12 ani, camerele au diversificat continuu suportul de informare, de la hîrtie și CD-uri, pînă la Internet și tehnologiile WAP. De asemenea, tot camerele au fost cele care au reușit stabilirea unor cooperări cu mari distribuitori europeni de informații de afaceri, în vederea creării unor servicii cu valoare adăugată. În aceste condiții, utilizarea gratuită a bazei de date a Registrului Comerțului de către camerele de comerț și industrie pentru întocmirea de studii și alte lucrări în beneficiul comunității de afaceri este considerată ca o măsură firească, în conformitate cu obiectul de activitate stabilit prin lege pentru camerele de comerț , cu recunoașterea aportului acestor organizații la formarea și dezvoltarea bazei de date a ORC.
În acest context, declarații care consideră că informația, luată acum de-a gata, trebuie să aducă încasări exclusiv bugetului de stat, sînt, din punctul de vedere al conducerii camerelor, hazardate și nu țin seama de contribuția organizațiilor la formarea amintitei baze de date. (Florin POPESCU)
pe raster
Oamenii de afaceri băcăuani îl susțin pe Simovici
Răducan Ion, membru în Colegiul de Conducere al CCIA, președinte al SC Pambac SA: „Mediul de afaceri băcăuan s-a unit în această asociație numită CCIA acum 12 ani și, de atunci, agenții economici au contribuit cu bani pentru spațiul ORC. Prin urmare, Registrul a fost proprietatea agenților economici din județ pînă la data cînd a fost confiscat. Este foarte clar că cizma a fost băgată pe nedrept în sufletul mediului de afaceri. La Bacău, agenții economici au avut foarte mari cheltuieli pentru spațiu și dotarea Registrului, care este cel mai bun din România. De altfel, Biroul Unic a fost primul din țară care a funcționat cum trebuie. Normal că oamenii de afaceri nu pot fi fericiți că Oficiul a fost confiscat. Doru Simovici este acum calul de bătaie pentru că el le spune autorităților adevărul și adevărul deranjează. Dacă Octav Cozmîncă nu vede bîrna din ochiul lui, el trebuie să înțeleagă că Doru Simovici este produsul mediului de afaceri băcăuan. El este insultat, ca și alți președinți de camere, că ar fi infractori de drept comun. Cei care conduc CCIA Bacău nu sînt infractori, ei n-au greșit cu nimic, doar apără interesele comercianților”.
Gheorghe Antochi, președinte al SC Agricola Internațional: „Personal, nu cunosc în amănunt raporturile între cele două instituții și nu am înțeles cum de s-a ajuns în această situație. Chestiunile administrative intră în competența Camerei de Comerț și conducerea instituției are datele problemei. Ca principiu, consider, totuși, că orice chiriaș trebuie să-și achite datoriile către proprietar”.
Ion Chiriac, om de afaceri, vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău: „Eu consider că poziția lui Simovici este absolut corectă. Regret că ministrul Octav Cozmîncă, deși este, ca și Simovici, membru al PSD, a adoptat stilul «Cine nu e cu noi, e împotriva noastră», mai ales la adresa conducerii Camerei, care este aleasă de oamenii de afaceri. Eu am participat la teleconferințe și pe vremea lui Ceaușescu, dar nu se discuta cu atîta lipsă de respect, iar în perioada 1996-2000 aveam cel puțin dreptul la opinie”. (Gabriela P., Florin P.)
Lasă un răspuns